• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przeróbka zwrotnicy Alto III c na 8 ohm.

Reakcji
0
Witam.
Mam do Was prośbę taką jak w temacie. Chcę wykonać projekt tych kolumn, ale w wersji 8 ohm. Dlaczego? Ponieważ mam juz 4 szt W170S, ale 4 ohm. Również wysokotonowe mam inne visaton SC10 N 8ohm, ale tu raczej nie odczuje różnicy w stosunku do DT94. Wystarczy, że dokupie 2 szt w100 s 8ohm.

Moglibyście powiedzieć jakie elementy zmienić, aby cała kolumna miała 8 ohm ?
Link do oryginalnej zwrotnicy:
http://www.visaton.de/bilder/weichen/gross/altoiiic_w.gif

Wiem, że najlepiej byłoby pomieżyć głośniki i zaprojektować od początku zwrotke, ale nie posiadam takiego sprzętu i umiejętności.

Dzięki za podpowiedzi. Będę musiał zainteresować się tym programem. Pobawię się troche i zobaczymy co z tego wyjdzie.

A powiedzcie mi jak to jest z tą efektywnością. Producent podaje 86db, to tyle co jeden W170 S, a w kolumnie są po dwa, więc teoretycznie powinno być 89 db. W zwrotnicy nie ma żadnych tłumików w torze niskotonowym (tak mi się wydaje :grin: ). Jak to w końcu jest ?

86dB to średnia efektywność z całego pasma
alto3c_fs.gif

A nie wystarczy po prostu zmniejszyc o polowe indukcyjnosc cewki, a podwoic pojemnosc kondensatorow? Taka jest zwykle roznica miedzy zwrotnicami 4 a 8 ohm. Wiem ze to nie bedzie idealne, ale skoro nie ma sprzetu by to pomierzyc...

Dzięki tomq88 za odpowiedź.
Chyba właśnie zrobie tak jak mówiłeś. Teraz patrzyłem na stronie charakterystyki tych dwóch głośników i według mnie, aż tak bardzo się nie różnią. Wydaje mi się, że nawet tego nie odczuje :smile:

Zastanawiam się jeszcze czy na średniotonowego nie dać W 130s. A dlatego, że chcę zrobić całe kino i central i satelitki będą na W130s. Wtedy wszystko ładnie by się zgrało. A z drugiej strony może nie ma, aż tak dużej różnicy w dźwięku między W 130s i W 100s i na fronty dać te W 100s, a resztę zrobić na W130s. Nie wiem juz sam :sad:

Ale to nie trzeba patrzeć na charakterystyki, tylko na wykres impedancjii. Musi przebieghac mniej więcej tak samo, tylko ze z wartościami o polowe mniejszymi (tamg dzie 8 ohm - 4 ohm, itp).

Co do głośników to w KD wszystkie kolumny powinny być takie same, więc lepiej nie kombinować.

Więc chyba będę musiał dać na fronty też W 130 s na średniotonowy. Najwyżej pobawię się programem i zrobie nową zwrotke :smile: .

Powrót