• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

przerobka CANTON AS5

Reakcji
0
Witam.
Czy jestescie w stanie mi poradzic jaki najlepszy glosnik moglbym podpiac pod elektronike z CANTON AS5.
Z tego co jest napisane z tylu suba oryginalnie jest 50RMS / 100W
wiec moze da rady wymienic obecny glosnik na mocniejszy przy zachowaniu obecnej elektroniki (wzmacniacza) i wiadomo ze bym musial zmienic bude na nieco wieksza i inaczej ja zestroic.
ale podstawowe pytanie... jaki moge dac najlepszy glosnik.
DZIEKI I POZDRAWIAM

wiec moze da rady wymienic obecny glosnik na mocniejszy przy zachowaniu obecnej elektroniki (wzmacniacza)

taki zabieg jest bezsensowny i przyniesie odwrotny efekt
predzej bym dal WIEKSZY glosnik o takiej samej mocy
poszukalbym wsrod starych tonsili o mocy nie wiekszej niz 60-80w

Napisz jakiej średnicy głośnik siedział tam fabrycznie bo na goglach ciężko coś znaleźć.

czy aby napewno tam jest wzmacniacz 50w?
czy on tylko pobiera 50w?

jezeli prawdziwe 50w to uzyj chociazby ARN 226 i bedzie lepiej ;)

pobor mocy100W
RMS 50W
moc muzyczna 100W
Zasilanie 230V
czestotliwosc 38-140Hz

zobacz na zdjeciu http://imageshack.us/f/687/p1010289n.jpg/

---------- Post dodany o 20:32 ---------- Poprzedni post o 17:53 ----------

a jesli chodzi o OHMy glosnika to nie ma znaczenia ze np oryginal jest 4 Ohm a wsadze teraz inny 8 Ohm?
fakt faktem nie wiem ile ma oryginalny glosnik ale wole wiedziec o co chodzi:-)

Mniej nie!!! Bo spalisz wzmacniacz. Głośnik musi mieć taką samą impedancję (R) co wzmacniacz lub większą, nigdy mniejszą.

czyli najlepiej jak sprawdze ile ohm ma obecny glosnik i tyle samo ohm powinien miec nowy, TAK?
albo inaczej, sprawdze ile ohm ma obecny i wtedy was Poprosze (przez duze P) o polecenie jakiegos fajnego lepszego glosniczka ktory bedzie najodpowiedniejszy :-)

No wiec rozkrecilem jeszcze raz gada bo cos mi wymiar glosniczka nie pasowal i chcialem sie dowiedziec ile ma Ohm.
Wyjelem glosniczek, zmierzylem go ohmomierzem i teoretycznie ma 4,8 Ohma (odpielem jeden z kabelkow podlaczonych do glosniczka zeby pomiar byl prawdziwy).
Sam glosniczek ma 17 cm a nie tak jak pisalem wczesniej 15 :/
Zrobilem 2 fotki:
Tabliczka informacyjna:
http://img713.imageshack.us/img713/7163/p1020923o.jpg

Tyl glosniczka:
http://img718.imageshack.us/img718/6718/p1020927u.jpg

wiecej informacji chyba nie jestem w stanie wyciagnac...
i jak to widzicie teraz?

a ja powtorze stara, sprawdzona rade przewijajaca sie na tym forum juz setki razy :) sprzedaj to i zrob cos pozadnego od podstaw bo nic dobrego z tego nie wyjdzie, lepsze jest wrogiem dobrego

mostek tda Irka zrobisz za 100zl jak sie postarasz, do tego jakis glosnik uzywany z allegro za 50zl, obudowa z wiorowki i masz suba kilka klas wyzej niz te pudelko papierowe CANTON'a

to ktora wersja wzmacniacza IRKA (lub zmodyfikowanego) jest obecnie najlepsza ? bo widzialem ze irek wspominal ze zasilacz sie mocno grzeje wiec napewnos ie orientujecie ktora wersja jest THE BEST :-)

co Ty bredzisz? :) zrob uklad z podanego linka i ciesz sie budzetowym subwooferem grajacym lepiej niz plastiki ze sklepu

Powrót