• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przewinięcie transformatora zasilającego - Rotel RX-850A

Reakcji
0
Witam,
Poszukuję zakładu w Warszawie lub okolicach, który przewinąłby mi trafo zasilające do amplitunera. Poleciało mi uzwojenie pierwotne lub bezpiecznik termiczny. Nie chcę sam rozbierać trafa bo mogę uszkodzić i będzie do wywalenia. Wolę aby to zrobili fachowcy i sam później zamontuje.

Będę wdzięczny za jakieś namiary.

Pozdrawiam,

J

Nie zastanawiałeś się nad zmianą trafa na inne?
Używane trafko z jakiegoś ampli znajdziesz taniej niż takie przezwajanie starego.

A jakie tam są?
Trzeba by znaleźć serwisówkę i sprawdzić jakie napięcia.
Niewielka różnica napięć też może być.

Zgadzam się jakaś nie wielka różnica może być ale tam masz kilka albo i więcej napięć i wszystkie muszą być w tych w miarę wąskich widełkach ;) .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Tym bardziej że to amplituner więc masz co najmniej 3-4 napiecia np. sekcja radiowa, końcówka mocy, przedwzmacniacz, wyświetlacz.

Ostatnia edycja:
Bez przesady, tam transformator ma w zasadzie dwa uzwojenia.
- Podstawowe to podwójne (do zasilania praktycznie całości) jakieś 2x33V AC (bo kondy w zasilaniu na 50V) prądu nie wiem ile, ale bezpieczniki 5A, to pewnie ze 3A potrzeba.
- Drugie uzwojenie wtórne zasila tylko żarzenie wyświetlacza VFD.

Czasem może wyjść tak że firma zrobi nowy za tą kasę co naprawa wyniesie. Napisz do firm które produkują transformatory jak np toroidy, zapytaj czy usługi serwisowe też wchodzą w grę.
Dziwne że trafo padło, prędzej ten bezpiecznik co w trafie jest. Transformatory to urządzenia o dużej wytrzymałości i przeciażalnosci.
Jak nikt Ci się naprawy nie podejmie to rozbierz go sam bo i tak na straty pójdzie a może naprawisz sam.

Jeśli to bezpiecznik termiczny to kiedyś popełniłem takie coś
b7c461692a2726288058de5b78d85cb8_1551965754.jpg

Znalazłem drut uzwojenia z którym połączony był bezpiecznik i zrobiłem obejście
Wymagało to wyskrobania trochę plastiku karkasu ale się udało Oczywiście nie jest to żadna porada i robisz to na własną odpowiedzialność :)

Ostatnia edycja:
Bez przesady, tam transformator ma w zasadzie dwa uzwojenia.
- Podstawowe to podwójne (do zasilania praktycznie całości) jakieś 2x33V AC (bo kondy w zasilaniu na 50V) prądu nie wiem ile, ale bezpieczniki 5A, to pewnie ze 3A potrzeba.
- Drugie uzwojenie wtórne zasila tylko żarzenie wyświetlacza VFD.

Tylko dwa? To ciekawe. W takim razie nie jest tak źle :) .

To bez problemu znajdziesz takie które podejdzie do 50zł.
Wątpię aby ktoś się podjął naprawy taniej.
Jakiej mocy jest trafko według serwisówki?
Może coś u siebie znajdę jeśli będziesz chciał.

Ten fragment serwisówki, który znalazłem, nie podaje mocy trafa, jest tylko podane oznaczenie TT-253GF. Ale sądząc po mocy wzmacniacza to pewnie nie więcej niż 150, góra 180VA.

Jakie napięcie pomocnicze powinno mieć? Główne w zakresie 2x30-33V powinno wystarczyć.

Z tym napięciem pomocniczym nie mam pewności, nie ma tego podanego w tych dokumentach, które mam. A z tego co pamiętam, to często do żarzenia wyświetlaczy lampowych, stosowane były napięcia na poziomie 3,5-4V AC

Powrót