• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przesyłanie dźwięku przez BT

Reakcji
0
Hej.
Przemeblowałem trochę pokój i nie widzi mi się ciągnąć kabla między lapkiem a wzmakiem przez jego środek, dlatego szukam jakiejś sensownej bezprzewodowej alternatywy.
Jak w temacie, miał ktoś kiedyś gdzieś do czynienia z urządzeniami tego typu?

Przeszperałem sieć i trochę tego znalazłem (raczej z tych tańszych), np.:
Belkin Bluetooth Music Receiver
Logitech Wireless Speaker Adapter
Harman Kardon BTA 10
Yamaha YBA-11 - jest też wersja na wifi
I z tych trochę droższych, np.:
QED uPlay Plus
ARCAM rBlink
Advance Acoustic WTX-1000

Jak sądzicie, jest sens się tym zajmować, czy jednak dać sobie spokój? Wszak kabel to zawsze kabel ;)

Pozdrawiam

ja używam tego logitecha, zastrzeżeń nie mam ale ja to ucha audiofilskiego nie mam :) działać działa bez problemów, ważny jest dobry program do bluetootha gdyż większośc jakie patrzyłem nie miała możliwości wyboru prędkości przesyłu, ustawiały swoją prędkość i to bardzo niską poniżej 100kb/s. jakiś program toshiby ściągłem i tam można ustawić predkosć niską, srednia, wysoką. na wysokiej jest 320kb/s więc to do mp3 starcza, jak ktoś słucha flac itp to może być niezadowolony :)

teraz tak patrze jakie predkości osiąga bluetooth i widzę że są rózne klasy tego, nie wiem jaki siedzi w logitechu może inne urządzenia mająwyższej klasy moduł i uzyskasz wiekszą przepustowośc ale to tez zależy jaki bluetooth w lapku siedzi.

Do logitecha jako ogólnie do marki nie mam żadnych zarzutów, przynajmniej jeśli chodzi o typowe akcesoria komputerowe, wykonanie i obsługa klienta na bardzo wysokim poziomie. Ale nie miałem nigdy do czynienia z ich produktami audio i nie wiem jak z jakością dźwięku w tym wypadku. I zastanawiam się też czy nie lepiej zainwestować w coś z cyfrowym wyjściem, wszak nie mam jeszcze daca ale warto myśleć przyszłościowo ;)

Ale tu chodzi koledze o bezprzewodowość.
Zasadniczo na BT nie dosyć, że jest kompresja, to jeszcze wbudowane w moduły BT DAC są raczej marnej jakości.
Trochę szkoda tracić jakość...

Za cenę tych interfejsów BT zrobisz sobie dedykowany serwer muzyczny
Lub Raspberry Pi ;) bez bawienia się w szukanie podzespołów i lutowanie. I teoretycznie mogę na nim oglądać też filmy HQ. A przed chwilą pociągnąłem skrętkę z routera do TV więc problemu z połączeniem by nie było.
Czyli odradzacie zabawę z BT?

Wszystkie moduły obsługujące kodek AptX dadzą jakość nieodróżnialną od CD-Audio.
Oczywiście nadajnik też musi obsłużyć (większość nowych smartfonów i tabletów).
Byłem zaskoczony różnicą.

Powrót