• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Proszęo schemat wzmacniacza 2x20w

• Autor wątku Autor wątku mkj30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Proszę o schemat w miarę prostego i taniego wzmacniacza 2x20w 8ohm. Wiem że schemat można znaleźć przez google, ale to moja pierwsza konstrukcja i chce żeby to było proste w montażu i niezbyt drogie. Proszę o pomoc

chcesz i tani prosty wzmacniacz to szukaj czegoś na TDA1554Q- schematów pełno w necie

mkj30, jeśli pytasz o TDA2050 to coś około 50-70zł myślę(zależy jak tanio kupisz radiator i trafo bo to główny wydatek) Jeśli byś chciał to mogę poszperać w szafach i myślę że znalazł bym Ci jakieś trafko i radiator, no i może jakieś kondy do zasilacza...

Jesli chce sie prawdziwe 20W to trzeba wybierac wzmacniacz z napisem min 40-60W. Podawane moce w opisach sa zawyzane.

zależy przy jakich znieksztalceniach zazwyczaj moce rms podawane są przy 10% zniekształceń więc poziom już nie akceptowalny taki wzmacniacz będzie pewnie miał 18~16W "bez" zniekształceń

TDA 2050 nie jest ani trochę gorszy od LM3886 i TDA7294 , ma niższe szumy i szersze pasmo przenoszenia od tych drugich.

Powrót