• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przetwornik dla miękkiego basu

Reakcji
0
Witam,

Aktualnie jestem na etapie zbierania funduszy i wybierania głośników do mojego projektu. Początkowo takero doradził, abym zrobił go na Usherach YS-13225W-2XP. Jednak w poprzednich tematach różne opinie krążą na ich temat. Podobno grają szybkim, twardym basem. Mi jednak zależy na miękkim basie dla łagodnej muzyki. Czy jesteście w stanie polecic jakieś przetworniki do ... 200 - 600 zł/szt. (STX nie wchodzi w grę, chcę zrobic w miarę mozliwości High-end).

Pawel S. napisał:
hehe niema to jak nagla zmiana koncepcji
Nie była nagła! Jeszcze klamka nie zapadła.

takero, o jakim HDS mówisz? "Dobra kopułka"? Seans?

[ Dodano: 2007-04-12, 19:47 ]
mIKI, obserwuję już go od dawna. Nawet po cichu myślałem, że ktoś go poleci, jednak nie słyszałem, czy dysponuje, ale może ktoś z was...

zboj87 napisał:
o jakim HDS mówisz?
wybór masz spory :)
164, może EX , a może jeszcze większy nawet :)
zboj87 napisał:
"Dobra kopułka"? Seans?
wybór jeszcze większy - kwestia tego co lubisz. O wysokim paśmie nie powiedziałeś jeszcze nic ...

http://www.akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_szczegoly&firma=usher&model=8935A&lang=pl&dh=dt
Wygląda ciekawie ;]
no i 2 x tańszy od tamtego, a różnic wielkich wygląda że nie ma prócz mniejszego ukłądu magnetycznego i braku korektora fazy :P
Do niego możnaby dać http://www.akkus.com.pl/index.php?grupa=gl_szczegoly&firma=usher&model=T-9950&lang=pl&dh=dt

takero napisał:
O wysokim paśmie nie powiedziałeś jeszcze nic ...
Do miękkiego basu oczywiście delikatny sopran. Myślałem o VIFCE. Jak na razie ciągle same Ushery. Myślicie, że modele 8*** nie będą tak twarde, jak ten, który takero ma w opisie, czy podany w pierwszym poście?
takero, a jakiś link do tego HDS?

8 cali ? Lekko z 8' nie będzie...
Nie chodziło mi o wielkośc, tylko od cyfry, od której zaczyna się oznaczenie modelu. Dokładnie pytałem o różnicę w brzmieniu YS-13225W-2XP a 8945-P, 8835A.

tamte wyglądają jak klony scana 18 węglowych ;]
jeśli grają podobnie to będzie bardzo miękko ;]

takero, za granica i na audiostereo (chyba) panuje opinia ze sa nawet lepsze od skanow;)
cholernie jestem ciekawy tego z korektorem fazy, ciekawe jak srednica wypada, chyba go kupie a jak bedzie malo doloze tego 8955:>
jednak z drugiej strony nie wiem czy w tej kasie nie zloze czegos lepszego... heh, slyszal ktos te usherki?:P

no tak jest tez ten za 220to spoko, ale ciekawe jak sie ma do tych drozyszych ktore mnie interesuja bo uklad magnetyczny i cewka sa zupelnie rozne;)

esh0, a nie wiesz, jak ma się ten M18WH-08-08 do 8945-P? Fs jest na korzyśc Vifki, ale przecież to nie wszystko.

Niestety nie miałem okazji porównać, ale wrażenie mam takie, że ten usher powinien sobie lepiej na średnicy radzić.

Powrót