• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prosze o pomoc MDS08

Ja się podłączę ze swoim pytaniem. Robię podobną skrzynkę pod mds'a o trochę innych wymiarach ale tylna ścianka również jest nachylona pod kątem 75'. Wczoraj zacząłem walczyć ze ścięciami na końcach górnej i dolnej płyty- poddaję się. W jaki sposób odręcznie z użyciem tylko pilnika i kątówki zrobić na całej szerokości płyty kat 75' tak aby tylna ścianka przylegała idealnie? Czy po prostu zostawić to tak jak jest, skręcić wkrętami i zaszpachlować szczeliny?

Pawel S. napisał:
tylko ze ja bym dal rowniez z boku ten tunel - praktyczniejsze. ale na gorze tez moze byc
co rozumiesz przez praktyczniejsze? to będzie zabudowa w kombi, wiec miejsca do góry jest dużo :smile:

Pawel S. napisał:
jezeli szczeline chcesz miec na calej szerokosci to tunel bedzie duuuuzo dluzszy

tak, szczelina miałaby byś na całej szerokości,
a mógłbyś coś doradzić/wyliczyć co do wymiarów szczeliny

Tak to ma wyglądać:

maaaly napisał:
tylko pilnika i kątówki
Najprościej do kątówki dokupić tarczę z papierem ściernym, /taki na zakładki/ i tym z grubsza, a potem pilnikiem dokładnie wyrównać

trzmiel, właśnie mam taką tarczę tylko, że na równo z każdej strony tego nie sposób zrobić. Dlatego pytam się czy opcja ze szpachlą wchodzi w grę?:)

troche bez sensu
wez 2 plaskowniki stalowe i przykrec je do plyty. jeden na dole na skraju plyty a drugi na gorze odsuniety odkrawedzi (narysuj sobie na kartce kat 75 stopni i zmierz ile to bedzie dokladnie)
wtedy szlifujesz ta tarcza. plyta szybko zniknie a plaskowniki beda ograniczaly ilosc zbieranej plyty

Ja zrobilem tak ze troszke wystawało i zeszlifowałem rowno ze scianami bocznymi, potem robiłem też wyżynarką - każdej praktycznie można ustawić cięcie pod kątem.

Wszystkie skrzynie do mds08 sa ze skosem 75 stopni, a ja potrzebuję skos 65 st. Czy są jakieś projekty skrzynek br do mds08 ze skosem 65 st proszę i linki lub wstawienie rysunków. Prośba skierowana raczej do PawłaS bo jego projekty widziałem, ale jak ktoś ma sprawdzony projekt to również bardzo chętnie je zobaczę. Pozdrawiam,

szymon332 napisał:
Wszystkie skrzynie do mds08 sa ze skosem 75 stopni, a ja potrzebuję skos 65 st. Czy są jakieś projekty skrzynek br do mds08 ze skosem 65 st proszę i linki lub wstawienie rysunków.
http://rapidshare.com/files/233989383/skrzynia_mds08_19_litrow_b-r.PDF
http://rapidshare.com/files/229568385/skrzynka_MDS08_zamknieta.PDF

:cool:

b-r sprawdzalem osobiscie. dodaj wzmocnienia na tylna scianke i jest OK. z tunelami zadnego problemu.
zamknietej nie testowalem

Pawel S. napisał:
z tunelami zadnego problemu.

Jak to z tunelami? Dobrze rozumuję: 2x155 daje jeden tunel ok 310mm?
Jeżeli tak to mają być dwa kołnierze na obu końcach - czy tunel wewnątrz powinien kończyć się bez kołnierza?

Jak wygląda takie wzmocnienie? :neutral:
P.S.
Podana wersja br idealnie odpowiada mi wymiarami :smile: .

szymon332 napisał:
Jeżeli tak to mają być dwa kołnierze na obu końcach
tak
nie zrobilem zdjecia wiec nie pokaze jak to ma wygladac. ale zrozumiales co i jak ;)

nie wiem na ile jest strojone ale brzmi dobrze wiec nie ruszalem :P
szymon332 napisał:
Jak wygląda takie wzmocnienie?
wystarczy przykleic listewke na srodku tylnej scianki. bez tego tez gra ale scianka wyraznie wpada w drgania

a może by tak przednią i tylną ściankę zrobić z 20mm płyty? nie będzie na tyle sztywniejsza wtedy aby darować sobie te wzmocnienie?

szymon332 napisał:
a może by tak przednią i tylną ściankę zrobić z 20mm płyty? nie będzie na tyle sztywniejsza wtedy aby darować sobie te wzmocnienie?
A co za problem przykręcić(lub przybić) kawałek listewki na tylną ściankę?

szymon332, wzmocnienie wiecej da niz grubsza scianka.
jakbys zastosowal odpowiednie ozebrowanie to nawet moznaby z 10mm plyty zrobic i byloby OK :P

zastosuję więc listewkę i nie będę kombinował, rozwiązanie z grubszą tylną ścianką zaproponował mi człowiek który będzie robił mi skrzynię, ale w końcu to ja decyduję :wink:

Powrót