• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przetworniki godne uwagi

Reakcji
0
Witam wszystkich forumowiczów. Rzadko udzielam się na forum, ale myślę, że ten temat może okazać się bardzo pomocny wszystkim sympatykom DIY. Mianowicie chodzi o to abyśmy w tym temacie stworzyli "bazę" o przetwornikach, z którymi mieliście styczność, które waszym zdaniem są godne uwagi i wyrazilibyście swoją opinię na ich temat. Myślę, że temat może okazać się bardzo pomocny zarówno dla początkujących konstruktorów jak i tych bardziej doświadczonych.

Dla porządku proponuje zrobić to w ten sposób:

Klasa przetwornika (budżet/średnia/premium)
Marka/model/opinia

PS. Jeżeli zarząd forum uzna temat za nietrafiony proszę o jego skasowanie.

Ten temat wraca jak bumerang, kiedyś na forum audiomanii nawet go wprowadziliśmy w życie ale średnio się sprawdził. Jest zbyt duża dysproporcja między gustami, oczekiwaniami i przede wszystkim doświadczeniem użytkowników. Dla jednego dany głośnik będzie świetny a dla drugiego może być słaby.

zgadza sie, temat co chwile wraca...

temat mialby sens jakby to zrobic podobnie jak ma zaph
czyli jedna osoba odlsuchuje, testuje i porownuje dany glosnik do jakiegos punktu odniesienia... np 3 glosniki roznych klas
ale taki temat powstawalby latami a moda zmienia sie co chwile...

Wg mnie nie powinno byc takiego tematu, lecz podobny o nazwie.... recenzje ;). Sam wpadlem na pomysl, zeby np po przesluchaniu minimum 2,3 glosnikow umiescic ich recenzje porownawcza wg jakiegos schematu albo z jakims sensownym opisem.

Mozna np takie cos zabaczyc tutaj: http://www.diymobileaudio.com/forum...parisons/7256-diyma-tweeter-reviews-more.html

problem jest w tym, ze takich uzytkownikow jest dosc malo na tym forum, co mogliby cos sensownego napisac ;)

Klasa? Coś pomiędzy budżetową, a średnią.

Chorus Line 12'
img1158k.jpg

Bardzo solidne wykonanie, aluminiowa membrana, Qts 0,32, Fs 22hz, Xmax 12mm, BL 18Tm, 2,5 cala cewka. Swojego czasu w niemczech robili na nich suby do DBdrag

Jak gra? Dużo mięska w najnizszych rejestrach, średnie i wyższe brzmią łagodnie, tak "plastycznie". Zadziwiająca kontrola jak na tak niskie zejście. Bas jest potęzny, ale nie jest za cięzki, najniższe rejestry nie męczą jak w niektórych pompkach. Spora efektywnosc w zakresie subniskotonowym. Jak na mój gust lepszego subwoofera do tej pory nie słyszałem.

Testowany w BR 55l@27hz. Porównanie z:
Magnat Xpress 12, Magnat XTC 1000, Visaton W300NG, Canton Plus C, Raveland AXX 1212, Ravemaster VXT 124.

Neodymy to inna sprawa ;) Chodziło mi bardziej, o fakt że ten głośnik blaszak z alu membraną, ma takie wyżyłowane parametry - mierzyłeś je jigiem? Bo z tego co widzę, to nie są one realne...

Pokaż układ napędowy bo nie dowierzam ;P

Na szerokość ma 15cm (jak w AXX1212), na wysokosc nie powiem, bo nie chce mi sie go wykręcać z obudowy :D

chyba że ma 150W ale na 2,5' cewki powinien mieć 300-500RMS.

Ma 300W RMS.

mierzyłeś je jigiem?

Nie.

Bo z tego co widzę, to nie są one realne...

Z tego, co słyszę, śmiem mocno przypuszczać, że mogą być realne :D Nigdy nie słyszałem tak dobrej kontroli w tak nisko schodzącym głośniku. Jeśli chodzi o możliwości, to XLS ma też Fs w okolicach 20hz, 12,5mm i BL baardzo wysokie (z tego, co pamiętam też 18Tm), i na pewno nie ma ściemnionych parametrów.

Ostatnia edycja:
Powrót