• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przenośny głośnik 3 drożny

Reakcji
0
Witam wszystkich,
Planuję zbudować łatwą w transporcie kolumnę, służyłaby mi głównie do słuchania muzyki w pracy.
Mój pomysł zakłada użycie głośników samochodowych. Posiadam 2 woofery 4.5 calowe Bose, oraz chcę dokupić głośnik dwudrożny 4 calowy 30-50w.
Mam mało danych o posiadanych wooferach, wiem że ich rezystancja to 2 ohmy oraz że fabryczny wzmacniacz do nich miał 70w mocy.
Zasilanie 12v aby mogło to działać na zasilaczu lub rzadziej na zewnętrznym akumulatorze.
Obudowa z płyty MDF.

I moje pytania:
Czy możliwe jest obliczenie litrażu obudowy i wymiarów portu BR dla układu izobarycznego na podstawie fabrycznej obudowy?
Jaki wzmacniacz nadawałby się do takiej konstrukcji? Mały samochodowy, czy może jakiś układ z Aliexpress?

ebc190a639bd71e819e46d7dc93d6dee_1548115591.jpg
[/url][/IMG]
35e14b6f785bd183099865484adb1160_1548115593.jpg
[/url][/IMG]

Sprawność takiego układu będzie bardzo niska - krótki czas pracy oraz duża waga i gabaryty. Dużo bardziej funkcjonalne będzie użycie efektywnej, przyzwoitej 5 - 6 calowej szekokopasmówki i membrany biernej - mała waga, "duża sprawność", niski pobór, długa praca na baterii.

Zasilanie z akumulatora używałbym raczej sporadycznie (dlatego nie chcę żadnych ogniw w obudowie) i byłby to akumulator samochodowy dlatego nie przejmowałem się poborem mocy.
Wydawało mi się że litraż obudowy do głośników niskotonowych znacznie się zmniejszy (w teorii układ izobaryczny potrzebuje o połowę mniej przestrzeni niż jeden głośnik).

Jaki zakres częstotliwości mógłbym uzyskać z takiej szerokopasmówki? Bo zależy mi na niskich tonach.

Rozumiem, natomiast jeżeli chcesz wykorzystać te głośniczki Bose jako niskotonowe, to niskiego i głośnego basu z tego nie będzie, a wielkość obudowy do 4,5" to 2- 4 litry max.

Druga sprawa to wybór i dopasowanie sprawności głośników, żeby nie stosować w zwrotnicy rezystorów, które się będą grzały.

Trzecia spawa, to zrobienie zwrotnicy do takiego zestawu bez pomiarów jest praktycznie błądzeniem po omacku, a zgranie głośników będzie na pewno nieoptymalne.

Jakiej maksymalnej wielkości może być ten zestaw i jaki ma być do niego wzmacniacz (czy w tej samej obudowie) ?

Wzmacniacz w obudowie, coś w tym stylu https://bit.ly/2AWbIoC
Załatwiłby chyba problem podziału tonów. Jeden z kanałów zostałby niepodłączony, chyba ze w jakiś sposób można je zmostkować.

Obudowa w wielkości pozwalającej na przenoszenie jedna ręką, trzymając za dorobiony na gorze uchwyt. Wymiary max (około) 350wys 220szer 300gł. Zasilacz zewnętrzny odłączany.
Obudowę chciałem wykonać na 3 osiowej frezarce.

Powrót