• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie do Uniampa

DJ Pablo, n-mosfet to takze wzmacniacz na elementach dyskretnych i potrzeba takiej samej wiedzy jak do uniampa zeby go odpalic.

kup jakiegos scalaka to na 99% go uruchomisz. inaczej bedzie kolejny temat "wzmacniacz mi nie dziala - pomocy"

chociazby najtanszego TDA1554Q zasilanego z komputera...

Nie rozumiem tych problemów z uruchamianiem Uni. Ja nie mam oscyloskopu i żadem z moich egzemplarzy nie sprawił problemów podczas uruchamiania. Przyczyną niepowodzeń przy odpalaniu tych wzmaków mogą być pomyłka w montażu i zwarcia na PCB.

jak kiedyś poradził mi esh0 przy odpalaniu syma sprawdz 3 razy czy elementy są w odpowiednie miejsca wlutowane, jak jestes pewien sprawdz jeszcze raz dla pewności, tek samo 3 raz sprawdzić czy nie ma zwarć, jak nie ma to jeszcze raz sprawdzić dla pewności. jak wszystko gra to rezystory "rozruchowe" między trafo a uni a jak ja zasilacz osobno to między zasilacz a końcówke :mrgreen: a potem tylko regulacje :smile:

Powrót