• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

przeróbka potencjometru z liniowego na logarytmiczny

Reakcji
0
WItam, przewertowałem troche stron w necie i jedyne co znalazlem to że się da przerobić potencjometr liniowy na zbliżony do logarytmicznego. Czy wystarczy że dam np rezystor 500kΩ szeregowo do wejścia i wyjścia potencjometru?... Mój ma 2x50kΩ.

Wiedzialem że ktoś zapyta :) więc chodzi o to że to fajowski potencjometr z niezależnymi ośkami, można obracać dwie naraz a jak jedną się przytrzyma to można tą drugą skręcić inaczej, czyli dziala przy okazji jak balance, i dlatego mi na nim zależy

Cytat ze strony www.audioton.republika.pl - "Istnieje dość łatwy sposób uzyskania charakterystyki (prawie) logarytmicznej z potencjometru liniowego poprzez dolutowanie rezystora bocznikującego suwak potencjometru - jak na rysunku. Należy zastosować dobrej jakości rezystory o tolerancji 1%, by charakterystyki obu kanałów były zbliżone. Używając potencjometru o innej wartości pamiętajmy, by zachować proporcję rezystancji P:R = 1:0,15.
Po przyzwyczajeniu się do nieco innej prezentacji narastania dźwięku można śmiało stosować potencjometr liniowy zamiast logarytmicznego."
potencjometr.gif

Ta wartosc nie musi miec idealnie 7,5k bo do wyjscia jest jeszcze podlaczona rezystancja wejsciowa koncowki mocy. Jak ktos ma koncowke z wejsciem 15k to wystarczy ze da liniowy 100k i ma juz charke bliska logarytmicznej. Tym dodatkowym rezystorem mozna sobie dobrac charakterystyke.
Wada jest taka ze wraz ze zmiana wzmocnienia mocno zmienia sie rezystancja wejsciowa.

Czyli rezystor łączę między nóżki z sygnałem w potencjometrze tak?

Irku a czym grozi taka zmiana rezystancji wejściowej?

Rezystancja wejsciowa nie moze byc zbyt mala aby nie przeciazyc zrodla sygnalu co moze powodowac znieksztalcenia a w najlepszym wypadku tylko spadek sygnalu.

Powrót