• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przed startem

Reakcji
0
Po lekturze postów na tym forum podjąłem decyzję o budowie monitorów.
Mój wybór padł na głośniki GDN 15/40/5 (Tonsil) i DX25TG (Vifa).
Zwrotnicę wg schematu tu dostępnego zamówię w Polinku (chyba, że jest jakaś inna opcja).
Wymiary obudowy dopasowałem do miejsca jakim dysponuję i pojemności sugerowanej przez poprzednich konstruktorów (8-11 dm3) i wynoszą one:
180 x 360 x 180 mm (s/w/g). Są to wymiary zewnętrzne. Skrzynki wykonam z płyty MDF o grubości 22 mm. Tunel bass reflex umiejscowiony będzie z przodu.

Mam jeszcze kilka pytań zanim zacznę:
- czy wymiary obudowy są poprawne z teoretycznego punktu widzenia
- czy należy dawać dodatkowe wzmocnienie w środku skrzynki
- jaki powinien być wymiar br
- czy konieczne (a jeśli tak to jakie i ile) jest dawanie wytłumienia

Chętnie posłucham też komentarzy i uwag bardziej doświadczonych kolegów odnośnie wybranej kompletacji, no i oczywiście sugestii dotyczących samej budowy.

reverso napisał:
Zwrotnicę wg schematu tu dostępnego zamówię w Polinku (chyba, że jest jakaś inna opcja).
gotowa zwrotnice czy same czesci?
jak gotowa to ile kasuja za montaz?
reverso napisał:
180 x 360 x 180 mm
bedziesz musial dodac cos na froncie (sciecia, zaokraglenia, zmiany kolorow itp) zeby to dobrze wygladalo :/

reverso napisał:
- czy należy dawać dodatkowe wzmocnienie w środku skrzynki
zawsze mile widziane ;)
ale w tym przypadku nie beda konieczne

reverso napisał:
- jaki powinien być wymiar br
"fi50" z polinka bedzie dobry
reverso napisał:
- czy konieczne (a jeśli tak to jakie i ile) jest dawanie wytłumienia
czytaj moj podpis

Właśnie rozrysowałem sobie front i musiałem zmienić wymiary bo otwory pod głośniki pokrywały się ze ściankami.Teraz jest 200 x 360 x 200 mm
projekt_kolumny.jpg

Poza tym przeliczyłem objętość netto i wyszło mi 7,7l. Czy to nie jest za mało? Czy w związku z tym będę musiał dać więcej wytłumienia?

@Pawel - czekam na ofertę z Polinku

reverso napisał:
Właśnie rozrysowałem sobie front i musiałem zmienić wymiary bo otwory pod głośniki pokrywały się ze ściankami.Teraz jest 200 x 360 x 200 mm
ze co? :shock:
przeciez juz wtedy bylo za szerokie a teraz to juz wogole przesada :???:

reverso napisał:
Poza tym przeliczyłem objętość netto i wyszło mi 7,7l. Czy to nie jest za mało? Czy w związku z tym będę musiał dać więcej wytłumienia?
malo - wytlumienie az tak bardzo tutaj nie pomoze

daj glebsza obudowe i tunel na dole

Pawel S. napisał:
malo - wytlumienie az tak bardzo tutaj nie pomoze

daj glebsza obudowe i tunel na dole

No to będę musiał położyć te monitorki (tak jak sugerował takero). Głębokość najchętniej ustawił bym na 180 mm (może być tak mało?).

A ile wg Ciebie powinna wynosić optymalna pojemność netto obudowy do tych głośników?

[ Dodano: 2009-10-07, 15:01 ]
Położyłem monitor poziomo (500 x180 x 180 mm) Objętość netto 8,4 l
kolumny-v.2.jpg

Zgodnie z sugestią Pawla S br umiejscowiłem obok głośnika niskotonowego

Zagra to?

zagrac zagra - tylko nie tak niskim basem jak moze
jak nie masz miejsca to zmien plyte na 16mm

Pawel S. napisał:
zagrac zagra - tylko nie tak niskim basem jak moze
jak nie masz miejsca to zmien plyte na 16mm

Dobra: przy wymiarach 200x500x200 mm i 16mm płycie i doszedłem do 13,2 l
Czy pojemność teraz nie za duża? I czy nie należało by dać wzmocnienia w środku?
Chciałbym aby w miarę możliwości bas grał nisko i nie chcę zawalić czegoś na starcie.

No i jeszcze jedno pytanie. Zniknęły właśnie z oferty głośniki a DX25TG-05-04 a w zamian są DX25TG-09-04. Czy zwrotka co jest zaprojektowana do tego zestawu będzie pasowała również do tych głośników?

Zniknęły właśnie z oferty głośniki a DX25TG-05-04 a w zamian są DX25TG-09-04. Czy zwrotka co jest zaprojektowana do tego zestawu będzie pasowała również do tych głośników?
nie wiem co to za model - szukales w akustyku?
no i DXa masz tez pod marka scan-speak discovery

Powrót