• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Proźba o dobór nagłośnienia.

Reakcji
0
Od dwóch dni przeglądam fora lecz nadal mam pustkę w głowie.
Dlatego zwracam się do was.
Chodzi o to żeby stosunkowo niskim nakładem uzyskać minimum przyzwoitości.
po pierwsze: z tego co wyczytałem standardowo z przodu śą 13cm i 16cm bez poważnych przeróbek nie podejdą.
Wymyśliłem że wstawię tam HERTZ DSK 130.
Radio jakie sobie upatrzyłem to KENWOOD U30R
Wypaczyłem taką skrzynkę: http://allegro.pl/obudowa-pod-subwoofer-do-audi-a4-10cali-warszawa-i2596415582.html
co jest idealnym rozwiązaniem na zaoszczędzenie miejsca../ nie koniecznie portfela:) ale tu bym się pokusil o własnoręczne wykonanie.
Przyszedł czas na wzmacniacz i suba i tu się zaczęły schody.
Co ja tam ma wsadzić?? i jakim wzmakiem to napędzać? czy jakimś 4ro kanałowym. HPF na przód i suba "na mostku" przez LPF?
Czy może przód z radia a suba przez jakiś MONOBLOK?
Panowie... jaki wzmak i jaki sub? (bo trochę mnie to przerasta).
Ewentualnie inne rozsądne propozycje.

ps. Proszę zwrócić uwagę że to tylko 15 litrów

Auto jak w opisie tematu: Audi A4 B5 Avant
Budżet około 1000zl
A co do muzy to przeróżnej.

Możesz kupić wzmacniacz czterokanałowy i podpiąć osobno suba i osobno przednie głośniki nic nie stoi na przeszkodzie, a możesz głośniki podpiąć pod samo radio, a do suba monoblok jakiś. Z 13cm głośników zainteresował bym się Kicx'em http://www.kicx.pl/stq5-2.html Słuchałem tego pod samym radiem tylko większych (165mm) i nawet pod samym radiem potrafi to głośno zagrać. Niskiego basu zero, ale kick bass mi się podobał twardy, szybki. Cewka 3ohm, więc trochę więcej mocy z radia wyciągnie tak twierdził sprzedawca.
Co do wzmacniacza to ja mam hifonicsa i wg mnie jest bardzo dobry. Hifonics, Crunch, Renegade to to samo. Co do głośnika to zobaczysz ile Ci kasy zostanie, bo wybór jest bardzo duży.

To że mogę to podpiąć tak lub tak to wiem. Pytam która kombinacja by była korzystna. No i przede wszystkim nie mogę ogarnąć doboru podzespołów do tych kombinacji.
t.z. Jak na przykład bym się zdecydował na puszczenie wszystkiego przez 4ro kanałówkę to jaki wzmak i jaki sub (10") do tych 15stu litrów tak żeby to miało "ręce i ręce".
Coś bardziej w stronę kick basu.

jak ma byc w ta skrzynke to niestety nie bedzie tanio i sie nie zmiescisz w budzecie

co wy widzicie w tych hertzach? :/
ja bym szukal czegos innego

jak ma byc w ta skrzynke to niestety nie bedzie tanio i sie nie zmiescisz w budzecie

co wy widzicie w tych hertzach? :/
ja bym szukal czegos innego

Nie tanio to znaczy ile?
Po prostu o hertzach czytałem sporo pochlebnych opinii.
Ja tam w niczym nic nie widzę. Oprócz tego co mam w golfie III niczego innego nie słyszałem. Kenwood zdolnej pólki (z którego jestem bardzo zadowolony), z przodu 16cm Magnaty z odseparowanymi "sykami", 30cm sub Kenwood w zamkniętej i to napędzane 4ro kanałowym MAC 1200w. I to po mojemu jest minimum przyzwoitości :biggrin:
To może Pawle coś zaproponujesz ? (w granicach rozsądku)

Nie tanio to znaczy ile?

w twoim budzecie to STX - gotowy sub 250-300zl
jak do tej skrzynki to sama skrzynka jak widzisz 300zl, a do tego jeszcze glosnik kolejne 300zl. przykladowo u-dim EL-S104 lub podobny RE

Po prostu o hertzach czytałem sporo pochlebnych opinii.
a ja jeszcze nie slyszalem dobrego hertza :/

To może Pawle coś zaproponujesz ? (w granicach rozsądku)
13cm wiele nie sluchalem, bo poprostu nie ma sensu ich tam pchac.
ale jak musisz to niech bedzie
beyma skc-50 - 280-300
STX 8" (no chyba ze lubisz katowac glosnik to wtedy 10") 250-300
wzmacniacz chruncha 300-400
radio wybierz jakie chcesz 300?
kable 100-150
maty 50-200

lacznie i tak wychodzi 1400zl
wiec musialbys polowac na uzywane radio i wzmacniacz

O taką wypowiedź mi chodziło. Dzięki.
Te beymy wyglądają obiecująco.
Przemyślę propozycje.

Te beymy wyglądają obiecująco.

13cm nie porownywalem. ale sluchalem 16cm z konkurencja... i niestety jedyna konkurencja dla sck-65 jest diy w postaci "ama + mission". cala reszta tylko wydaje dzwieki, a beyma gra ;)
w sck-50 mamy ten sam tweeter (trzeba przyciszyc na maxa) wiec powinno byc podobnie

w wiekoszosci zwrotnic masz przelacznik lub zworke. zmieniasz polozenie i zmienia sie glosnosc tweetera. w beymie jest wiecej wyprowadzen. podlaczasz w inne gniazdo zeby zmienic glosnosc (widac na dole -3 i -6db)

niestety zeby to gralo nisko to musi byc wieksza obudowa
ale w zamknietej gra ciekawie ;)

dzisiaj sie dowiedzialem ze te zestawy nie sa juz produkowane
napisz do elmuz i zapytaj czy jeszcze maja
jak nie to pisz do mnie ;)

Ok, zaraz napiszę. zobaczymy..
Przed chwilą przyglądałem się bagażnikowi i gdybym poświęcił ściankę to przy niewielkiej stracie (26cm) można by zrobić całkiem estetyczną zabudowę. Przy czym skrzynia by miała 28L i raczej się na to zdecyduje. Ale i tak (chyba) pozostanę przy 28L zamkniętej.

Nie chciałem pisać posta pod postem ale przeglądnąłem regulamin i widzę że na tym forum nie jest to zabronione.
Więc tak... SDK-50 było na stanie i jest w drodze do mnie. Poza tym trochę się rozpędziłem i...
KENWOOD KDC-BT92SD
RE Audio RE-10S4
Crunch GTX4400
Jednak pozostanę przy małej zabudowie z boku.
ps. Jaki materiał polecacie do oklejenia suba?

widze ze przekroczyles budzet ;)

materialy w zasadzie polecam 3
1 - basser
2 - cienki z allegro (nie podam linka bo chwilowo nie sprzedaja, ale mam go na stanie)
3 - materialy jakie sprzedaje audio-technik.pl. szukalismy dlugi czas i wybralismy to co najlepsze. koszt 25zl/mb (2m2), nie rozciaga sie ale jest gruby, ladnie ukrywa laczenia i bardzo trwaly

na strefie car audio byl obszerny temat o tych "kocach"

no chyba ze chcesz koniecznie pod kolor to wtedy tylko phonocar. ale one sie mechaca szybko :/

Cza na małe sprawozdanie.
Głośniki w żaden sposób niepodeszły w miejsce oryginalnych i musiałem zrobić to czego najbardziej się bałem, czyli ingerencja w tapicerkę. Nie wyszło "PRO" ale nie ma tragedii. Fotki innym razem bo dziś pada.
Generalnie nie źle się nakląłem przy robocie ale w końcu jestem po pierwszym odsłuchu i przeszło moje oczekiwania. Normalnie kryształ, coś pięknego:biggrin:
Jeszcze został mi sub do skręcenia i tu mam mały dylemat. Producent zaleca około 22l, w necie można wyczytać że zdecydowana większość aplikuje go w 15L. I komu tu wierzyć?

sprawdz czy oni pakuja to w 15 litrow bo takie mieli obudowy, czy w takiej lepiej brzmialo
bo 15 litrow to standard w gotowych skrzynkach

Powrót