• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przerobienie peerlsa HDS 180exl+vifa xt25tg

Reakcji
0
Witam
Serdecznie bardzo dawno temu z dużą pomocą kolegi Paweł S zbudowałem komplet 5 szt kolumn na ww przetwornikach
Służyły przez cały czas do kina
Były to 2 szt podlogowek centralny oraz 2 monitory
Teraz chciał bym z tego zrobić 2,5 drogi i zrezygnować z kina
Przetworniki są tylko problem ze zwrotnicami które zrobił Paweł czy jest ktoś w stanie mi je przerobić pod takie 2,5way wiem że są gotowe schematy tych zwrotnic ale ja jestem za słaby na to

Planuje zbudować jakoś wzmacniacz do tego na L25D może coś innego czas pokaże .

Tylko pytanie co lepiej zrobić kupić nowe przetworniki i budować 3 drogi czy przerabiać te co mam na 2,5way

Obudowy mają jakieś 20 litrów nie pamiętam już dokładnie ,dolna część jest oddzielona i wsypany piasek wiec kolumna waży jakieś 35kg

Tak wygląda zwrotnica centralnego
Oraz zdjęcie znalezione w sieci jak wygląda 2,5way
Wiem że jest to konstrukcja akustyka w tamtych czasach gotowe kolumny kosztowały sporo i nich

Ponizej zdjęcia jak to teraz wygląda

Załączniki

• olx_image_2025-03-21_16-51-42.jpg
    olx_image_2025-03-21_16-51-42.jpg
    691 bajtów · Wyświetleń: 0
  • olx_image_2025-03-21_16-51-42.jpg
    olx_image_2025-03-21_16-51-42.jpg
    691 bajtów · Wyświetleń: 0
Ostatnia edycja:
Te kolumny ze zdjęcia znalezionego w sieci, to ta konstrukcja:

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...na-konstrukcja

Czy ja bym przerabiał?
Dla mnie musiały by bardzo dobrze grać w tej postaci w jakiej są teraz, bo charakter dźwięku po przeróbce za bardzo się nie zmieni, jedynie będzie więcej basu.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za odzew, czyli co nie warto się w to bawić ?

Kurcze to teraz zgłupiałem

Jeśli jesteś zadowolony z brzmienia tych głośników, to można się skusić na 2.5 way, ale to będzie wymagało wykonanie zupełnie nowego projektu, pomiarów i nowej zwrotnicy. Możesz też zastanowić się nad wersją MTM, dla której zwrotnica będzie nieco prostsza i tańsza od 2.5 way.

Powrót