• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przetworniki do kolumn diy do 1000 zł

A czy ktos moze napisac konkretny, w czym ten wavecor jest taki slaby? Jakie ma slabe/mocne cechy w stosunku do glosnikow z podobnego pulapu cenowego?

Przejrzałem Wasze propozycje i wydaje mi się, że najlepiej będzie, jak pozostaniemy w wariancie Seas + Fountek + Wavecor TW030*.

Ewentualnie Vifa NE jeżeli uda się gdzieś taniej kupić głośniki, bo to kolejne 50zł więcej...

---------- Post dodany o 22:17 ---------- Poprzedni post o 22:13 ----------

Seas L22RNX4/p - 672zł

Nie jest to czasami cena za 2 x L22RNX/P?

http://audiotransducers.com/pl/22cm/194-seas-l22rnx-p.html
http://audiotransducers.com/pl/22cm/195-seas-l22rn4x-p.html

2x Fountek FW146 246,00 zł
2x Wavecor TW030WA08 227,46 zł
2x Seas L22RNX/P 672,40 zł

Dostawa
0,00 zł
Suma (brutto): 1 145,86 zł

dziwne - powinny byc odwrotne proporcje cenowe

Też tak uważam... albo przynajmniej jakoś zbliżone do siebie.
Nie od dziś wiadomo że głośnik wysokotonowy powinien być najlepszy w zestawie, a tu widzę 3x droższe basy.

Po za tym, miało być do 1.000zł... jeszcze chwila i zestaw razem ze zwrotnicami podejdzie pod 2.000zł.

Nie bierzecie pod uwage jednego faktu. Ciezko o przyzwoity woofer ponizej 3stowek ktory jakosciowo dogoni reszte pasma. A to ze wavecor i fountek proponuja wiecej niz kosztuja to chyba tylko zaleta?

Jak chcecie lepsza gore na zasadzie "drozsza to lepsza", to kupcie sobie HDSa, DXT czy morela na gore a na srodek i bas dajcie stxy bo tylko taka moze pasc inna propozycja jesli chodzi o sredniak i woofer. No i macie drozsza wysokotonowke, tansza reszte. Pytanie czy jakosciowo bedzie to lepsze w podobnym budzecie? Nie wudaje mi sie...

Po za tym, miało być do 1.000zł... jeszcze chwila i zestaw razem ze zwrotnicami podejdzie pod 2.000zł.

Marian zerknij w początek tematu - 1000 PLN za przetworniki . Autor chyba jest świadomy że całkowity koszt budowy wyjdzie w granicach 2000 - 2500 zł.
Oczywiście to zależy od jakości pozostałych komponentów oraz od obudowy.

Nie bierzecie pod uwage jednego faktu. Ciezko o przyzwoity woofer ponizej 3stowek ktory jakosciowo dogoni reszte pasma. A to ze wavecor i fountek proponuja wiecej niz kosztuja to chyba tylko zaleta?

I tu się zgodzę w 100 % .

Marian zerknij w początek tematu - 1000 PLN za przetworniki

Czytam go od początku.

Cena za same przetwornik do 1000.

Suma (brutto): 1 145,86 zł

Dokładać zawsze można do lepszego przetwornika, ale miało być do 1.000zł.
Podstawowe założenie już nie jest spełnione.
Śledzę ten temat bo jestem ciekaw jakie macie propozycje konstrukcji do 1.000zł.

Myśle ze 200 zł wiecej to jeszcze tragedi nie ma. Tylko chodzi o to zeby to była optymalnie jakościowa konstrukcja za te 1200.

Myśle ze 200 zł wiecej to jeszcze tragedi nie ma. Tylko chodzi o to zeby to była optymalnie jakościowa konstrukcja za te 1200.

No to jeśli może być te 1.200zł to bardzo dobrze.
Jeśli chciał byś coś uszczuplić, to moim zdaniem zrób to na kondach... ja jakoś nie słyszę różnicy pomiędzy STX-ami a np. czarnymi Jantzena, a cena 3 krotnie wyższa.
Nie jestem za degradacją dźwięku, ale naprawdę do pewnego pułapu jakościowego głośnika nie warto kupować lepszych kondów, bo to i tak nic nie zmieni.

Na razie czekam na odp od kolegi jucez który też chce zbudować te kolumny( głośniki są dostepne) czyli można zamawiać i wysłać na pomiary

To jest SEAS L22RN4X/P + Fountek FW146 + USHER T9950-20 .

Ostatnia edycja:
Dokładać zawsze można do lepszego przetwornika, ale miało być do 1.000zł.
problem jest taki że głosniki poszły w górę .
Jak by były stare ceny to by się zmieściło w 1k :)

Jest jeszcze Fw200 ale to głośnik do " kulturalnego grania " ;)
Obudowa zamknięta , F3 koło 60Hz .

Powrót