• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie na temat projektu na STX GDN17/80/4 SS

te tonsile sa bez cienia watpliwosci o niebo lepsze od arnow - sporo ladnego basu i bardzo przyjemny srodek. vify d27 co prawda nie znam, ale morel to imho jeden z lepszych glosnikow w swojej cenie - znacznie lepszy od przykladowo vif xt19 czy xt25. wg mnie naprawde warto to kopiowac.

Chyba się zdecyduje na ta konstrukcje. A mam pytanie na temat tego strojenia jeśli do tej kolumny jest 50Hz to czy mogą być te same wymiary BR co do tych MTM z ARN, czy jednak inne. I ile by kosztowało złożenie zwrotnicy od u kogoś z tego forum i ile trzeba by na nią czekać

tak, tunel moze byc taki sam jak w przypadku ARNow bo strojenie nie zalezy od glosnika ale od pojemnosci skrzynki i wymiarow tunelu.
tak wiec jak zachowasz ten sam litraz i ten sam tunel to bedzie to samo strojenie

Caleb, z tych vif co mialem to D27TG05 pasuje mi najbardziej. nie "cyka" tak jak XT19, jest latwiejszy w aplikacji od XT25 i duzo lagodniejszy niz DX25, przy tym nie traci szczegolowosci bo po wygrzaniu zaczal grac wiecej niz jako nowka...

Tu do tego Tonsila jest 26 litów a do ARn bylo 18. To jest różnica. Pytam dlatego że naprawde mi sie spodobała ta konstrukcja i chciał bym ja zrobic porządnie i ztąd moje laickie pytania :-) A tego GDN-a i Morela gdzie moge znaleźć????

z tego co patrze to tunel fi 6.8cm o dlugosci 15cm powinien byc wystarczajacy. sam winisd policzyl ze potrzeba ~12cm dla 50hz, wiec bedzie ok.

Ok. To zamuwie dwie sztuki więcej zeby poeksperymentować. A Mozecie mi powiedzec gdze moge zakupic te tonsile i morela

tonsile w protonsilu lub sklep-tonsil
a morele? nawet nie wiem czy w polsce sa dostepne :lol:
jak nie to zostja tylko uzywki lub zakup za granica np w zamowieniu z niemiec - quester bedzie jechal w weekend wiec sie zdecyduj szybko

malo oplacalne - zwrotnice sie projektuje dla konkretnych glosnikow. akurat ten morel jest imho bardzo dobrym glosnikiem, zwrota jest tez dobrze zaprojetkowana.

morel w PL jak szukałem to 360zł za parę wychodził, więc jednak sporo.

Hmm troche dorogo zaczyna sie robić. Teraz zupełnie niewiem co zrobić strasznie podoba mi sie ta konstrukcja ale za drogo zaczyna to wychodzić na samych przetwornikach. A tak zapytam Do 800zł. mozecie polecic jakąs konstrukcje juz nie musi to być w układze MTM???

[ Dodano: 2009-01-24, 10:45 ]
A do 1000zloty da sie cos zrobic w układzie MTM jakis inny projekt???

Powrót