• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie do bardziej zawansowanych

• Autor wątku Autor wątku hucu5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Chcę sobie wykonąć kolumny. Wytypowałem dwie pary głośników:
1. arn 188-05/04 i arv zamknięta ok 13 l
2. arn150-03/04 i arv bas refeks wielokrotnie opisywane na formu
Moje pytanie do Was jest takie który zestaw przedstawiony zagra lepiej. Posiadam pokój ok 16 m2

A czemu 188 chcesz do zamknietej?
Nic nie da Ci krotki impuls jesli wogole dzwiekow basowych w ktorych jest on swietny nie bedziesz miec.

Marek W
Nawet na stronie producenta polecają do zamkniętej. Nie jestem jakiś tam ekspertem w dziedzinie elektroniki akustyki. Na forum widziałem już taką konstrukcję zamkniętą. A co być proponował do tego arn 188? Jestem otwarty na propozycje

flodins
wybór padł na arv ponieważ mam gotowy schemat zwrotnicy. Wstawiłbym tansila ale nie mam schematu zwrotnicy. A na zaprojektowanie zwrotnicy się nie puszczę. Może masz gdzieś schemat zwrotki pod arn188 i tonsil

Ale wy sie czepiacie tego ARV ;]
ARV nie sa wcale takie zle, a z dobra zwrotnica potrafia dobrze zagrac.
A poczatkujacym lepiej radzic ARV, bo jeszcze jakiegos alpierda kupia.

wujek_kane
Alpierda na pewno nie kupię. Najpierw czytam potem pytam jak w tym przypadku
Zwrotka taka jak na załączonym zdjęciu.

Do Wszystkich
Zrbiłem sobie symualcję w winisd i wyszło mi tak
obudowa bas refleks.
pojemność obudowy 13 l
strojenie 25 hz
średnica i długość kanału w moim winisd alpha nie mogę zmienić ( nie wiem dlaczego). Czy któryś z Szanownych kolegów mógł by to sprawdzić i mi troszkę pomóć

ta zwrotka to chyba ni za bardzo? 10u na wysoki? a na bas 0,22mH skorzystaj z gotoych zworotek do arnów a najlepiej dołóż i kup sobie Vife w zamówieniu z Holandi wychodzą około 50% ceny polskiej

super że masz gotową zwrotke - szkoda że do bani :P

co do ARVki to ona wcale niejest zła - jest jeszcze gorsza :P

za te cene to albo Tonsil 11-100 albo SC10N (ten gra duzo lepiej) i do 150tki jest nawet gotowy schemat zwrotki

generalnie od ARN 150 i ARN188 duzo lepiej wypada STX 18-120 - moze to potwierdzić Kudłaty i takero którzy porównywali u mnie bezpośrednio stx'a i arna 150 ja wcześniej porównywałem ARN150 i XW i ARN150 gra lepiej!!

Producent wskazuje czasem a znane sa aplikacje na BR spojrz na konstrukcje Empire.Akurat 188 i arv-ke slyszalem w monitorku BR.
Jeszcze lepiej dwa takie 188 z kopulka.
poprostu praktyka pokazuje ze idealne ch-ki czesto nie sa odbierane subiektywnie jako dobre.Czasem maly monitor lepiej zeby mial pewne podbicie w granicach rozsadku zeby nadrobic zejscie.Ponadto rzeczywista ch-ka szybko spada, szybciej niz pokazuje chocby symulacja.

Sound Wave, potwierdzam ;]
sam mam 18 stxa i naprawde dobrze gra, w przeciwieństwie do tvm nie muli i ma lepszą średnice...

A ja polecam tubki na Arz :D (chyba zrobię sobie hotkeja :P) W 16m2 będzie super.

sam mam 18 stxa i naprawde dobrze gra, w przeciwieństwie do tvm nie muli i ma lepszą średnice...

Z kolei ten stx w porównaniu do arza to mółek bez średnicy :D Wiem bo miałem i słyszałem... Pozatym stx schodzi naprawdę niewiele niżej!

Z kolei ten stx w porównaniu do arza to mółek bez średnicy :D Wiem bo miałem i słyszałem... Pozatym stx schodzi naprawdę niewiele niżej!
tylko że STX nie wymaga tuby ;]
a jeśli stx to mulik to czym jest XW ?:D

Sound Wave może masz czas na zrobienie/zaprojektowanie zwrotki dla arv104 i arn188... chętnie ją poskładam i porównam z tą od czechów, ja sie na zwrotnicach kompletnie nie znam (tzn. podstawy wiem ale zaprojetkować to ja nie umiem:] ) i sam bym nie zrobił.

hucu5 napisał:
Do Wszystkich
Zrbiłem sobie symualcję w winisd i wyszło mi tak
obudowa bas refleks.
pojemność obudowy 13 l
strojenie 25 hz
średnica i długość kanału w moim winisd alpha nie mogę zmienić ( nie wiem dlaczego). Czy któryś z Szanownych kolegów mógł by to sprawdzić i mi troszkę pomóć
Heh 25hz ? o co chodzi... poza tym w pierwszym poscie piszesz że closed a teraz z br ?!
Mam ten głośnik i jeśli chcesz żeby jakoś grał nie ma mowy żebyś go wsadził do 13l z br bo to będzie katastrofa, jeśli w małej obudowie to tylko closed - będzie dobrze grał, a jeśli chcesz żeby grał najlepiej to musisz zrobić bude 25 -- 30l z br, ale to już jest kolumna a nie monitor.

Pozdro.

jak byś mi podesłał monitorki to moge coś zaprojektować -bez pomiarów to tez wiele niezdziałam...

No ba pewnie że moich monitorków nikomu nie wyśle(7kg sztuka) :P
Trudno... jestem skazany na takie brzmienie jakie jest... i co ja teraz zrobie :]
PS. Za niedługo zabieram sie za zestaw do kina więć monitorki będe "spylał" po kosztach komponentów.
Pozdro.

Mam 2xARN 188 w zamknietej 37 l, wg mnie nie muli, gra pewnie i szybko, troche sucho ale to sie tyczy "chyba" wszystkich ARNow, wytrzymalosc jest bardzo dobra (w sobote graly na weselu na sali ok 100 m^2 i graly 10 godzin praktycznie na granicy wytrzymalosci), ma kiepska srednice, kiepsko sprawuje sie przy cichym sluchaniu muzyki. Mam do nich ARV-ke, ale uwazam ze zasloguja na cos lepszego.

[ Dodano: 2006-02-06, 23:28 ]
piszac o wytrzymalosci mialem namysli to, ze do konca graja czysto i sie nie przesterowuja

cysiaczek napisał:
Mam 2xARN 188 w zamknietej 37 l, wg mnie nie muli, gra pewnie i szybko, troche sucho ale to sie tyczy "chyba" wszystkich ARNow, wytrzymalosc jest bardzo dobra (w sobote graly na weselu na sali ok 100 m^2 i graly 10 godzin praktycznie na granicy wytrzymalosci), ma kiepska srednice, kiepsko sprawuje sie przy cichym sluchaniu muzyki. Mam do nich ARV-ke, ale uwazam ze zasloguja na cos lepszego.

[ Dodano: 2006-02-06, 23:28 ]
piszac o wytrzymalosci mialem namysli to, ze do konca graja czysto i sie nie przesterowuja

przesterować to się może wzmacniacz głośnik może conajwyżej się rozkleić albo walić o nabiegunnik i charczeć/stukać wtedy

O czym bylo mnostwo juz pisane te "parametry" ktore pokazal Ci WinISD trzeba skorygowac.

Powrót