• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przygotowanie do fornirowania

Nie stosuje się HDFu, bo nie ma po co.

nawet jeśli zrobiłem z mdf na kąt 90st?
mówią że zaklawiszuje i prewencyjnie okleić hdfem..
Michał
- w sumie odpowiedzi na swoje pytania znalazłem na stronie 3 forum więc proszę o wyrozumiałość dla zaśmieczacza (jest takie słowo..?)

Ostatnia edycja:
nawet jeśli zrobiłem z mdf na kąt 90st?

Przepraszam, źle spojrzałem na cytowanie - jeśli masz łączenia na 90 stopni to HDF warto nakleić. Ja osobiście nigdy nie zacinałem go na 45 stopni, ale jeśli masz taką możliwość to wg mnie warto.

Ostatnia edycja:
Myślę że z frezem 45 stopni z łożyskiem ogarnie temat, jeżeli chce się bawić
kurcze ciężko będzie ustawić głębokość idealnie ...zeby zebrać tylko HDF na 45 stopni. Poza tym musi być idealna krawędź bo wykonanie tego nieprecyzyjnie narobi dużo więcej szkód niż pożytku, bo powstanie szczelina którą trzeba czymś wypełnić - jak nie będzie wypełniona to zacznie pracować i na fornirze to na 101% wyjdzie prędzej czy później.

moim zdaniem hdf na 45 stopni to niepotrzebne komplikacje,
ja uzyskałem najlepsze efekty i mało czasu potrzeba gdy zrobiłem to tak:
klej soudal 66A - poliuretan rozprowadzam packą gumową do fugowania płytek zarówno na hdf jak i paczkę (bardzo cienki film klejowy)
on jak schnie to delikatnie puchnie ale nie rozpycha się.
trzyma jak diabli wypełnia miejsca np po łebkach od wkrętów/konfirmatów itp
potem frez z łożyskiem objeżdżam krawędzie i na to fornir.

po takim zabiegu nie ma możliwości wystąpienia klawiszowania i innych dziwnych scenariuszy, na dodatek wyrówna wszelkie niedociągnięcia przy jakichś bardziej skomplikowanych kształtach :) ... i na końcu zawsze to jakiś dodatkowy materiał dla bezwładności.

Ostatnia edycja:
Powrót