• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przetwornik niskoprofilowy.

Reakcji
4
Znacie jakieś modele przetworników niskoprofilowych stosowanych w estradzie lub CA?
Aby wyjaśnić bardziej o co mi chodzi zacytuję:
"redukcja głębokości głośnika basowego z 70 mm do poniżej 30 mm bez ograniczania jego możliwości akustycznych."

Zmiana głębokości stożka membrany powoduje zmianę powierzchni drgającej Sd

A skąd, głębokość stożka nie ma nic do rzeczy w przypadku Sd . To tak jak w przypadku budynku, te ze skośnym dachem nie mają większej powierzchni użytkowej od tych z płaskim, chociaż powierzchnia samego dachu jest większa ;)

A skąd, głębokość stożka nie ma nic do rzeczy w przypadku Sd . To tak jak w przypadku budynku, te ze skośnym dachem nie mają większej powierzchni użytkowej od tych z płaskim, chociaż powierzchnia samego dachu jest większa

Hmm, to chyba niezbyt trafne porównanie, chyba. Przecież stożek w ruchu przepompuje więcej powietrza niż płaski walec, czy źle kombinuje?
Zresztą nawet jeśli, przy założeniu tak drastycznego ograniczenia wysokości jednocześnie ograniczamy wysokość cewki co ogranicza Xmax, moc etc.

jednocześnie ograniczamy wysokość cewki co ogranicza Xmax, moc
tak by to wychodziło, wtedy ja bym usztywnił bardziej zawieszenie górne i dolne aby przetwornik miał dalej tą samą nominalną moc RMS.
Mam zrobić projekt "papierowy" z takimi przetwornikami, ale nie widzę nigdzie takich przetworników hehe...

Hmm, to chyba niezbyt trafne porównanie, chyba. Przecież stożek w ruchu przepompuje więcej powietrza niż płaski walec, czy źle kombinuje?

Chyba nie, ilość pompowanego powietrza bedzie równa powierzchni membrany (w rzucie na powierzchnie płaską) * skok membrany.

Zakładajac absurdalny przypadek, robimy membrane w kształcie wiaderka to przy jego powierzchni wewnętrznej pompowałbyś od cholery powietrza ;). Jakby tak było to wszystkie głośiki subniskotonowe miałby tego typu membrany.

tak by to wychodziło, wtedy ja bym usztywnił bardziej zawieszenie górne i dolne aby przetwornik miał dalej tą samą nominalną moc RMS.

Ale weź też pod uwagę że to odbije się na fs i Vas. Poza tym wyższa cewka=więcej drutu nawojowego=większa wytrzymałość termiczna, a tego zawieszeniami nie osiągniesz.

"redukcja głębokości głośnika basowego z 70 mm do poniżej 30 mm bez ograniczania jego możliwości akustycznych."

Jeśli chodzi o głośniki basowe to spokojnie można to zrobić - kiedyś Celestion wypuścił serię "pająków" w sprytny sposób przeniósł układ magnetyczny w stożek membrany.
nti15-4015b-8_1.jpg

Zyskał na tym dobre 30mm.

Niestety głośnik wyglądał tak dziwacznie, że chyba się nie przyjął i został wycofany z produkcji.

szkoda ze dopiero teraz widze ten temat - dopiero co skleilem w calosc carpowerwa pulsar 10

monacor_sub_pulsar10_02.jpg

monacor_sub_pulsar10_01.jpg

w bardzo ciekawy sposob tutaj polaczyli dluga cewke z resorem dolnym i membrana. wszystko opiera sie na "misce" aluminiowej ktora mocno wystaje do gory - stad ta wielka nakladka

ale wg mnie ten glosnik akurat to niewypal (tzn gra bardzo dobrze). bo po co nam plaski glosnik skro nadal potrzebujemy do niego 30 litrowej skrzynki?

co innego nowy JL Audio W5
http://www.jlaudio.com/product/54216.49892.1038189.0.0/TW5v2
13" i obudowa tylko 23 litry! to ja rozumiem :D

Powrót