to co podaje monacor ma się nijak do rzeczywistości, na forum są wyniki pomiarów tej wstęgi.Pogromca mitow napisał:Monacor zaleca podzial 5khz z nachyleniem 12db. Jaki to problem dla poczatkujacego?
i znów widać że nie widziałeś tych charek, zresztą autorstwa Irka - ta wstęga ma w realu chyba z 10 dB mniej niż podają , a na środku pasma jest spory garb który nie jest zbyt łatwy do wyeliminowania. Ale jak udowodnił to sam Irek - jest to możliwe. Faktem jest że tesle można uciąć wysoko bez utraty walorów zbytnio, dlatego właśnie zaproponowałem takie połączeniePogromca mitow napisał:Tym bardziej, ze mala tesla ciagnie smialo do tej czestotliwosci, a nawet wyzej. Jedyna rzecz to koniecznosc duzego tlumienia wstegi, bo mala tesla ma jedynie 83db skutecznosci.
sub pasywny to głupi pomysł , bo to tak naprawdę 3 drogi rozparcelowane na 2 części z bardzo niskim i co za tym idzie bardzo drogim podziałem... Drogo i kiepsko.Pogromca mitow napisał:Jesli ktos chce koniecznie male satelity i suba to przeciez moze zrobic to zupelnie pasywnie. Male tesle i sub pasywny z jednym glosnikiem dwucewkowym ( tesla taki akurat robi ) lub tradycyjnie dwa glosniki basowe. Wieciej z tym roboty ale moze dla kogos korzysci z malych satelit sa wazniejsze niz mozliwosci tradycyjnych duzych monitorow.
Alpierda ciężko jest kupić , choć kto wie , wiem że nowy nie był zbyt taniDIGIPROCOMP napisał:Jako mały dobrze grający monitorek proponuje
alphard wh501h81 a na górze chyba pjtka, ma lepszą średnicę i więcej basu niż tvm116. Takero osadził go w 8L ale możesz zrobić ok10L żeby uzyskać lepsze rozciągnięcie basu. Nie znam maksymalnej częstotliwości podziału dla tego głośnika (tutaj Takero mógłby się wypowiedzieć) gdyby to było 5kHz, można by zastosować w/w wstęgę Monacora.
Wypraszam sobie - toż to AJ czystej krwi !
Połączenie tego wh ze wstęgą jest zupełnie nie do zrealizowania, on nie ciągnie zbyt wysoko, a pod koniec użytecznego pasma charka się kaszani z tego co pamiętam, więc podział tak wysoko odpada, max to może ze 4khz na upartego.