• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Proszę o głos na mnie przez FB->walcze o stypendium

Reakcji
0
Witam wszystkich użytkowników diyaudio.pl. Jestem studentem 2 roku Mechaniki i Budowy Maszyn, absolwentem technikum elektronicznego...

Proszę o oddanie na mnie głosu, walczę o "stypendium z wyboru" kasę przeznaczę na komputer sterujący pracą silnika typu Stand Alone (polski EMU), kontroler sondy szerokopasmowej LC-1 i kilka innych gratów aby ogarnąć własnoręcznie elektronikę typy oscyloskop, cywilizowany multimetr czy tez stacje lutowniczą.

Sprzęt ten będzie zarządzał moim przyszłym projektem a mianowicie silnikowi BMW M42b18 poddanemu kilku modyfikacjom(typowo studenckie eksperymenty).Dodatkowo odpalimy na nim silnik hondy gx25 o pojemności 25ccm który jest sercem naszego pojazdu bieżącego udział w zawodach shell eco maraton(jak najwięcej kilometrów na jednym litrze paliwa).

Jednocześnie chce zaznaczyć iż jestem elektronikiem hobbystą który spędza wiele godzin dłubiąc, naprawiając np. wzmacniacze, przetwornice. A oscyloskop którego niestety nie posiadam jest głównym narzędziem pracy...

Oddanie głosu zajmuje mniej niż 30sek i kompletnie nic nie kosztuje, a dzięki wam mogę dostać realna kasę na realny sprzęt który jest moim marzeniem...

Proszę o przekazanie tej prośby dalej aby wsi najbliżsi tez na mnie zagłosowali...

http://stypendiumzwyboru.absolvent.pl/ucze...amochodowa-1265

PS Aby zagłosować należy kliknąć "zaloguj się aby głosować" i połączyć się z Facebookiem. Logowanie z głosowaniem trwa mniej niż 30 sekund:)

El_liero wiem że tytuł tego stypendium niekoniecznie pasuje do tematyki tego forum jednak zwracam się z prośba do was bo wiem że na tym forum panuje jak na rzadko którym bardzo przyjacielska atmosfera...

Sprzęt który zakupie nie tylko będzie służył moim projektom z dziedziny motoryzacji lecz na drugim miejscu przyda się w dziedzinie audio bo średnio raz w tygodniu mam na warsztacie jakiś wzmacniacz a bez oscyloskopu jak bez ręki gdy się grzebie w monobloku pracującym w klasie D.... O pomiarach kilku moich wzmacniaczy nie wspomnę-chce przeprowadzić realne porównanie uniampa z kilkoma innymi piecykami np yamaha a-700 która na co dzień użytkuje...

Pozdrawiam i bardzo chętnie odpowiem na ewentualne pytania.

Kolego, zapomniałeś dwójki przed wartością tego stypendium.
-oscyloskop cyfrowy
-stacja lutownicza
-dokładny multimetr
-szerokopasmową sondę lambda wraz z kontrolerem
-komputer EMU typu stand alone sterujący praca silnika
5000zł na to? Bez komentarza. No chyba, że już masz 5-10tys zł

Kolego, zapomniałeś dwójki przed wartością tego stypendium.

5000zł na to? Bez komentarza. No chyba, że już masz 5-10tys zł
Nie wiem jak z sodną lambda, ale na reszte powinno starczyc. Używaną wellerke można kupić za 300zł, oscyloskop cyfrowy za 1700napewno się znajdzie, jakiegoś agilenta da się upolować na zachodzie za 1000 no i komputer sterujący pracą silnika, ile kosztuje zrobienie megasquirt(okolice 1000zł)?? Więc zostaje niecały tysiąc na sondę lambda.

Z pieniędzy muszę się rozliczyć fakturami vat więc spokojnie nic nie pójdzie na alkohol jak mi to wiele osub wmawia(nie chodzi o to forum)

A teraz mały kosztorys:

-oscyloskop cyfrowy(1300zł) cos w ten deseń, szału nie ma ale na początek wystarczy albo kupie analoga
http://allegro.pl/oscyloskop-cyfrowy-atten-1022c-nowy-model-i2364960643.html

-stacja lutownicza(500zł) nie podaje modelu bo sam jeszcze nie wiem

-dokładny multimetr(300zł) nie podaje modelu bo sam jeszcze nie wiem

-szerokopasmową sondę lambda wraz z kontrolerem (840zł)
http://www.tomson.com.pl/product-pol-14-Innovate-zegar-skladu-mieszanki-AFR-MTX-L.html

-komputer EMU typu stand alone sterujący praca silnika(jest to polskie dzieło koszt 1999zł)
http://www.racingforum.pl/index.php?showtopic=90262&st=560&start=560

suma 4940zł czyli na wysyłki zostanie... stacje lutownicze można taniej kupić a więcej przeznaczyć na multimetr lub czasami są fajne fanty typu ten kombajn:

http://allegro.pl/skopometr-fluke-123-oscyloskop-multimetr-w-jedny-i2358262475.html

Tak więc proszę o głosy niedowiarków i ludzi czujących pasje...

Możesz wyjaśnić mi słowo "względne"? Wcześniej pisałeś że 15tyś a tu proszę da się...

Aktualnie nie pisze jaki multimetr czy stacja lutownicza ponieważ na tym sprzęcie można łapać poślizg, najbardziej zależy mi na kompie SA i szerokopasmówce a tu ceny są mniej więcej stałe, reszta tak na prawdę jest do przemyślenia jakie dokładnie modele i na co lepiej przeznaczyć więcej kasy...

Możesz wyjaśnić mi słowo "względne"? Wcześniej pisałeś że 15tyś a tu proszę da się...
Coś ci sie pomieszało, przejrzyj jeszcze raz temat, zobacz kto co pisze...

Co do względności: sprzet unitry bym o sciane rozbił, a są ludzie którzy uważają to za najlepszy sprzęt. 300zł to za mało na dobry-dokładny miernik.

Powrót