• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytania dot radia bez rca, "separatora", Wzmaka Bl

Reakcji
0
Więc tak mam radio Delco amerykańskie i za wszelką cenę chcę żeby zostało w samochodzie ;) Jestem również przekonany że będzie grać dobrze itp itd więc nie skupiajcie się na odpowiedziach w stylu kup lepsze radio :P

Zastanawia mnie racja bytu "separatorów". NIe wiem skąd ta ich nazwa ale chodzi o to :
http://www.allegro.pl/item456284876_nie_masz_w_radiu_wyjscia_na_wzmacniacz_konwerter.html

Bo oczywiście mogę rozbebeszyć radio i wpiąć się za potkiem głośności no i już ale wtedy mogę mieć spadek może duży może mniejszy na sygnale.

Jakie są wady/zalety ww "separatorów" ?

Aha no i nawet jeśli się zaopatrzę w takie gówienko to je rozbiore bo przyda mi się potek (dwusekcyjny ofc) do sterowania wzmaka. A jeśli jego budowa jest śmiesznie prosta to po co wogóle kupować i psuć jak można zrobić samemu ...

Rozglądałęm się najpierw za wzmacniaczem z wejściem wysokonapięciowym ale jakoś mi nie wyszło ;) skończyło sie na Blaupunkt 4100 no i muszę jakoś do niego sygnał doprowadzić.

Obawiam się trochę że to wyprowadzenie sygnału za potkiem może się zwyczajnie skomplikować i przerosnąć moje itak marne zdolności elektronika :P

Wolałbym też unikać dodatkowych opów no bo to znowu zasilanie a jakoś podświadomie ciągnę raczej do pasywnej opcji jak w separatorze.

Jak separator wplywa na juz podlaczony na tym samym kanale głośnik ?

na koniec niech ktoś mi powie jak nazwać to urządzenie bo separator to chyba nieodpowiednie nazewnictwo ?

Adapter :)
To zwykły dzielnik napięcia + pare filtrów, miałem identyczne. Potków nie musisz wylutowywać, to ustawia się tylko raz.

Obawiam się że będe tym krecił dużo ale zobaczymy więcej znaczenia ma wpływ tego pudełka na głośnik podłączony na tym samym kanale, a na ten temat nigdzie nie znalazłem info (no poza opisami w aukcjach :P)

Powrót