• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Prosze o rade...sub do caraudio

Reakcji
0
Witam:)

Mozecie mi doradzic ,ktory glosnik bedzie najlepszy do caraudio z STX-ow. Czy GDN-27-300-4-SS nie bedzie za mocny na ten wzmacniacz?

Mam wzmaka Pioneer GM X702 o parametrach:

Max. power output (EIAJ, W) 2x150 or 1x400
DIN power output (W) (DIN45324, +B = 14.4V) 2x120 or 1x320
Continuous power output (RMS), 14.4V (20-20kHz/4ohms), W 2x75(0.04%)
Continuous power output (RMS), 14.4V (20-20kHz/2ohms), W 2x100 (0.4%)
Continuous power output (RMS), 14.4V (Bridged 4 ohms), W 1x200 (0.4%)
Continuous power output (RMS), 12V (20-20kHz/4ohms), W 2x75 (0.04%)
Continuous power output (RMS), 12V (20-20kHz/2ohms), W 2x90 (0.4%)
Continuous power output (RMS), 12V (Bridged 4 ohms), W 1x180 (0.4%)

Jaka objetosc bede mniejwiecej potrzebowal zeby to jakos gralo?

Wiadomo że nie jest to dobry wzmak, przy podawanej mocy zniekształcenia są ogromne, ale raczej nie ma sensu zmieniać go na coś lepszego. Kupuj tego stx-a, nie pożałujesz. Pewnie zaraz się odezwą głosy, żeby kupić serię 22, albo 27-150...
Skrzynia do 30 litrów, BR.

Nawet nie mam kasy teraz na lepszy wzmacniacz, musze pozostac przy tym jaki mam. Znieksztalcenia przy pelnej mocy sa duze, ale nie chce go podkrecac na full, mi wystrczy mniej, wazne tylko zeby dzwiek byl w miare dobry.

Tak wlasnie sobie myslalem nad tym 27-150 i ze beda mi go ludzie proponowac.
A przy skrzyni do 30 litrow jak to bedzie hulac?
Nie chce sie wkopac zebym pozniej zalowal.

Hmm SW kiedyś pisał że seria 300 do samochodu sie moze nie nadać, bo na naszych polskich drogach może odpaść magnes...

moze wreszcie ktoś to zweryfikuje :P myśle że nie powinno być problemu (ostatnio głośnik zaliczył przez przypadek test zdezeniowy :P - ucierpiała klepka.....) polecam 27/300 albo 32/300 ze względu na wysoki SPL to w aucie się liczy bo kazdy wat jest na wage złota. nierozumiem zupełnie rynku car audio głośniki po 500-1000wat z SPL 80dB jak by nielepiej było zrobić głośnik o mocy 100wat i SPL 92dB do daje porównanie z mocą jak 24 do 1.......

zdaje mi sie ze to branie 27-300-4ss jest troche bez sensu...

lepiej 27-150-4ss

korzyść z 27-300 to o 8L mniejsza buda, ale trzeba za to zaplacic 44zł.

porownanie.jpg

Alfredy w symulacjach też ładnie wychodzą. 27-300 w praktyce będzie lepszy.

Sound Wave napisał:
moze wreszcie ktoś to zweryfikuje :P myśle że nie powinno być problemu (ostatnio głośnik zaliczył przez przypadek test zdezeniowy :P - ucierpiała klepka.....) polecam 27/300 albo 32/300 ze względu na wysoki SPL to w aucie się liczy bo kazdy wat jest na wage złota. nierozumiem zupełnie rynku car audio głośniki po 500-1000wat z SPL 80dB jak by nielepiej było zrobić głośnik o mocy 100wat i SPL 92dB do daje porównanie z mocą jak 24 do 1.......

Jednak CA rządzi się swoimi prawami i przykładowo gosciu który ma głośnik 15' SPL-85dB + wzmacniacz 1kW wygrywa zawody dB drag. Symulując sobie głośnik nie wyciągamy więcej jak 120dB a na zawodach wychodzi ponad 140 , jak to jest?

w aucie robi się jedno wielkie podbicie, teoretycznie może mieć nawet 15dB. To jest to samo co ustawianie głosnika przy ścianie lub w rogu lub pod biurkiem :P

coolombo napisał:
Jednak CA rządzi się swoimi prawami i przykładowo gosciu który ma głośnik 15' SPL-85dB + wzmacniacz 1kW wygrywa zawody dB drag. Symulując sobie głośnik nie wyciągamy więcej jak 120dB a na zawodach wychodzi ponad 140 , jak to jest?

zapytaj autora tego tematu, czy chce startować w zawodach czy słuchać muzyki w samochodzie... pozatym, to po co komu 140 dB?? założę się że przy takim poziomie z głośnika leci więcej zniekształceń niż właściwego sygnału...

GRZESIO napisał:
w aucie robi się jedno wielkie podbicie, teoretycznie może mieć nawet 15dB. To jest to samo co ustawianie głosnika przy ścianie lub w rogu lub pod biurkiem :P

Te podbicia dochodzą nawet do 18dB ;)
Zygmunt nie wiem o jakie zniekształcenia ci chodzi? te od wzmacniacza czy te które wynikają z akustyki samego wnętrza samachodu.
Poza tym chodziło mi o to że mało efektywny głośnik może ciekawie zagrać w samochodzie.

one nie sa wcale takie drogie nawet wydaje mi sie albo mi gdzies mignelo ze ponizej 1500zl chyba gdzies widzialem 18" za ok 1300zl...

Ciekawą ofertę też ma Celestion seria FTR 15' i 18' najmocniejsze mają też po kilowaciku i całkiem niezły SPL. Cena oscyluje w okolicach 1kpln ;)

Powrót