• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przedwzmacniacz bez regulacji barw dzwięku

Reakcji
0
Jak w temacie , poszukuję przedwzmacniacza do wbudowania między już istniejące urządzenia bez regulacji barw dzwięku i poziomu głosniści. Co sądzicie o tym http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1729.pdf , http://sklep.avt.pl/photo/_pdf/AVT2408.pdf ? Pomyślałem że spytam
Przedwzmacniacz musi tylko wzmocnić sygnał z ( tape , CD , tuner ... ) do poziomu 0,775V.
I jeszcze dodatkowe pytanie jak działa złącze GND - STER

Ostatnia edycja:
Weź po prostu takiego NE5532 i zrób na nim wzmacniacz nieodwracający? To raptem 3 elementy razem z czego 2 rezystory :)

Co do tego GND - STER to zauważ, że steruje ono bramką tego feta który działa jako "rezystor" w dzielniku dla wzmacniacza nieodwracającego.

Ten drugi wzmacniacz operacyjny w schemacie działa jako wtórnik napięciowy czyli "nic" nie robi, no - odciąża ten pierwszy.

-Mówię o tym pierwszym schemacie.

Ostatnia edycja:
Może to, prostych schematów jest od groma w sieci.

Załączniki

• image.jpg
    image.jpg
    52.8 KB · Wyświetleń: 0
Nie, tam jest wykres z napięciami i wzmocnieniem na danym napięciu - zobacz i pomyśl jakie potrzebujesz wzmocnienie.

W tej cenie lepszej kostki nie znajdziesz :)

Preampa na niej robia to musi byc dobra , Ale gdzies czytałem ze szumy kumuluja sie w potencjometrach i moze te sterowanie sterem napieciowym jest mniejszumne ?

---------- Post dodany o 23:44 ---------- Poprzedni post o 23:07 ----------

Nie zrozumiałeś, na dole jest napięcie do sterowania bramką (Uster) a z boku wzmocnienie sygnału.
No dobrze , to teraz pomierzyłem sygnał wyjsciowy z tape i wychodzi mi przy 0dB 50hz jakieś nie całe 600mV , to w zasadzie potrzebuję wzmocnienia 1,333 , czy dobrzę rozumiem teraz ? . A moze zle zmierzyłem sygnał

Zapomnij o AVT1729, to badziewie. Na jednym n25532 mozesz od razu zrobic dwa kanaly a tu bez sensu jest tylko jeden kanal czyli porzebujesz dwoch plytek. W dodatku uklad ma duze szumy i bardzo kiepska powtarzalnosc wzmocnienia. Najprostrzy schemat przedwzmacniacza pokazal dzwiedziu wystarczy wtawic tanszy opamp np ne5532 i po sprawie.

Zapomnij o AVT1729, to badziewie. Na jednym n25532 mozesz od razu zrobic dwa kanaly a tu bez sensu jest tylko jeden kanal czyli porzebujesz dwoch plytek. W dodatku uklad ma duze szumy i bardzo kiepska powtarzalnosc wzmocnienia. Najprostrzy schemat przedwzmacniacza pokazal dzwiedziu wystarczy wtawic tanszy opamp np ne5532 i po sprawie.

To tak się zrobi :)

Powrót