• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie dot. suba Magnat XF

Reakcji
0
Mam prośbę: niech ci, co sie lepiej znaja na tym niech to ocenią:

To post jednego z użytkowników innego forum
skrzyneczka w bagażniku mdf 25mm litraz 60L @35Hz
- a w niej Subwoofer Magnat X FORCE 3000 12" ( 30cm ) subwoofer 600Watt czystego brzmienia Moc MAX - 600W

Moc RMS - 350W

Impedancja - 4Ohm

Skuteczność - 91dB

zakres częstotliwości – 22 – 800 hz

Średnica - 300 mm ( 12” )

Głębokość montażowa - 155 mm

Średnica otworu montażowego - 290 mm

Średnica całkowita - 320 mm
pomiar i przy 60 mhz wyszło 136,6 decybela

cena 500 i najlepiej odbiór osobisty w razie pytań gg.......... często na niedostępnym
dla bardziej zainteresowanych więcej fotek na maila

Z racji tego ze Slucham HH to padlo na strojenie 35Hz ak aby w tych utworkach wydobyc jak najglebszy bass i moc go uslyszec i poczuc (...) strojenie 35Hz to jak najbardzie trafny wybor(...) Pomiar zostal przeprowadzony oczywiscie w Corsie w srodku auta jak to sie robi na zawodach dB drag, czyli miernik zamontowany na przednej szybie, pomiar przeprowadzony w poznanskiej firmie ..... i ich miernikiem mierzony poziom cisnienia akustyczne w samochodzie.

allegro napisał:
Parametry Thiele / Small:

Fs - 30 Hz

Qts - 0,29

Qes - 0,3

Qms - 4,3

Xmax - +/- 14 mm

Rdc - 3,2 Ohm

Vas - 21 litrów

Bassreflex - 35-45 litrów
i wlasnie tego bym sie trzymal. VAS pewnie jest nie prawdziwe ale i tak dla tego typu glosnikow 60 litrow to za duzo

żuberek napisał:
subwoofer 600Watt czystego brzmienia Moc MAX - 600W

Cudny komentarz :D

żuberek napisał:
pomiar i przy 60 mhz wyszło 136,6 decybela
Może on antenkę sobie mierzył :D albo to są mili Hz... Generalnie nie wie co pisze :)

Nowy głośnik to 215zł http://www.allegro.pl/item648467012_magnat_x_force_3000_pan_basu_nowy_gwar_fv_promocja.html

Obudowa 35-45litrów wyjdzie cię jakieś niecałe 100... Czyli zamkniesz się w 300zł jak sam będziesz robić.
żuberek napisał:
Czyli jak widzisz jakiś dres który pisze pseudo mądre głupoty chce na tobie zarobić 200zł :D Pomijając fakt że i tak przydało by się zrobić nową skrzynkę...

Napisz ile masz kasy i co to za samochód... Co masz na przodzie, jaki wzmacniacz i jaka muzyka. Coś się wybierze :D (bo chyba nie muszę cię już przekonywać że tamta oferta jest kant tyłka?)

cursor napisał:
Przykładowo AXX1010, ma VAS=21l
no tak - ale to 10" a nie 12" :P
w przypadku jakiegos drozszego glosnika bym zrozumial. ale nie w tej klasy przetwornikach...

ale to nie zmienia faktu ze wiecej niz 50 litrow na 12" do samochodu to przesada

Dziękuję koledzy za porady.... Tak naprawdę to nie chce nic kupować, poprostu na tamtym forum napisałem autorowi, że leje wode i wyszła z tego ostra kłótnia ( oczywiście był przy swoim).

Ale dziękuję za odpowiedzi, teraz to już jestem pewien, że było troche trefny towar....

////edit

melisław napisał:
Napisz ile masz kasy i co to za samochód... Co masz na przodzie, jaki wzmacniacz i jaka muzyka. Coś się wybierze

a przecież pytać to nie zbrodnia.

Więc tak: mam Corsę B 5D na seryjnym radiu Blaupunkt ( ten stary kaseciak + adapter i słuchawki z SE przerobione z gniazdem jack)
glośniki przód: seryjne oplowskie http://images43.fotosik.pl/2/e632ee06417cc29c.jpg
tył : jakieś dwudrożne "made in bazar" - http://www.klubcorsa.pl/download.htm?id=156
bagażnik - marny TDA1552 + Alphard LW1000
słucham dance, trance, techno, - czyli muzyka dyskotekowa

Co z funduszami: tak do 100 zł. Bo wyżej to można coś już kupić...
(co można to wymaram z odzysku... jedynie mam w domu 2x IRF634, (250V/8A), ale na nich chyba nic nie zrobie... na dodatek nie wiem, czy dobre, a mosfety pod miernikiem sie nie sprawdzi)

żuberek napisał:
Co z funduszami: tak do 100 zł. Bo wyżej to można coś już kupić...
opcje sa 2
albo kupisz suba pod radio - polecam tonsil SUB-SAT 1.1
lub kupisz wzmacniacz do alpharda. poszukaj uzywki - czesto trafiaja sie ponizej 100zl
do tego kable sygnalowe 10-15zl i zasilanie 5zl/m
jak sie postarasz to sie zmiescisz z budzetem ;)

Pawel S. napisał:
ub kupisz wzmacniacz do alpharda. poszukaj uzywki - czesto trafiaja sie ponizej 100zl
Chciałem coś sam zrobić ( np. na przetwornicy) ale Irek mnie zniechęcił.
Myślałem nad czymś z TDA lub innej kości zasilanej z 12V, (ponoć są aplikacje, które wycisną 70W przy takim zasilaniu, ale niestety z jakimi zakłóceniami), ale pewnie to mi odradzicie.

Wolałbym coś dobrać do tego alpharda... Wrzuce go w 35-40 litrów skrzynie zamkniętą i w bagażnik...

[ Dodano: 2009-06-09, 18:23 ]
Aha przypomniało mi się: miałem okazje kupić wzmaka 2x20W RMS Rokforda Softgate za 100zł. Najpierw chciałem go sprawdzić: podłączyłem i na wyjście ten Alphard, tyle że w obudowie ni jak się zgrywającej z głośnikiem - efekt straszny..... Ni hu... łądnego głosu tylko bombanie... jak młotkiem po akruszu blachy. Na mostku jeszcze gorzej... głośniej i mocniej, ale brzydszy głos... nie dało sie słuchać.

Do porównania: alphard w tej samej budzie, tylko że pod TDA1552 - gra ładnie. Nie jest głośno, ale bass głęboki. Troche głuchy, ale o niebo lepszy niż na tym Rokfordzie. I czemu??
(pewnie spytacie o przewody - zasilający jest chyba 1.5 - 2mm, ale głośnikowe to już tylko 1mm - czy to tego wina?)

żuberek napisał:
Myślałem nad czymś z TDA lub innej kości zasilanej z 12V, (ponoć są aplikacje, które wycisną 70W przy takim zasilaniu, ale niestety z jakimi zakłóceniami), ale pewnie to mi odradzicie.
zgadza sie - nie warto w to inwestowac

żuberek napisał:
Wrzuce go w 35-40 litrów skrzynie zamkniętą i w bagażnik...
jak zamknieta to nawet 30 litrow

jak zamknieta to nawet 30 litrow
więc 30l wystarczy? Czy musi być te 40? Chciałbym zrobić BR, ale nie mam sprzętu i doświadczenia z zestrajaniem BR...

A co do wzmaka... to czy jest może jakieś ostateczne rozwiązanie na zasilaniu 12V? Nie wiem co... cokolwiek... takie, które by było w ostateczności godne przyjęcia? Nie znam się na scalakach na tak małe napięcie, więc wolę spytać. Chętnie bym coś sam zrobił ( z uwagi na to, że płytke PCB i całą resztę zrobię sam, to nie będzie chyba aż tak drogo).
Wiem, że to nie jest dobre rozwiązanie (jak robienie skrzyni na "tajemniczym" głośniku, ale czasem to sie udaje). Więc i może w takich małych wzmakach jest coś, co może zagrać...

Pomóżcie....

A co z tym moim porównaniem jakości dźwięku pod Rokford a TDA? Wie ktoś czemu tak jest (2 posty wyżej opis)

żuberek napisał:
więc 30l wystarczy? Czy musi być te 40?
w 40 mozna wsadzac 12" :P

zrob 30 - bedzie dosc kompaktowe

żuberek napisał:
Chciałbym zrobić BR, ale nie mam sprzętu i doświadczenia z zestrajaniem BR...
w b-r one zaczynaja buczec. w zamknietej w samochodie graja nawet fajnie ale potrzeba mocy by je rozbujac

żuberek napisał:
A co do wzmaka... to czy jest może jakieś ostateczne rozwiązanie na zasilaniu 12V? Nie wiem co... cokolwiek... takie, które by było w ostateczności godne przyjęcia?
kup UZYWANY WZMACNIACZ SAMOCHODOWY!
żuberek napisał:
A co z tym moim porównaniem jakości dźwięku pod Rokford a TDA? Wie ktoś czemu tak jest (2 posty wyżej opis)
bez osobistych ogledzin nic nie powiem

Powrót