Podążaj za instrukcjami wyświetlonymi na poniższym wideo, aby zainstalować aplikację internetową na Twoim urządzeniu.
Uwaga: Ta opcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach internetowych.
Pozostałe informacje dowiesz się od Lusztiego jak łaskawie odpowie na zadane mu przeze mnie pytania w moim poście.
Pomiar, pomiar, pomiar. Albo kopiujemy jota w jotę, albo mierzymy.Jak to sprawdzić mi napisz.
Jeśli te wykresy są wyskalowane to oczywiście, że tak. W zasadzie trudno jest wpłynąć na efektywność midwoofera w dolnym zakresie zwrotnicą. Można próbować rezystancją szeregowej cewki, ale wyższa rezystancja wpływa na dobroć elektryczną, co wpływa na dobroć całkowitą - zmienia się praca obudowy BR.Patrząc na charki kolumn z tym AL170 - 10OZ i 34BR oraz na ich SPL możemy się dowiedzieć czy będą znaczącę różnice w efektywności midwoofera?
Tak.Czyli jest prawdopodobne, że jak projekt bijou 170 wpakujemy do litrażu z projektu VIB 170AL to woofer będzie grał o decybel niżej od zakładadanej efetywności KE25?
Mój ton? Sprawdź sobie co znaczy słowo "łaskawie" a później pluj jadem. Teraz miałeś "mój ton", po którym może się odechcieć odpisać.Ale Twój ton powoduje, że się tym bardziej się odechciewa.
Wyobraź sobie, że człowiek czasami nie ma czasu na analizę tego typu zagadnień. I nie ma to nic wspólnego z łaską lub jej brakiem. Ale Twój ton że się tym bardziej się odechciewa.
Pomiar, pomiar, pomiar. Albo kopiujemy jota w jotę, albo mierzymy.
Jeśli te wykresy są wyskalowane to oczywiście, że tak. W zasadzie trudno jest wpłynąć na efektywność midwoofera w dolnym zakresie zwrotnicą. Można próbować rezystancją szeregowej cewki, ale wyższa rezystancja wpływa na dobroć elektryczną, co wpływa na dobroć całkowitą - zmienia się praca obudowy BR.
Ważny jest także wymiar frontu, bo wg niego powstanie BS i kwestią jest gdzie podbije nam efektywność i do czego będziemy równać resztę pasma.
Tak.
| Dostałem wczoraj maila o pojawieniu sie nowej odp a gdy kliknąłem na linka nie było żadnej odpowiedzi. Skasowana czy nie mam dostępu? | |
Tutaj masz moje pytanie do Lusztiego, na które odpowiedział.Jak to sprawdzić mi napisz. Patrząc na charki kolumn z tym AL170 - 10OZ i 34BR oraz na ich SPL możemy się dowiedzieć czy będą znaczącę różnice w efektywności midwoofera?
Pomiędzy efektywnością VIB 170AL a Bijou 170 jest 1dB różnicy na korzyść tego drugiego projektu. Czyli jest prawdopodobne, że jak projekt bijou 170 wpakujemy do litrażu z projektu VIB 170AL to woofer będzie grał o decybel niżej od zakładadanej efetywności KE25?
Looknij se tutaj na wykresy, byś szukać nie musiał:
http://www.visaton.com/en/bauvorschl...170/index.html
http://www.visaton.com/en/bauvorschl..._al/index.html
Tutaj masz moje pytanie do Lusztiego, na które odpowiedział.
Sprawa jest prosta: robisz bijou 170 w 10l OZ (możesz dać taką budę jaką zaprojektowałeś tyle zę odetniesz przegrodą Al170 od dołu i wydzielisz zamknięte 10 litrów) i wszystko jest tak jak visaton zaplanował albo robisz Al170 budę BR 34litry i musisz liczyć się z tym, że Al170 zagra ciszej niż KE25 (To można teoretycznie wyeliminować większym rezystorem na tweetera) oraz, ze będzie problem z kompensacją bafflestep.
Myślisz, że na tych samych zwrotkach poprawisz średnicę? Wydaje mi się, że jak chcesz inna aplikację na tej samej zwrotnicy, to możesz tylko pogorszyć sprawę...Nie podoba sie mi ich płaska aplikacja gdzie pewnie tracą na srednicy, nie mówiąc o basie. Natomiast mógłbym wykorzystać przetworniki wraz ze zwrotnicami. W koncu to Bowers and Wilkins.
Zakładam ze ludzie tworzacy diy nie maja doczynienia z przetwornikami b&w wiec może być problem z wykonaniem odpowiedniej zwroty
A Bijou podobno zamówiłeś? To jednak nie zamówiłeś?Wiem ze to zupełnie z innej beczki ale mam okazje kupic trzy kolumny Bowers & Wilkins fpm4 za 150 euro. Gdzie normalna cena dużo dużo większa. Nie podoba sie mi ich płaska aplikacja gdzie pewnie tracą na srednicy, nie mówiąc o basie. Natomiast mógłbym wykorzystać przetworniki wraz ze zwrotnicami. W koncu to Bowers and Wilkins.
http://touch.adverts.ie/home-audio/bowers-wilkins-b-w-fpm4/3106255
Ale jaki problem? Głośnik to głośnik, czy Seas, czy Tesla, czy STX czy B&W. Wsadzasz w obudowę i mierzysz, następnie składasz zwrotę i słuchasz...i już wiesz co z tym można a co nie - jaka w tymi filozofia?
A Bijou podobno zamówiłeś? To jednak nie zamówiłeś?
Stąd też... :Ja niestety nie potrafię robić zwrotnic. Natomiast jakbym komuś z tego forum to zlecił to musiałbym również pokryć bilet do irlandii lol.
Wydaje mi się, że jak chcesz inna aplikację na tej samej zwrotnicy, to możesz tylko pogorszyć sprawę...