• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przenośna szafa grająca

cudny90 napisał:
Ale te słuchawki z gumkami dobrze się uszu nie trzymają .. Zapewne te, które zaproponował takero, będą do jazdy lepsze

Jak wkładasz je do uszu to one tak jakby zasysają powietrze. Jeżdże z nimi na rowerze od ponad roku i ani razu nie zdażyło się, zeby mi wypadły ;) Na rower są doskonałe i na dodatek po chwili zapominasz, że masz je w uszach. Bardzo dobrze tłumią też wszystkie dźwięki z zewnątrz. Słuchając na połowe głośności nie usłyszymy TIRa przejeżdżającego koło nas :mrgreen:

Cześć, mam jeszcze jedno pytanie. Czy mogę zasilić układ na TDA2030 akumulatorem 12v bez żadnych tranzystorów itp. ??

Rafael_11 czy chcesz kupić złorzone tda2030a mam 2 końcówki mono :smile:
Z chęcią sprzedam :smile:

to ja jestem lepszy bo mam 2 x 2050 i to na firmowym pcb :grin:
można zmostkować i otrzymać elektryzującą moc 20w :shock:

to widze ze ze sie mały bazar zrobił...! ja mam tda2003[wiem ze złom] ma jadna zalete-na baterji 9v[alkaicznej] mozna słuchac ok 5-6h na MAX'a! Zasilalem go tez zasilaczem od anteny TV!

:!: Mysle ze czas zakonczyc ogłoszenia typu SpRzEdAm :!:

Moze nie ch kolega napisze wkoncu do czego to chce? Wolisz słuchawki czy ten głosnik? Gdzies widzałem jak model zrobił na szerokopasmowcu i tda 2003 mini kolumnienke zasilnaom 9v bateria i mp4 i był zachwycony! Ten topic siedzi gdzies na elektrodzie- jak znajde to wkleje!
--
Pozdro!

[ Dodano: 2008-03-16, 14:19 ]
aha ta kolumienke nosił do sql i na przerwicjach słuchał!

[ Dodano: 2008-03-16, 14:21 ]
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic840170.html-ten temat!

Dobra koles kupuje moje tda2030a i będziesz zadowolony :grin: Zero zimnych lutów tylko wkręcasz kabelki i lecisz z muzą :wink:

Po pierwsze to nie chce iść na łatwizne i kupić gotowca, chce sam sprobować swoich sił w dziedzinie elektroniki. Po drugie wyczytałem że jeżeli zasilę ten wzmacniacz 12V akumulatorem to dostane na głośnik 3W czy to prawda ??

Ok, dzięki a może mi ktoś powiedzeć co to jest układ mostkowy i z czym to sie je ??
Na necie znalazłem takie coś
Jeżeli chcesz mieć moc 4 razy wiekszą, to możesz zastosować wzmacniacz w układzie mostkowym na 2x TDA2030, wtedy moc wzrośnie do ok. 14W.

Mostek to wzmacniacze pracujące w przeciwfazie, rozwiązanie pozwala zwiększyć moc ok 4 krotnie przy tej samej impedancji, oraz 2 krotnie przy impedancji 2 razy większej.

musisz zbudować układ odwaracający faze na jednym z kanałów - na opampie lub tranzystorze.
Ale jeśli masz wątpliwości jak to zrobić to nie bierz się za to gdyż nic pozytywnego z tego nie wyniknie. Zanim zaczniesz składać jakiś układ wpierw poczytaj jak on działa, lutowanie czegoś na pałe niczemu nie służy.
Dla Ciebie tańszym i lepszym rozwiązaniem bedzie samochodowa kostka tda1554q która kosztuje chyba z 7zł, a wymaga raptem 4 części chyba, jest to wzmak stereo - dwa mostki, ale istnieje wersja pojedyncza.

Powrót