• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

"przyszlosciowe" kolumny za 1200zl

Pawel S.

Administrator
Członek ekipy
Reakcji
138
jutro wyplata i tak sie zastanawiam nad wyborem glosnikow do moich nowych kolumn ktore maja zastapic wysluzone ARNy i maja byc takie abym niechcial ich za szybko zmieniac (czyli nastepne maja byc SS :P)

na same glosniki przeznaczyc chce 1200zl
zwrotnice zlece prawdopodobnie irkowi - zeby niebylo narzekania ze moglobyc lepiej...

poczatkowo planowalem 2x usher 8935A + XT25 ale po rozmowie z takero przy piwku w mielnie doszlismy do wniosku ze juz lepiej zrobic 3 drogi...

takero od jakiegos czasu czai sie na 3 drogi z wykozystaniem MDS08 ale jest problem ze sredniakiem...
pomyslalem tez o peerlessach HDS - jakbym zamawial z audiocomponents to by wyszlo jeszcze taniej

podajcie swoje propozycje ciekawych glosnikow. wysokotonowka juz jest prawie pewna - XT25. na dol nie wiekszy niz 8" (niechce tez suba)
zasilane to bedzie symkiem ok 120W/8ohm

no to teraz spadam do pracy...

ja bym jednak robil 2 drogi. w tym budrzecie ciezko jest (bez okazji) trafic 3 dobre glosniki grajace na powiomie. 2 to juz nie jest wilki problem:)
napisz jeszcze czego oczekujesz itp;)

Pawel S. napisał:
poczatkowo planowalem 2x usher 8935A + XT25 ale po rozmowie z takero przy piwku w mielnie doszlismy do wniosku ze juz lepiej zrobic 3 drogi...

takero od jakiegos czasu czai sie na 3 drogi z wykozystaniem MDS08 ale jest problem ze sredniakiem...
pomyslalem tez o peerlessach HDS - jakbym zamawial z audiocomponents to by wyszlo jeszcze taniej

eeejj ale to był mój pomysł, on go nikczemnie ukradł :razz:
U mnie będzie mds08, HDS152 albo zostanie 164 ten co teraz, i DX albo jak do zbieram SS9700 i chyba starczy mi narazie :wink:

Viper, o Tobie wspominal ale niemowil ze to byl twoj pomysl :P

mIKI, a co bys polecil?? bo zostaloby po 450zl na niskiego

slucham glownie muzyki klubowej (trance czasami D&B) ale zdarza mi sie posluchac czegos ambitniejszego... czyli ma byc bardzo uniwarsalnie ale delikatnie. bas niemusi byc superszybki ale powinien zejsc dosc nisko

jak narazie plany byly 2:
1. MDS08 + MDS05 + XT25
2. HDS 8" + HDS 5" + XT25

MDSy na stronie intertechnika sa w przystepnej cenie a jakbym bral te 4 szt to by sie oplacalo odpalic pare grosza znajomemu zeby je sprowadzil...
HDSy w sklepie wychodza niewiele drozej a w zamowieniu z audiocomponents wychodza juz w bardzo przystepnej cenie - moznaby sie pokusic nawet o EXC

Viper napisał:
albo jak do zbieram SS9700
ja myslalem zeby kupic te uzywane D2905/9900 REVELATOR z allegro ale wachalem sie...

AL170 + G20SC /ke25sc

8945-P + T-9950

2x kep + XT12

Pawel S. napisał:
poczatkowo planowalem 2x usher 8935A + XT25
mialbys duzo fajnego basu.
jednak najlepiej pojedz do jakiegos sklepu gdzie maja porzadny sprzet i posluchaj co ci pasuje.

[ Dodano: 2007-08-10, 19:21 ]
a i jeszcze sa seasy przeciez:)

mIKI napisał:
AL170 + G20SC /ke25sc
metalowce odpadaja
mIKI napisał:
8945-P + T-9950
napisz cos o nich bo akurat o nie takero nie pytalem
mIKI napisał:
tez o nich myslalem ale wolalbym cos oryginalnego
mIKI napisał:
Pawel S. napisał/a:
poczatkowo planowalem 2x usher 8935A + XT25
mialbys duzo fajnego basu.
a slyszales je?? bo takero tego ushera sluchal w chyba harpiach i twierdzil ze basu nie bylo za wiele...

mIKI napisał:
jednak najlepiej pojedz do jakiegos sklepu gdzie maja porzadny sprzet i posluchaj co ci pasuje
w koszalinie i okolicach niema takiego :neutral: dlatego chce jechac na spot bo moze cos ciekawego poslucham. a jak niebedzie za wiele sprzetu to zawsze miejscowi poleca jakis salon...

Viper, to po paru piwach było (i po paru imprazach ;)) - wydałbym nawet hasło do konta ;)

mIKI napisał:
AL170 + G20SC /ke25sc
nie wiem jak z ceramikiem, ale z g20sc to dość średnie zestawienie - w charce tego metalowca pewnie nie brakuje rezonansów, więc wypadałoby go nisko uciąć, na co na 3/4' kopułka nie pozwala.
mIKI napisał:
kiepy podrożały na tyle że wolałbym jednego scana kupić niż 2 kepy - wyszłoby podobnie, a xt25 to też bardzo dobra kopułka.
W tej samej cenie można też 3way zrobić które raczej zje kiepy zarówno pod kątem dołu jak i średnicy.
Dlatego nie przepadam za konstrukcjami 2way na 2 niskośredniotonowcach :)

[ Dodano: 2007-08-12, 22:58 ]
Pawel S. napisał:
a slyszales je?? bo takero tego ushera sluchal w chyba harpiach i twierdzil ze basu nie bylo za wiele...
pytanie które są w harpii - 8935A czy 8945A, tak czy inaczej które by nie były to ogólnie się zawiodłem na nich , głównie jeśli idzie o dół, spodziewałem się naprawde sporej ilości basu, niskiego, miękkiego i ocieplonego, w sumie tylko to ocieplenie się sprawdziło :P Ciekawe na ile był to wpływ pomieszczenia, ale to akurat naprawde dobre było - chciałbym mieć takie w domu. Jak tam wpadne w niedaliekiej przyszłości to obfoce :)
Na reszcie się zawiodłem... No i to połączenie z seasem metalowym... Mi to kompletnie nie pasowało - ocieplający niskośredniotonowy i szybka, szczegółowa metalowa kopułka, niespójnie to grało.

każde rozwiązanie ma swoje plusy jak i minusy, pod względem jakości masz racje że najlepiej kupić np scana - chociaż nie wiem czy nie lepiej ushera ( moja 20 zjada 2x18 revelatory) i nie tylko zejsciem, ale tez szybkością. oststnio czytalem w jakims pisamie ze usher nie tylko byl wzorowany na scanach a zasadniczo jest ich kopia a w kilku przydadkach ulepszona. a i sugeruja ze glosniczi sa z jednej fabryki:)

2way na 2 N-Ś ma jeden plus... SPL;)

mIKI napisał:
2way na 2 N-Ś ma jeden plus... SPL;)
tylko ten plus jest czysto teoretyczny bo kolumny na jednej 18 napędzane 100w wzmakiem w pokoju 30mkw robią naprawde niezłą masakre... Niesposób słuchać tego na dłuższą mete, nawet przez pare minut, tzn dłużej niż jedną piosenke.
No chyba że ja taki wrażliwy słuch mam ;)

mIKI napisał:
chociaż nie wiem czy nie lepiej ushera ( moja 20 zjada 2x18 revelatory) i nie tylko zejsciem, ale tez szybkością.
ciekawe jak zjada je średnicą ;) Generalnie porównywanie 18 do 8' jest troszkę nie na miejscu. Wypadałoby tego 8955 porównać z jakimiś 21W/22W, a 18 revelatora z 8945-P czy tam 8945A, ciekawe jakby to porównanie wypadło ;]

Pawel S., 8945-P + T-9950 powiem tak: bardzo ladna srednica, dynamiczna, zrownowazona, klarowna. w zaleznosci od marerialu potrafi byc przeszywajaca do tego stopnia ze ciarki przechodza po plecach... napewno nie jest nautralna, ma specyficzy charakter. basik jest calkiem ciekawy jak na 18, szybki, dobrze kontrolowany i uniwersalny, potrafi byc w miare twardy (no nie jak beyma:P) jak i miekki gra z klangiem i potrafi ruszyc za serce. ale raczej do spokojnego sluchania, chociaz cichy nie jest:) 15LBR jest naprawde fajnie:)
gora jest hmmm... cholerka przyzwyczailem sie... ciezko cos napisac, nie moge sie przyczepic. napewno zero piachu, mily raczej cieply dzwiek,
jak bedziemy na spocie to moze wezme sprzety to posluchasz:)

jutro prawdopodobnie wpadnie do mnie LukaszN i moze tez cos tutaj napisze:)

aha, kumpel ma 3way na revelatorach no i po wizycie u mnie zalowal 2kafli ktore wydal wiecej:) fakt ze jeszcze zwrotka nie dopieszczona ale wiadomo juz co i jak:)

[ Dodano: 2007-08-12, 23:12 ]
takero napisał:
ciekawe jak zjada je średnicą ;) Generalnie porównywanie 18 do 8' jest troszkę nie na miejscu. Wypadałoby tego 8955 porównać z jakimiś 21W/22W, a 18 revelatora z 8945-P czy tam 8945A, ciekawe jakby to porównanie wypadło ;]
no tak, tez jestem ciekaw ale nie mialem jak poroznac niestety. opieram sie tylko na tym co slyszalem.
a srednica z 8945-P i malego revelatorka... nie chce nic mowic bo bedzie ze chwale swoje:P ogolnie kumpel ma moim zdaniem za niski podzial i srednica na tym traci:) tak ze zobaczymy na innych zwrotkach.

mIKI napisał:
( moja 20 zjada 2x18 revelatory) i nie tylko zejsciem, ale tez szybkością.
swoją drogą - potwierdza to też moją opinie że 3way jest bardziej optymalnym rozwiązaniem niż 2way na 2 niskośredniotonowcach.
mIKI napisał:
ogolnie kumpel ma moim zdaniem za niski podzial i srednica na tym traci:) tak ze zobaczymy na innych zwrotkach.
no i jeszcze zwroty niedopracowane :P Z porównaniami poczekajmy aż wszystko będzie w obu konstrukcjach na ostatni guzik zapięte :P
mIKI napisał:
oststnio czytalem w jakims pisamie ze usher nie tylko byl wzorowany na scanach a zasadniczo jest ich kopia a w kilku przydadkach ulepszona. a i sugeruja ze glosniczi sa z jednej fabryki
A mi się coś ostatnio o uszy obiło że tico to taka ulepszona ryksza i też w tej samej fabryce je robili :P
A tak serio to ploty plotami, ale w wypadku głośnikach lepiej opierać się na odsłuchach , a nie na tym gdzie coś jest podobno produkowane , bo to akurat nie ma znaczenia :P (tym bardziej że ta 18 ushera tylko na 1 rzut oka podobna jest do scana - zarówno membrana jak i kosz , a oprócz tego wiele rzeczy których nie widać , są zupełnie inne)
No chyba że ktoś chce na plakietce na kolumnach napisać "podobno produkowane w tej samej fabryce co SS" ;)
mIKI napisał:
nie chce nic mowic bo bedzie ze chwale swoje:P
dokładnie :P ;)

gdybym kierowal sie meijscem pochodzenia to kijem bym nie ruszyl tajwanskich glosnikow;)
a te ploty to chyba kisiel pisal, nie wnikam, gra pieknie i tyle.

co do zwroty kumplowi sie podoba, na majku plasko - moze kwesia gustu?:)

mIKI napisał:
jak bedziemy na spocie to moze wezme sprzety to posluchasz:)
dlatego chce tam jechac. jezeli niebedzie innego porownania to miejscowi moze zaprowadza nas do jakiegos salonu gdzie bedzie mozna odsluchac jakis inny sprzet...

obecnie bylbym przychylny do 3 drog na HDSach ale obawiam sie ze jakbym mial 2x8" w mieszkaniu to by sasiadzi mnie czesciej odwiedzali :twisted: ale z drugiej strony to by byly bardziej uniwersalne - jakas mala impreska itp

Pawel S., to jesli bedzie terminowo pasowac to wezme sprzet i tyle, ja bez sluchania zaryzykowalem - nie powiem ze nie, kupowalem praktycznie kota w worku, bazujac na opiniach z polski i z za granicy... no i jestem bardziej niz zadowolony;)

co do zwroty kumplowi sie podoba, na majku plasko - moze kwesia gustu?:)
płaska charka nie znaczy że zwrota jest najlepsza z możliwych, można ją osiągnąć na wiele sposobów, ale nie muszą one tak samo brzmieć, mimo że będą tak samo płaskie.

Podobać się możę, ale widać idealna nie jest skoro ushery okazują się lepsze :P
Pawel S. napisał:
obecnie bylbym przychylny do 3 drog na HDSach ale obawiam sie ze jakbym mial 2x8" w mieszkaniu to by sasiadzi mnie czesciej odwiedzali :twisted: ale z drugiej strony to by byly bardziej uniwersalne - jakas mala impreska itp
na impreze lepiej ARZ sobie kup i coś na dół od biedy :P

takero,
to trzeba usłyszeć i tyle. tak gadać można do śmierci, osobiście uważam że SS nie są tak rewelacyjnie jak powszechnie krąży opinia.
mój kumpel ten od SS ma większe pojęcie w temacie (pg z audiostereo) myślę ze i on wybrałby się na spota zwłaszcza że pochodzi z wawki:)

a ja na imprezy polecam arn226 pelnym pasmem + jakis 'gwizdek' :)

takero napisał:
na impreze lepiej ARZ sobie kup i coś na dół od biedy
wszystko lezy tylko poskladac trzeba :razz:
mIKI napisał:
myślę ze i on wybrałby się na spota zwłaszcza że pochodzi z wawki:)
chetnie bym posluchal SS ;)
szkoda tylko ze niemam zadnej muzyki w jakosci godnej tak dobrych przetwornikow... :neutral:

mIKI, mówisz jakbym nigdy scana czy ushera nie słyszał :)
Na AS od SS aż się roiło, ale i usherów pare było, te drugie też były dobre - nie mówie że nie, ale raczej w kategorii cena/jakość. 100m ode mnie jest salon audio "Audiofil" gdzie też mają mase usherów, głównie w harpiach, scanów też im nie brakuje no i niestety tajwanki to nie ta klasa co revelatory, przynajmniej te które slyszałem,ale może gdzieś w miejscu zamkniętym dla szerokiej publiczności w czeluściach tego sklepu czeka konstrukcja na ulepszonych scanach ;)
Ciężko oceniać coś na bazie 2 konstrukcji na konkurencyjnych głośnikach, tym bardziej że z tego co napisałeś są może nie skrajnie, ale jednak różne i co najważniejsze jedna ma niedopracowane zwroty :P A wielokrotnie się już przekonałem że w brzmieniu gotowego zestawu udział zwroty to jakieś conajmniej 30%.
Może do czasu spota też coś ciekawego na scanach wymodze to się będziem kłócić czyje lepsze ;)
Bez odbioru - wołomin już na mnie czeka :P

takero, nie powiedzialem ze nie slyszales. to po 1.
po drugie caly czas bazuje na porownaniu 2 zestawow, kolega twierdzi ze zwrotka jest ok, ja uwazam ze nie i byc moze przekanoam go do modyfikacji. konstrukcje sa rozne ale zalozenie jest to samo - jak najlepsze 3way;)
no i nie jest to tylko moja opinia.
\ok 3maj sie:)

Powrót