• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o dobieranie sprzętu

Reakcji
1
Witam ! Czytając fora internetowe poświęcone tematyce audio często spotykam się ze stwierdzeniami że dane marki łączy się ze sobą i daje to efekt a innych marek nie zaleca się łączyć gdyż nie zgrywają się ze sobą.
Sam noszę się z zamiarem kupna wzmacniacza stereo Denon 720AE i kolumn KLIPSCH R-24F / RF-42 II . Moje pytanie brzmi - czy te dwie firmy można łączyć czy raczej nie ? Wybaczcie to może i głupie pytanie ale nie chciał bym potem w przyszłości czytać komentarzy typu - dlaczego tak , przecież to nie tak... itp.

Trochę suchych danych - pokój 12m2 wysoki 2,7m stoi komoda i kanapa narożnikowa. Muzyka jakiej słucham to pop/rock oraz okazyjnie lekki hous . Oczekuję od sprzętu dobrej jakości dźwięku przy stosunkowo nie dużej głośności.

Czy połączenie które podałem ma "rację bytu" ?

Moim zdaniem takie szufladkowanie nie ma większego sensu. Oczywiście jakieś prawidłowości może istnieją, ale są to z reguły opinie subiektywne. Należy zacząć od tego że każdy ma inną percepcję odczuwania dźwięków. Inne czynniki to wpływ akustyki pomieszczenia czy źródło dźwięku. U mnie np inaczej gra odtwarzacz CD a inaczej muzyka przetworzona przez DAC.

Sam noszę się z zamiarem kupna wzmacniacza stereo Denon 720AE i kolumn KLIPSCH R-24F / RF-42 II . Moje pytanie brzmi - czy te dwie firmy można łączyć czy raczej nie ?

Nawet jeżeli ktoś kupił tan sam zestaw i pisze, że mu się podoba, to nie znaczy, że będzie podobać się Tobie.

Moje pytanie brzmi - czy te dwie firmy można łączyć czy raczej nie ? Wybaczcie to może i głupie pytanie ale nie chciał bym potem w przyszłości czytać komentarzy typu - dlaczego tak , przecież to nie tak... itp.

Oczekuję od sprzętu dobrej jakości dźwięku przy stosunkowo nie dużej głośności.

Sprawa wygląda tak że każdy sprzęt w połaczeniu z głośnikami gra inaczej a ich składowa musi odpowiadać kupującemu.
CD+ wzmacniacz może rozjaśniać barwę podbijając średnicę i wyższe lub np brzmieć lepiej w utworach basowych wycofując środek...
Ale najważnieszy jest odsłuch kilku modeli w różnych modyfikacjach i wybrać to co najbardziej się podoba.

Po pierwsze to co napisał katka - każdy sprzęt ma swoją charakterystykę amplitudowo-częstotliwościową i połączenie kilku różnych da wypadkową charakterystykę, którą niektórzy określają, że coś "gra" lub "nie gra" ze sobą razem :)

A po drugie, liczą się też warunki odsłuchowe. Możesz pójść do kumpla, spodoba Ci się jego zestaw, kupisz dokładnie to samo, co do kabelka, postawisz u siebie w salonie, po czym spotyka Cię wielki zawód, bo z niewiadomych przyczyn, nie gra tak samo :D Akustyka samego pomieszczenia jak i miejsce odsłuchu w tym pomieszczeniu są prawie tak samo istotne, jak jakość samego zestawu.

Nie na temat...
Warto by było zauważyć też, że to, jak odbieramy dźwięki i czy komuś się to podoba, czy nie, zależy również od indywidualnej percepcji dźwięku każdej osoby. Może tak z innej beczki, ciekawe przemyślenie filozoficzne: "Czy kolor zielony, jaki ja widzę, jest tak samo widziany przez drugą osobę? Czy tak naprawdę są to dwa różne kolory, które wspólnie ustaliliśmy nazywać zielonym?"

Ostatnia edycja:
Witam ! Dziękuję za wypowiedzi , odsłuchałem kilka wzmacniaczy wraz z rożnymi kolumnami i wybór padł na wzmacniasz zintegrowany ONKYO A-9030 i kolumny KLIPSCH RP-250f . Przekroczyłem planowany budzet i to o kilkaset złotych ale zakładany na początku zestaw nie grał tak jak bym chciał . Dziękuję bardzo jeszcze raz i pozdrawiam !

Witam , przesłuchałem juz kilka płyt na moim zestawie i jestem bardzo zadowolony z dynamiki i wysokich tonów . Przy piosence Beyonce - Crazy in love w remixie z 50S.o.G pierwszy raz usłyszałem jak można zejść z niskimi tonami przy głośności nie przewyższającej mowy - muszę to powiedzieć - dostałem aż gęsiej skórki :) Na poprzednim zestawie mogłem pomarzyć o czymś takim ;)

Ostatnia edycja:
Powrót