• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przetworniki do kolumn diy do 1000 zł

PM, a gdzie można dostać 22mm wiór?

W Castoramie chocby. Warunek jest taki, ze musisz kupic caly arkusz. Za cala plyte 1250x2500 22mm zaplacilem 85zl plus jakies grosze za dociecie. W Liroyu w Legnicy mdf 19mm kosztuje 49zl za m2.

Czy np. głośniki Tonsila mogą być dobre, skoro są tanie?

Na dzien dzisiejszy to one nie sa ani dobre, ani tanie ;]

Płyta 22mm jest faktycznie trudniej dostępna. A z 18tki można zrobić równie sztywną obudowę. Daje się wieniec wzmacniający co 20cm i jest sztywne jak cholera.

W Castoramie chocby.

Ale to nie jest wiór.
Nie spotkałem się nigdy z wiórem 22mm.

Warunek jest taki, ze musisz kupic caly arkusz. Za cala plyte 1250x2500 22mm zaplacilem 85zl plus jakies grosze za dociecie

Nie każdy ma Castoramę pod domem.
A skoro ma to być forumowy projekt, wypadało by zrobić go w taki sposób aby mogli kopiować go wszyscy bez zbędnych kombinacji.

Wiór 18mm można kupić wszędzie, HDF również. Czy 21mm to za mało?

Ale to nie jest wiór.
Nie spotkałem się nigdy z wiórem 22mm.

Plyta wiorowa, to jest plyta MFP wlasnie. http://www.e-izolacje.pl/a/4935,wszechstronne-plyty-mfp

Nie każdy ma Castoramę pod domem.
A skoro ma to być forumowy projekt, wypadało by zrobić go w taki sposób aby mogli kopiować go wszyscy bez zbędnych kombinacji.

Wiesz, sa pewnie i tacy, ktorzy pod domem nie kupia nawet wiertla do wiertarki :)

Wiór 18mm można kupić wszędzie, HDF również. Czy 21mm to za mało?

Zalezy jak komu lezy. Przeciez nie kazdy ma takie same wymagania. Pisze tylko jak ja bym to zrobil, bo w niemal tej samej cenie mialbym solidniejsza i lepsza obudowe, po prostu, bo naklad pracy jest ten sam.

Poza tym ja nie jestem zwolennikiem forumowych projektow, bo tyle ile ludzi - tyle pomyslow i zazwyczaj wszystko wchodzi mocno kompromisowe.

ale każdy może zrobić z czego chce. Wystarczy zachować wymiary wewnętrzne. To nie jest jakieś wielkie halo. Jestem w trakcie wygrzewania moich 3way i też zmieniłem trochę wymiary nie zmieniając frontu.

ale każdy może zrobić z czego chce. Wystarczy zachować wymiary wewnętrzne. To nie jest jakieś wielkie halo.

Oczywiście że można... ale jak historia pokazuje, są i tacy co nawet wymiarów ze szkicu nie umieją rozszyfrować, a co dopiero przełożyć wymiary na inne grubości płyt.

Nie na temat...
Może nie przesadzajmy... To nie forum matematyczne i nie sądzę, aby zachodziła potrzeba edukowania ludzi na forum w tej konkretnej dziedzinie. Jeśli ktoś nie potrafi wyliczyć objętości obudowy, nie mówiąc już o rozróżnieniu objętości netto i brutto, to niech może skupi się na malowaniu obrazów (z uszanowaniem dla malarzy), albo niech kopie rowy (z uszanowaniem dla kopaczy rowów), a nie bierze się za sprawy techniczne - o ile liczenie objętości prostych brył zaliczymy do "spraw technicznych", bo moim zdaniem to raczej zakres wiedzy ogólnej.

Ja bym wolal zrobic z wiora 22mm + hdf
Nie widzę przeszkód .
Zrobisz jak zechcesz ;)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Może być też wersja ze skosami - pytanie tylko, czy...
Spróbuje zrobić te skosy .
Nie sądzę że się coś zmieni na tyle, że będzie trzeba jakieś radykalne zmiany w zwrotnicy robić
Podział będzie góra na 2.5k . Więc zmieni się charka kopułki i tyle .

hx4h1mylccsyt7blu62s_1396625187.jpg

Wiem że trochę odbiegam od tematu ale powiedz Raven dałoby dołożyć tego l22 do tego zestawu - TW030WA08+ Fountek FW168???? Ogólnie to świetnie to gra ale brakuje mi jednak troszkę basu

Dla chętnych mozna by jeszcze zrobic projekt ze wstega founteka 1.0 na gorze
Wg mnie tani i bardzo fajny glosnik

Powrót