• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Proźba o przerobienie schematu na wzór płytki pcb ?

Reakcji
0
Witam czy mógłby ktoś przerobić ten schemat na wzór płytki pcb.Próbowałem w różnych programach lecz nie wychodzi mi to za dobrze. Wymiary laminatu 18 cm szerokości i 7,4 cm wysokości.Części potrzebne do tej zwrotnicy zakupione zostały ze strony stx.pl .Wielkie dzięki i pozdrawiam . Schemat zwrotnicy.

Zwrotnica PA-600-8-FR.jpg

Słyszałem już ze kartka i ołówek ale nie mam bladego pojęcia jak to zrobić.Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć a najlepiej zrobić ?

Ostatnia edycja:
Czy mógłby ktoś mi to wytłumaczyć a najlepiej zrobić ?

to sa zupelnie sprzeczne czynnosci!
jak ktos ci zrobi to nigdy sie nie nauczysz!

1. bierzesz kartke i olowek
2. bierzesz elementy i schemat
3. ukladasz elementy na kartce wg schematu
4. przesuwasz je tak zeby zmiescic sie na plytce i zeby polaczenia (czarne kreski na schemacie) nie przecinaly sie lub przecianly sie mozliwie malo razy

cokolwiek tam naskrobiesz to pokaz

wydaje mi się że nawet nie rozumiesz "ikonek" ze schematu, czyli co jest kondensatorem, co rezystorem (albo i co jest głośnikiem...)
Bo nie da się źle połączyć klocek R1 z klockiem C1 . Choć przyznam, że można to zrobić na 4 sposoby. hehehe
Jak pisał Paweł rób, pokaż, my nakierujemy. Nikt nie jest omylny.

Ja od jakiegoś czasu projektuję PCB w Eagle. Jeśli jesteś zainteresowany napisz na PW.

Tylko pamiętaj sebxx o zrobieniu baaaaaaardzo grubych ścieżek. Jak najmniej miedzi ma się wytrawić.

Tak. Mogę dodatkowo nałożyć "ścieżki" na ścieżkach, aby dało się potem (po nałożeniu solder maski, doradzam) pogrubić je cyną.

---------- Post dodany o 10:32 ---------- Poprzedni post o 10:32 ----------

Potrzebuję tylko wymiarów elementów (rozstaw pinów) oraz rozstaw otworów pod montaż.

Powrót