• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prosze o pomoc doboru zwrotnicy do GDN 20/80/2 + GDWK 11/100

No do tych głośników co wybrałeś to raczej nie da sie zrobić niczego by zagrały sensownie a to dlatego że ten 20cm tonsil nie będzie grał tak ja powinien. JEst za duży by poprawnie odtwarzać średnie tony. W konstrukcji 3 drożnej owszem miodzio ale do 2dróg to sie nie nadaje. JEśli jeszcze nie kupiłeś ich to lepiej weź 2* GDN 16/40/4 albo inną 15-17cm tonsila. Niestety pomysł 2 drożnej kolumny na tych głośnikach musisz chyba porzucić. Bez średniaka nie zagrają jak trzeba i tyle. Osobno (rozdzielone średniononowcem) są b. dobre ale razem to już nie.

Niestety nie mam juz opcji aby to zmienic wiec musze zrobic tak jak jest :( dobrac aby bylo jak najlepiej, przeciez tonsil podaje zakres dla GDN od 50hz-4kHz a GDWK od 4kHz-20kHz ?

Jakbys sie zdecydowal na sprzedaz tych 20/80/2 i kupno mniejszych to mozemy podyskutowac o cenie bo bylbym zainteresowany kupnem :]

to daj maxymalnie niski podział jaki zniesie 11/100 czyli około 2500Hz myśłe że może to nawet nieźłe zagrać troche charakterystyki kierunkowe będą skopane ale na osi 20/80/2 pociągnie do 2500..... pozyjemy zobaczymy :P

Zajżyj na stronkę firmy janbo (www.janbo.com.pl). Ich zwrotnice nie należą do najtańswzych, ale są dobre.
Do twojej konstrukcji bedzie dobra zwrotnica P-2-18 w wersji A. Filtr syczka ma 18dB - a przy tak niskim podziale to minimum.

Mozesz spokojnie 2700 3000 dac podzial ze zwsrotka dla wysokich 18db okt, dla niskich normalna 12. Obudowe waska i wysoka.Sprawdz konstrukcje VIB na stronie Visatona, da sie taka konfiguracje spiac.

MarekW napisał:
Obudowe waska i wysoka(...) da sie taka konfiguracje spiac.

No prosze... jedni mówią, ze absolutnie takie rozwiązanie jest nie do przyjęcia, a tu taki doświadczony konstruktor MarekW twierdzi, że sie da... Widać zrozumiał, że nie wszyscy konstruktorzy mają audiofilskie aspiracje :)

A jak zrobić wąską obudowę, jeśli głośnik ma 20 cm ??

jakie znaczenie ma tutaj wąska ścianka?? ja myslałem, że wąskie scianki stosuje sie bo ładnie wyglądają.. a za to szerokie sa brzydkie ale mają mniejszy baffle step.. jak to jest?

stosuje się wąskie ścianki i zaokrąglone kanty w okolicach głośników wysokotonowych ze względu na dyfrakcję. Sam nie wiem po co ale wszyscy tak robią. Może dlatego, żeby nikt nie powiedział, że ich klumny nie są "trendy" :D
aha... jeszcze wysokotonowce można dać na szczycie obudowy (B&W, KEF), co zupełnie likwiduje płaszczyznę dookoła głośnika.

GRZESIO, na bocznej ściance można dać niskotonowca jeśli masz konstrukcję trójdrożną bo wtedy jest niżej odcięty, a przy niskich dźwiękach nie odróżnia się kierunku z którego dochodzą. Jeśli głośnik ma odtwarzać średnicę, to umieszczenie go z boku popsuje spójność.

Baffle step zawsze będzie , szerokość ścianki ma wpyw na to na jakiej częstotliwości będzie on występował.

Nie polskiego odpowiednika nie słyszałem. Chodzi o 6 dB spadek efektywności kolumny na niskich częstotliwosciach wynikajacy z połączenia sie dzwięku z przedniej i tylniej półprzestrzeni kolumny.

Oczywiscie VIB podalem jako przyklad gdyz tak duza obudowa i podzial jak w oryginale to za duzo jesli chdozi o mozliwosci polskich glosnikow.Nie bierzcie tego tak doslownie.jesli chodzi o ksztalt scian to poprzednim razem (przed awaria) pokazywalem ryzunek ktory zalaczam i teraz.Mozna wykonac obudowe podobna i ladnie przedzielic skosna przegroda jak to wykonal w swoich kolumnach LUKASZ.Niweluje to powstawanie pasozytniczych fal wewnatrz i zmniejsza objetosc czynna oraz daje miejsce np na zwrotnice.

Załączniki

• ksztalt.jpg
    ksztalt.jpg
    46.9 KB · Wyświetleń: 0
Powrót