• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przy większej głośności zapala się lampka 'protect'

• Autor wątku Autor wątku w.l.o
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam.
Znów mam problemy ze swoim niskobudżetowym audio i proszę szanowne grono tego forum o pomoc :wink:

Radio: Sony CDX-GT410u
Wzmacniacz: Sony XM-4040
Napędzany głośnik: Gdn-22-200-4-sc

Wszystko ładnie grało, spełniało moje minimalne wymagania, aż do czasu.
Gdy podgłaśniam we wzmacniaczu zapala się czerwona lampka i przestaje grać.
Gdzie szukać przyczyny problemu?

Bardzo, bardzo proszę o pomoc dla laika, poniżej foty jak jest podłączony, może coś jest nie tak?

http://img193.imageshack.us/img193/2411/22122009206.jpg
http://img707.imageshack.us/img707/3711/22122009207q.jpg
http://img694.imageshack.us/img694/4448/22122009208.jpg
http://img85.imageshack.us/img85/1196/22122009210.jpg

Pozdrawiam serdecznie :wink:

Ta lampka czerwona to protect czyli oznacza iż wzmacniacz ma zwarcie na wyjściu, przegrzany jest, badż uszkodzona końcówka mocy. W twoim przypadku sprawdż przewód prowadzący do głośnika, czy nie jest gdzieś przetarty i nie zwiera się z masą oraz luty przy samym głośniku. Jeżeli stwierdzisz że wszystko ok, podepnij inny głośnik i sprawdz czy objawy się powtórzą. Będziesz wtedy mógł wykluczyć głośnik lub wzmacniacz.

protect informuje: przesterowanie, przegrzanie końcówki, za dużo chcesz wyciągnąć od wzmaka :-P

Jak już to ty możesz mieć za duże wymagania co do wzmaka. Możliwe, że podajesz przester na jego wejście i wzmacniacz wypluwa protect'a.

Możliwe, że po prostu z racji tego, że już Ci za mało, to wzmak okazuje się za słaby.

Kupno jakiegoś mocniejszego wzmaka na sub'a nie byłoby złym pomysłem.

Słuchaj ale wcześniej przy tych samych głośnościach wszystko było ok...
Kurcze cienko teraz z budżetem na nowy wzmak :shock:

Nie mam, a powininem?

[ Dodano: 2010-01-07, 17:28 ]
Sprawdzałem na innym radiu i jest to samo :neutral:

Być może głośnik ma zbyt niską impedancję (najlepiej zmierzyć rezystancję cewki nawet prostym miernikiem), mógł też zostać wczesniej uszkodzony (nadpalona cewka, która może robić zwarcie, niższa impedancja niż katalogowa), teraz mamy dosyć niskie temperatury, im niżej tym rezystancji kabli, przewodów, jest niższa..

[ Dodano: 2010-01-18, 13:03 ]
Kondensator raczej w tym przypadku nie pomoże

Argennto_1 bez obrazy ale nie nabijaj bezsensownie postów tylko przeczytaj temat... dzieje się tak nawet gdy nic nie jest podłączone do wzmacniacza :roll:

Wzmacniacz oddany w ręce fachowca, w środe będę wiedział co i jak

Jak patrze nigdzie nie jest napisane, że taka sytuacja występuje bez podpięcia głośnika, nie mam też zamiaru nabijania postów, bo żeby nie skłamać byłem na tym forum 2-3 lata temu, po prostu nie mam co robić i chciałem pomóc, a co do fachowca, wydaje mi się że nie jest to wina wzmacniacza, po drugie jezeli jest uszkodzony, to naprawa nie będzie opłacalna

[ Dodano: 2010-01-18, 16:12 ]
no i rezystancja cewki tego głośnika to 2,9 Ohm, troche mało jak na głośnik 4 Ohmowy może nie tyle co mało co jest niezłym obciążeniem dla wzmacniacza

Dużo ludu się skarży na "protect" w okresie zimowym lub skarżą się na trzeszczenie głośników. Za każdym razem okazywało się, że po prostu akumulator był "słaby"... Rozwiązaniem było naładowanie akumulatora.

Akumulator jak i jego ładowanie jest na pewno ok.
Wzmacniacz włącza Protect po paru sekundach nawet bez żadnych obciążeń w postaci subwoofera czy głośników podłączonych do radia także postanowiłem oddać go do fachowca, w środę ma mi da znać jakie koszty naprawy i jeśli nie będą przekraczać 50zł to poproszę aby naprawił.

Argennto_1 napisał:
po drugie jezeli jest uszkodzony, to naprawa nie będzie opłacalna
Hmm... To jaki używany wzmacniacz do tego głośnika byś polecił?

najlepiej sprawdzić każdy tranzystorek z osobna. Tylko czy masz generator funkcyjny i oscyloskop? Lub przynajmniej miernik z pomiarem diód

Nie posiadam takiego sprzętu i takiej wiedzy dlatego dałem do naprawy do fachowca

[ Dodano: 2010-01-29, 15:27 ]
Odświeżam bo normalnie hit sezonu.

Magik sprawdził wzmacniacz i mówi, że wszystko jest ok :shock: :shock: Mówi, że nic nie musiał robić bo wszystko jest ok :roll:

To co teraz... zmienić kable zasilające i sygnałowe? Na jakie?

Kolego moze zanim zaczniesz wydawac pieniazki co moze sie okazac zbedne podepnij wzmacniacz np u kolegi w samochodzie ?

Powrót