• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

przy pogłaszaniu charczy i szumi...

• Autor wątku Autor wątku xxx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

xxx

Reakcji
0
witam.
Mam Wzmak Yamaha AX 496. Przy pogłaszaniu ( w momęcie kręcenia pokrętłem głosności ) lewy sopran świszczy i charczy. Co to może być?

swisty i charczenie to pewnie jakies wzbudzanie mozliwe ze przez trzeszczacy potencjometr. Sa specjalne spraje do potencjometrow i taki radze kupic.

ekhem ja w swoim Techniksie prysnąłem potencjometr WD-40 i działa bez problemów. A był tak brudny (lub zużyty), że przy pogłaszaniu trzaski uszy gryzły.

zauważyłem że przy normalnym uzytkowniu (wzmak gra 4-5 godzin) nie ma harczenia. Pojawia się natomiast gdy gra na 60-70% po 8-12 godzinach działania... ciekawe więc czy to potencjometr czy nie?

Czyścił ktoś potencjimet w sprzęcie Yamaha??? bo ja kurde nawet nie wiem jak się do tego zabrać.

Powrót