• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przedwzmacniacz na tl072 i lekka przerobka

Reakcji
0
witam
znalazłem sobie przedwzmacniacz zrobiony na tl072 (http://odsiebie.com/pokaz/5473803---e419.html)

i teraz chciałbym pozbyć się balansu bo do niczego mi niepotrzebny
oraz chciałbym dodać kontur ( z przełącznikiem jak to w starych zacnych unitrach było)
czy mógłby ktoś przeprojektować mi ta płytkę ?

no chyba ze ktoś miałby już gotowy taki projekt
głośność
wysokie
niskie
kontur
i koniecznie stereo

pozdrawiam

Irek ma barwa na 2xtl072,jak niema juz gotowej,zmontowanej barwy to napewo ma pcb do niej jutro ja będę testowal to się więcej wypowiem na ten temat.

Kontur, loudness, czyli przy niższych głośnościach podbicie niskich i wysokich tonów dla zrównoważenia krzywej izofonicznej.

Aby to działało potrzebujesz potencjometr z odczepem.

o potencjometrze z od czepem wiem
nie wiem jak to wszystko połączyć i zaprojektować
kaman777 jak coś więcej będziesz wiedział to daj znać

Ja bym też dołączył się do kolegi dado00, ale o pcb z dokumentacją, do jakiegoś dobrego preampa.
Zastosował bym go do uniampa.
Zrobiłem ten : http://www.elektrobilim.org/forum/showthread.php?t=362 z ciekawości.
Gra ale nie jest to jakaś rewelacja.
Quester projektuje preampa ale słuch o nim zaginoł, a obiecał po testach podesłać na forum pcb z pełną dokumentacją (na dzień 2009-07-03 Quester napisał: preamp jest w już w fazie projektowania płytki i myślę, że na przestrzeni 3-4 tygodni będzie już dostępna do niego pełna dokumentacja.
Jego cechy:
- regulacja wzmocnienia
- balans (w niewielkim zakresie)
- dwie czułości regulacji tonów (niskie i wysokie)
- przełączniki direct (z pominięciem regulacji tonów)
- zasilanie +/-12VDC).

[ Dodano: 2009-09-13, 23:25 ]
dado00 napisał:
witam
znalazłem sobie przedwzmacniacz zrobiony na tl072 (http://odsiebie.com/pokaz/5473803---e419.html)
Popraw link bo chciałem zobaczyć i nic. Wklej link bez nawiasów lub po i przed daj spacje.

dado00 a co Ci w nim nie odpowiada?
dzwiedziu napisał:
Quester projektuje preampa ale słuch o nim zaginoł
W tej chwili ma sporo pracy, ma na głowie firmę i dodatkowe zajęcia. Jutro się może do niego wybiorę to dam znać.

A po co wam preamp i co chcecie w nim miec dla mnie to dwa dni i jest preamp?

Do uniampa jest juz barwa z wylacznikiem.
Balans jest calkowicie zbedny zreszta to kwestia tylko potencjometru to kazdy moze go wstawic.

chciał bym mieć regulacje wysokie niskie i głośność
do tunera tv potrzebuje wyciszyć wysokie tony
a kontur chciał bym mieć po prostu podoba mi się

irek przewinęły mi się zdjęcia tej barwy gdzieś na forum
dało by się do niej dorobić głośność i kontur ?
bądź ewentualnie kiedy opublikujesz płytkę i schemat

po co ten kontur - można po prostu na raz podkręcić wysokie i niskie skoro Ci to tak potrzebne :P
A głośność to jeden potencjometr :D

glosnosc jest juz na selektorze wejsc, konturu nie przewiduje wiec trzeba sobie dorobic, to tylko kilka elementow i przelacznik.

juz jest gotowy. Kto chce zrobic plytke selektora to dostanie dokumentacje. Plytki do barwy mam wykonane w zakladzie wiec sa do kupienia.

Powrót