• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przenośne audio

Reakcji
0
Witam!
Z faktu iż jest ciepło i wypady nad wode, grile i rozne rzeczy w plenerze sie robi wpadł mi do głowy pomysł żeby sobie zrobić przenośne audio :)
Aktualnie do tych celów służy mi odtwarzacz mp3 i satelitka z jakiegos starego zestawu z creativa, tylko że gra to dość cichutko.

Wpadłem na pomysł żeby złożyć aktywna kolumienkie okolo 10 litrow. Mysle wydac na ta inwestycje max 150zł tylko nie wiem jaki wzmak zastosowac co by duzo nie ciagnal i jaki akumulator co by dlugo trzymal i moza by go latwo i szybko ladowac.

Najszybszy i najprostszy sposób na przenośne audio:

-kupujesz głośniki komputerowe,rozkręcasz,wyrzucasz trafo (przed tym jeszcze sprawdzasz ile daje volt na wyjściu) i za trafo dajesz baterie (baterie akumulatorki,akumulator) o ilości łącznej voltów jaka jest napisana na trafie.

bardzo prostym układem jest TDA7056 3W na wyjściu ale potrafi całkiem zagrać dyskoteki nie zrobisz a zasilanie chyba zaczyna się od 3V im mniejsze napięcie tym mniejsza moc na wyjściu

najgorszym problemem jest chyba aku bo takie baterie za dużo nie pożyją a akumulator samochodowy trochę waży, wiem że w motorach jest mniejszej wielkości ale nigdy z nimi kontaktu nie miałem

jeżeli nie jest problemem akumulator samochodowy to wystarczy jakieś stare radio samochodowe, ostatnio rozkręciłem jedno i siedziała tam kostka TDA 2 x 10W :)

głośnik... ja polecam zestaw dwudrożny, jednak kopułka dość sporo daje wysokie tony szybko nie wygasają więc to sprawia, że będzie w miarę głośno, im większa efektywność zestawu tym lepiej bo z tej samej mocy będzie głośniej grało

Stronki nie mają a faktycznie 116 :D mają resztki magazynowe :D i wyprzedają....

Tel.: 014 692 53 80 -chyba tel aktualny ;] w przypadku zamówienia mogę zając się wysyłką :)

Powrót