• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przedwzmacniacz sterowany cyfrowo

Reakcji
0
Jesli najbardziej zalezy ci na ''cyfrowych bajerach'' to pewnei bedzeisz zadowolony. Jesli chodzi o jakosc toru audio to jest to badziewie pokroju mini wiez czy telewizorow. Nikt w sprzecie Hi-Fi nei stosuje tego typu rozwiazan.

Czyli lepiej będzie zrobić prosta regulacje barwy?
Gdzie szukać układu który włączy wzmacniacz po wykryciu sygnału?? Jak takie coś się nazywa?

Quester budował APO auto power on/off, ale nie wiadomo czy jest skończony bo cisza w temacie. Musisz zapytać;)

Masz ten uklad w moim projekcie wzmaka do suba na mostku TDA. Sa tez zestawy do samodzielnego montazu jednego z ich producentow.

sa lepsze i gorsze scalaki. te które zaproponowałeś to sa te naj-gorsze. szczególnie TDA8425 chyba z '89roku thd+n=0,05% s/n=86db - na dokładkę programując go kompletnie nie mogłem sie z nim dogadać. No i atmel4051 musisz programować w programatorze bo to historia, a atmege8/16 kilkoma rezystorami przez port LPT (ISP się to nazywa). To w tej chwili jest jedyny słuszny mikrokontroler dla początkującego. Generalnie musisz poprzeglądać datasheety procków audio i patrzeć po thd, s/n i roku wypuszczenia datasheeta. Patrz tez w jakich obudowach są. z smd możesz sobie nie poradzić. Jak kiedyś studiowałem temat to spodobał mi sie w DIPie TDA7466 ('96r) z srs surround (on drogi był) oraz jego podobieństwo TDA7431 ('99r) bez surround za to z 4rema wejściami i 3 punktowa korekcja barwy. oba mają typ THD=0.01% S/N=106db. nie wiem czy na analogu tyle uzyskasz, może i uzyskasz. i nie wiem co z dostępnością bo trochę czasu temu to było. pozdr

Powrót