• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie: 2 way czy 3 way doradzcie

El_Liero też myslałem ze moze źle zinterpretowalem zwrotke ale kurde jestem przekonany że tak jak narysowalem w tamtym temacie jest ok.
2 pułapki RLC na basie plus 2 rzad filtr ale kurde cewka żadna bo 0.3 i duży kond bez sensu.
filtr na wysoki jest normalny, bo 3 rzad i rezystor przed i za filtrem.
Wszyscy kopiuja troelsa a nikt oprocz Ciebie jego zwroty nie zmierzył hmm... daje do myślenia

Zdenerwowałem się. :evil: Znalazłem stary temat http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=16303
poświęciłem 4 min i zrobiłem symulacje:

taki sam pomiar miałem. :shock: jakieś pytania? :shock:

Na tym zakończmy tego OffTopa z morałem:

"Wszelkie przekombinowane i nie sprawdzone zwrotnice są do dupy"

ewentualnie zwrotnica źle rozrysowana. Rfck :D

El_liero, zgadzam się całkowicie z tobą. A tak z ciekawości przefazuj wysokotonowy i pokarz co wyszło.

El_liero napisał:
Wszelkie przekombinowane i nie sprawdzone zwrotnice są do dupy

ewentualnie zwrotnica źle rozrysowana. Rfck

O ku***wa;d możesz mi podeslać pomiary tych głośnikow ?
Może ja faktycznie coś spierdzieliłem ;-)

Niby mała czcioneczka ale wychwyciłem i jak tylko podeślesz mi pomiary to sprawdze czy nie spieprzyłem rafackerMAŁPAwp.pl

El_liero, ale widzę że troels ma szeregową zwrotnicę a ty wszystko na symulacji masz zrobione równolegle jak dla tradycyjnej zwrotki. Czy się mylę?

[ Dodano: 2009-11-23, 00:31 ]
Prześlij mi ktoś ten plik SW sobie zerknę. Z góry dzięki. kondrax(małpa)gmail.com

pharoh, i super, tak myślałem. Nie wiem chłopaki co wy nigdy szeregowej zwrotnicy nie widzieliście? Nawet troels napisał że series crossover a wy podzieliliście to na pół i równoległą zrobiliście to nie miało prawa działać. Przecież widać wyraźnie na schemacie że twetere jest bezpośrednio spięty z bassem, nikogo to nie dziwiło?

[ Dodano: 2009-11-23, 08:47 ]
pharoh, dobrze zwrotnicę skleił w SW i jest wszystko okej

[ Dodano: 2009-11-23, 09:00 ]

Jak u troelsa i rezystorów nie regulowałem dałem jak w oryginale R1 dałem pomiędzy 1.5 a 2.7 czyli 2.1 a R2 jak w oryginale i wszystko jest super

ewentualnie zwrotnica źle rozrysowana. Rfck

widzisz Rfck obaj się skopaliśmy :D
ja teraz zapamiętam raz na zawsze żeby nie dzielić równoległej, tylko zostawić tak jak jest.

Swoją drogą, i tak ta zwrotnica jest przekombinowana :wink:

:roll: Znam oczywiscie szeregowe zwroty ale ni cholery nie widzialem ze wysoki jest polaczony bezpośrednio z basem :oops: to już mówi samo za siebie mój błąd

Dobrze że przypomnieliśmy temat bo teraz wiemy co było nie tak !

Rfck napisał:
:roll: Znam oczywiscie szeregowe zwroty ale ni cholery nie widzialem ze wysoki jest polaczony bezpośrednio z basem :oops: to już mówi samo za siebie mój błąd

Dobrze że przypomnieliśmy temat bo teraz wiemy co było nie tak !

Ale cała idea zwrotki szeregowej polega na tym że tweeterem jest bezpośrednio połączony z bassem. Rozdzielając to robicie z niej równoległą.

kondrax napisał:
Nawet troels napisał że series crossover a wy podzieliliście to na pół i równoległą zrobiliście to nie miało prawa działać.
hehe a patrząc na tego typu zwrotki zawsze mi coś nie grało ale głupio było zapytać :razz:

A dodatkowo zapytam, mozna z szeregowej rownolegla zrobic ? Jakie dodatkowo elementy sa uzyte w szeregowej i co powoduja ?

El_liero jak te vify radza sobie z basem? mam 18m2 myslisz ze sub bedzie potrzebny?

[ Dodano: 2009-11-23, 22:05 ]
Czyli zwrotnica Troelsa jest dobra?i mozna w nią zainwestować...150zl za same cewki,(chyba poczekam na twoj projekt zwrotnicy) czyli nie moge liczyc ze ta tez jest polaczona szeregowo i bedzie dobra :razz: jest nie mala roznica w cenie.LINk
Pozdrawiam

kondrax napisał:
Ale cała idea zwrotki szeregowej polega na tym że tweeterem jest
bezpośrednio połączony z bassem. Rozdzielając to robicie z niej równoległą

JAsne ja wiem o tym :) tylko ze gdybym od razu widzial ze to szeregowa to bym sie nie rwał na rozdzielanie jej ;D poprostu czesto ludzie łączą scheamty tak ze ciezko je rozszyfrowac, dopiero po rozrysowaniu "po swojemu" widać co i jak, z automatu tak zrobiłem co było błędem bo logiczne ze nie rozdziela się filtrów szeregowych.
Jak napiasles o tym ze sopran jest z basem bezposrednio zrozumialem ze zje** :-)

JAsne ja wiem o tym :) tylko ze gdybym od razu widzial ze to szeregowa to bym sie nie rwał na rozdzielanie jej ;D poprostu czesto ludzie łączą scheamty tak ze ciezko je rozszyfrowac, dopiero po rozrysowaniu "po swojemu" widać co i jak, z automatu tak zrobiłem co było błędem bo logiczne ze nie rozdziela się filtrów szeregowych.
Jak napiasles o tym ze sopran jest z basem bezposrednio zrozumialem ze zje** :-)
wystarczy napisać pomyliłem sie,przepraszam :grin: Wszak :"Mylić się jest rzeczą ludzką",Nie myli sie ten co nic nie robi" itp.Tak patrzac na zwrotnice z tej strony to istotne wydaje się samo połaczenie elementów)wsplnz punkt mas np)

wojtek528 napisał:
El_liero jak te vify radza sobie z basem? mam 18m2 myslisz ze sub bedzie potrzebny?
mam KEPy słynące z mocnego i niskiego basu, co ja potwierdzam, w dźwięku niby nic nie brakuje, ale cudów nie ma i 25cm sub VK dodaje niski pomruk, więc vifa też będzie grała fajnie, a sub jednak zejdzie niżej. sam musiałbyś ocenić.

wojtek528 napisał:

ja je słucham w pokoju 20mkw i jestem bardzo zadowolony, nie tyle co sąsiedzi :D

Jak puszcze Hardcore'a to dudni w całym domu niskim basem.
Jak puszczę Hiphop'a to szybki, uderzeniowy basik, jestem po prostu zadowolony ;]

Dodam tylko jeszcze, że bass zależy też w pewnym stopniu od wzmacniacza. Mój wzmacniacz wiem, że ma specyficzny basik. Nie słuchałem ich na innym wzmacniaczu.

Sub? ja nie potrzebuje, bo bym już chyba nic prócz basu nie słyszał :)

[ Dodano: 2009-11-24, 15:53 ]
co do zwrotnicy, możesz poczekać na mnie, możesz kupić tą trolesa. Tylko że na jego troche więcej kasy wydasz, a która jest lepsza to nie wiem:)

Powrót