• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Przytarta cewka

Reakcji
0
Siema,
Na wstępie mówię że jestem świeży w temacie większych głośników itp. z tond to pytanie.
Po miesiącu grania przyszła kolej na skrzynie ( upiększenie, czyli malowanie i inne). Po wyciągnięciu głośnika z skrzyni zaglądnąłem w cewkę czy przypadkowo już nie jest osmolona, na szczęście nie była ale zauważyłem, że jest w jednym miejscu jakby lekko przetarta, głośnik podczas grania nie wydaje dźwięków cewki ( ocierania ) tak samo brak dźwięku przy swobodnym poruszaniu membraną \. Teraz pytanie czy te otarcie może wpływać na prace i wytrzymałość głośnika czy olać to ? Z góry dzięki za odpowiedź . ( po lewej stronie cewki widać lekkie przetarcie (zdjęcie ))
https://diyaudio.pl/i/31192/4f9802f3...1628193137.jpg
https://diyaudio.pl/i/31192/429b5814...1628193135.jpg

Ostatnia edycja:
A teraz szczerze odpowiedz, czy grałeś głośno? :)
Bo jeśli tak, to może cewka się przekrzywiła i lekko otarła o nabiegunnik.

Powody mogą być 2.
Albo za głośno grałeś (zbyt mocne wychylenie membrany, lub od nowości membrana lekko krzywo wklejona.

W tym momencie źle to nie wygląda, widziałem gorsze rzeczy i jeszcze grało.

powiem tak, raz osiągnęło clip'a na wzmaku czyli dało za dużo mięsa na głośnik, i raczej uderzyło o magnes ( a to wszystko przez złe eq ) i jest opcja, że ktoś go z jednej strony go wcisnął (ręką) bo był obmacywany (xD) , a niestety wyszło tak z tym clip'em bo mam wzmacniacz 1200w RMS i strasznie delikatny jest gain. Ja myśle że jak coś by się tam skrzywiło to powinno cały czas trzeć ? czy to już jest lipa i się przetrze ?

Skoro teraz nie trze, to samo z siebie trzeć nie będzie.
Graj i się nie przejmuj.
A następnym razem uważaj i nie pozwól dotykać ludziom którzy nie mają pojęcia o głośnikach.

Dzięki wielkie za fachowe podejście ( dla tego też wybrałem forum a nie Facebook'a )
A tak poza nawiasem to myślałem, że fora już nie działają, a tu niespodzianka.
Myślę, że jak skończę ten swój "projekt" to postaram się go wrzucić na forum bo widziałem że jest specjalna zakładka :D
To jeszcze raz dzięki za uspokojenie i miłej nocy.

to jest nic! :D
graj dalej i sie nie przejmuj :D
mocniejsze przetarcia widywalem i graly dalej normalnie ;)

to sie dzieje przy max wychyleniach. nierowno rozlozony klej i sciaga w ktoras strone ;)

Powrót