• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przedwzmacniacz mikrofonowy i mikrofon do układu pomiarowego

Chciałbym poczytać o pomiarach, ale jak mam szukać takich materiałów, google "pomiary elektryczne"?

Przy kalibracji lepiej wpisywać wielkości teoretyczne, czy te zmierzone kiepskim miernikiem (UNI-T UT33D)?

Rozumiem, że pomiary będziesz wykonywał w Speaker Workshop. Na stronie głównej diyaudio.pl znajduje się spis odpowiednich tutoriali - są to tutoriale stricte do SW, ale jest w nich również dużo wskazówek ogólnych, które są pomocne również przy pracy na innych programach.

Jeśli wydanie w roku 2007 (6 lat temu) można nazwać świeżym.

Nie na temat...
http://audio.com.pl/pics/literatura/przet_ak.pdf
rozdział 9
Tak profesor ma wiedzę, jest oddany akustyce, pomocny i życzliwy. Pod jego okiem robiłem inż i robię mgr. Nie męczy jak inni stwarzając błache problemy. Sama książka zawiera większość teorii, ale najpierw ona jest potrzebna :)

Nie na temat...
Dobrucki z ramienia polskiego AES wyróżnił na jednej konferencji mój artykuł o materiałach tłumiących w TL :)

Nie chcę zakładać nowego tematu więc napisze tutaj:) Kupiłem na allegro mikrofon Panasonica WM61A z kablem i Preamp Wallina taki sam jak na stronie głównej. W przedwzmacniaczu wlutowany był kabelek do baterii 9v dodatkowo dostałem diodę LED do wlutowania. Przełączniki musiałem dokupić. Teraz mam problem z uruchomieniem przedwzmacniacza gdy go włączę dioda tylko mignie i napięcie na niej spada do ok 0,77V gdy wyłączam dioda też mignie. Gdy mam podłączoną baterie ale przedwzmacniacz jest wyłączony po kilku sekundach go włączam to dioda mignie i zaświeci się na ok. 3s. W holmie przechodzę w Device & Signal klikam record meter i nic się nie dzieje nie wykrywa żadnego dźwięku przy włączonym jak i wyłączonym preampem. Przy przełączaniu ON/OFF paski "skaczą" do maksymalnych wartości. Bez przedwzmacniacza mikrofon działa. Ktoś wie co jest nie tak? Przełączniki mam dwu pozycyjne. W diodzie nie pomyliłem polaryzacji.

przedwzmacniacza gdy go włączę dioda tylko mignie i napięcie na niej spada do ok 0,77V gdy wyłączam dioda też mignie.
ma tak migać.
masz mieć wykorzystane wejście Line IN
masz mieć zaznaczoną opcję nagrywania z tego wejścia w panelu sterowania.
nagraj coś głosem, jak nie działa to nie działa preamp.

Już wszystko ok miałem coś namieszane w sterownikach. Zmyliło mnie to miganie diody myślałem, że ma się świecić gdy preamp jest włączony.

jak dioda swieci to oznacza przesterowanie. Nie dopuszczaj do tego.
Dla testu mozesz sobie krzyknąć do MICa i zobaczyć czy się świeci.

Jak krzyknę to nic się nie dzieje, nie świeci.
Mam wejście mic w karcie więc na razie będę się bawił w holmie bez preampa, miałem jeszcze robić JIG'a ale odpuszczę sobie SW.

Wyszedł mi taki wykres:

Dla testu zmierzony mój zabytek UNITRA ZG30C114 mikrofon trzymany w dłoni, oddalony o 30cm, do tego dużo nie korzystnych dźwięków obok komputer i dzwoniące szklanki na półce przy niskich częstotliwościach, wygładzenie 1/8.

Powrót