• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przycisk "Impreza"

Reakcji
0
Witam!
Czy ma ktoś pomysł jak zrealizować przycisk "Impreza", który ograniczałby moc do poziomu bezpiecznego dla głośników?? Bo nie uśmiecha mi się zostawić imprezwiczów samych ze wzmacniaczem z zapasem mocy :) Myślałem, żeby ten przycisk (przełącznik) dołączał do potencjometra głośności dodatkową rezystancję, zmieniejszający sygnał wejściowy. Z góry thx za opdowiedź

Myślałem, żeby ten przycisk (przełącznik) dołączał do potencjometra głośności dodatkową rezystancję, zmieniejszający sygnał wejściowy

Mogło by być, albo daj drugi potencjometr to będziesz miał możliwość regulacji.

a pytanie - do jakiej wartości ograniczyć?? tak, żeby nie szło spalić... wzmakiem będzie 2xLM3886 o mocy ~70W.

problem w tym, że nagrania są robione z bardzo różnym poziomem głośności. więc jeśli od wejścia ograniczysz poziom dla danego nagrania, to wiele innych będzie zbyt cicho, a na pewno znajdą się też takie nagrania dzięki którum wzmacniacz się przesteruje i spali dowolną kolumnę.
jeśli urzywasz mp3 to mniejszy problem, bo gdzieś słuszałem o sofcie, który normalizuje głośność wszystkiego do określonego poziomu.
wtedy, jak mówi PETERS, najsensowniej dać drugi, ukryty potencjometr głośności i ustawić go tak, żeby przy max volume dźwięk z głośników był czysty i arny nie plułu membramami.

jeśli korzystasz z różnych źródeł to będziesz musiał raczej pokombinować z dynamicznymi ograniczeniami poziomu, na fetach, żarówkach i fotorezystorach lub na np ne572

Wyjściem będzie zrobienie czegoś w rodzaju automatycznej regulacji wzmocnienia i na wyjściu ustalenie peerkiem konkretnego napięcia.Unika się wtedy problemów z różnymi poziomami nagrań.Co do schematów to w necie się ich wala mnóstwo.

Zainteresuj sie kitem AVT na układzie SSM2165, jest to taki inteligentny limiter, już dokładnie nie pamiętam konkretnie jego działania, ale w Edw był kiedys jego opis i dużo pomocnych wskazowek. Jednak układ ten kosztoje paredziesiąd złotych.

Powrót