• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Proszę o pomoc w doborze głośników 165mm do kolumny

Reakcji
0
Witam to mój pierwszy post i od razu proszę o pomoc:>

Chcę sobie zbudować bardzo budżetowy zestaw stereo (czyli wzmacniacz + 2 kolumny) pod media tank.

Chcę wydać do 200 zł maksymalnie, im mniej tym lepiej.

Zestaw będzie do oglądania filmów, ma grać lepiej niż głośniki w telewizorze:P
Głównie używany będzie wieczorem, mieszkanie mam w bloku więc raczej nie za głośno - chodzi o to tylko aby w miarę przyjemnie to grało.

Wzmacniacz mam - Hitachi HA-270 (gdzieś 1979 rocznik :) )
taki jak ten

Głośniki które dostałem z tym wzmacniaczem są zniszczone:

Chcę wymienić te głośniki niskotonowe - założyć nowe 4szt, te 2 małe chcę zostawić, wydają się sprawne. Na głośnikach nie ma żadnych informacji oprócz 8ohm.

Mają 170mm średnicy, ale na siłę 165 mm da się zamontować.

I teraz jest dylemat co tam wsadzić, znalazłem takie głośniki:

1. TVM Tesla 5688 lub 5618 - cena ok. 40-50 zł za sztukę, ale nie mogę ich znaleźć w żadnym sklepie w Polsce.
2. Roadstar wiem że to masakra 7 zł szt - ale jest prawie identyczny do tego co siedzi w kolumnie
3. Visaton WS 17 E 8 OHM 75 zł sztuka - trochę za drogi dla mnie.

Najbardziej pasowałaby by mi ta tesla, ale nie mogę jej nigdzie znaleźć.
Visaton dla mnie jest troszkę za drogi, natomiast ten roadstar - to chyba straszne dziadostwo.

Możecie mi poradzić gdzie kupić tą teslę, lub coś innego co można włożyć do tej kolumny i będzie to jakoś grało?

taniej masz
http://stx.sote.pl/gdn-17-100-8-sc.html
http://stx.sote.pl/gdn-16-50-8-sc.html

dobrze by było odpiąć średniotonowca i zmienić wysokotonowy na coś normalnego plus zwrotnica
http://stx.sote.pl/gdwk-10-200-4-pj.html

ja bym się w to nie bawił, dałbyś głośniki i normalną zwrotnicę do tego
http://stx.sote.pl/gdwk-10-200-4-pj.html
http://stx.sote.pl/gdn-14-100-8-scx.html
takero napisał:

STX GDN 14 100 8 SCX + PJ
będzie to jakoś grało bo ten twój składak nie zagra dobrze a wydasz niepotrzebnie kasę na podwójne głośniki.

To nie prościej 14scx i pj? Do tego zwrota w wersji budżetowej i powinien się zmieścić bez wykończenia(zawsze może później to zrobić)

[ Dodano: 2009-11-23, 17:23 ]
amdr, byłeś szybszy :wink:

solmyr napisał:
1. TVM Tesla 5688 lub 5618 - cena ok. 40-50 zł za sztukę, ale nie mogę ich znaleźć w żadnym sklepie w Polsce.
ja mam ich parę :P
Nowych nawet :P

solmyr, weź te budy na allegro wystaw i zrób coś od nowa.

Te budy mi akurat pasują bo są dosyć stabilne i mają metalową kratkę (którą trudno zdjąć),
a mam dwójkę dzieci i :

a) trudno będzie je przewrócić
b) trudno będzie w głośniku zrobić dziurę palcem - bez tego głośniki u mnie nie wytrzymają dnia.

Tak więc wolałbym zostać przy tym co mam, ale jeśli mówicie że te tesle z tymi dwoma głośniczkami nie dadzą rady.....

To mógłbym te STX przemyśleć, tylko musiałbym to dać w jakąś obudowę z metalową maskownicą bo naprawdę z dwuletnim dzieckiem to one nie pograją długo..

Czy w takiej budzie można sam front bezproblemowo wymienić czy lepiej coś zrobić od zera?

solmyr napisał:
Tak więc wolałbym zostać przy tym co mam, ale jeśli mówicie że te tesle z tymi dwoma głośniczkami nie dadzą rady.....
tu nie chodzi o to co nie da rady, tylko o budę...

solmyr napisał:
Czy w takiej budzie można sam front bezproblemowo wymienić czy lepiej coś zrobić od zera?
nie ma sensu rzeźbić w tym.

Ok, a możesz mi powiedzieć co z nią jest nie tak?
Chodzi o to że są już wycięte otwory - czy o coś innego? (rozmiar, kształt etc)?

Czy może o to że bez sensu jest wkładanie 2 głośników niskotonowych?

Dla mnie to szrot, obskurnie wygląda, ma 4 otwory pod nietypowe głośniki w 3 różnych wymiarach.
Żeby doprowadzić ją do jakiegokolwiek stanu używalności trzeba dać nowy front i pewnie ją odnowić wizualnie, a dalej będzie wyglądała delikatnie mówiąc nieatrakcyjnie.
Dużo łatwiej jest zrobić coś od podstaw, jeśli masz dzieci to z metalowymi maskownicami, od biedy nawet takimi samochodowymi - i tak będzie ładniej wyglądało.

Te głośniki które podałeś STX, kosztują 64 zł razem.
Do tego dodamy koszt zwrotnicy - ok 30 zł.

to daje ok 100 zł na kolumnę, co jestem w stanie zaakceptować, ale nie zostanie mi już kasy na pozostałe materiały.

Mam gdzieś jeszcze 2 kolumny tonsila, każda z dwoma głośnikami, jeden ok 20cm + niskotonowy, też z oberwanymi membranami, ale wcześniej nie brałem ich pod uwagę ze względu na to, że w tych kolumnach pasowała mi ta kratka.

W środę zobaczę dokładnie co tam jest - i się zdecyduję czy zostać przy tych kolumnach, czy kombinować dalej.

Lepiej skup się na Tonsilu, podaj chociaż, co to za zestaw. Jeśli zostanie Ci nieco waluty, to w tym Hitachi wymień co najmniej kondensatory z zasilacza -- to dużo pomoże. Poszukam gdzieś jego schematu, może coś pomogę :)

Ostatecznie mozna ten front zrownac z ziemia wyrzynarka i nakleic na niego nowy z otworowaniem pod nowe glosniki. Poniewaz nie zalezy Ci na jakims super dzwieku to kup jakies tanie glosniki i po sprawie.

Dzięki za pomoc, jutro zobaczę co to za tonsile i dam info na forum>
A co do zmiany kondensatorów - to mam jako taką wprawę w lutowaniu, ale mam słaby sprzęt - zwykłą lutownicę, a ona zawodzi przy lutowaniu bardziej skomplikowanych rzeczy czy z ich wymianą powinieniem sobie sam poradzić?

ten VK wyjdzie taniej niż płyty mdf, fornir, kleje i lakiery, tylko wstawić front nowy w skórze :)

Tylko, że produkty Tonsila od użytkownika tfsilesia nie są objęte gwarancją i nie wiadomo czy do końca sprawne.

tfsilesia to właściciel ProTonsil, więc po upadłości ProTonsila mają sporo tego co im zostało...więc myślę, że powinny te sprzęta być OK, ludzie kupują i nie narzekają...

bart210 napisał:
Tylko, że produkty Tonsila od użytkownika tfsilesia nie są objęte gwarancją i nie wiadomo czy do końca sprawne.
sprawne to one są przecież,gwarancji nie masz , ale możesz w ciągu 10 dni roboczych zdaję się zwrócić - to sprzedaż internetowa.
Chodzi o to że ktoś to przejął i nie chce się mu pitolić z ew gwarancjami, bo i po co ?

Powrót