• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

pytanie o dysk

Reakcji
0
przymierzam siedo zakupu dysku 80 gb. zastanawiam się nad samsungierm koszt 225 zł. czy to dobra firma? słyszałem, ze dyski samsunga są cienkie.
z góry dzieki za rady

Ja kiedys mialem samsunga ale 2.9GB <lol> ale to dawno temu było:P
JA Ci moge polecic Seagate Barracude cyz jak to sie tam pisye ja to mam 80GB na SATA 150 i smiga jak rakieta:P
PS. Kiedys tu juz chyba byl topic o dyskach twardych ale to tez dawno bylo;]

ja aktualnie mam u siebie 2 x samsung 2048 20gb oba sa produkcji 2001r zaden z nich nie ma badow, i oba chodza ok 10 godzin dziennie!sa naprawde wytrzymale! komputer wiele razy byl kopany bo mam go przy nogach, jeden z nich raz wymiekl ale low level format uzdrowil go to teraz :) osobiscie moge ci polecic, przerabialem juz baracudy, i genialne maxtory, a kilka dni temu robilem wd 200gb tez calkiem przyjemny! za 225 zl mozna znalezc kilka przyjemnych dyskow :)
Maxtor DiamondMax 80 naprawde wydajny i genialnie ciche :)
WD Caviar SE 80 GB WD800JB 8MB cache - te 8 mb przemawia za mna
Seagate 40 GB Barracuda 7200.7 ST340014A - przerobilem ich juz z 10-15 sztuk i sa bez awaryjne ale po kilku latach sie krzacza(trzeszcza)
Hitachi DeskStar 7K80 (HDS728080PLAT20) 80 GB - tez calkiem przyjemne ale ich dzwieku nie lubie :D
Samsung SpinPoint 80 GB SP0802N/822N (7200) ATA/133 - nie znam tej serii ale stare calkiem pozadne!

Święty, bierz Samsunga, posiadam owy Serial-Ata 160gb, chodzi znacznie ciszej, żandych problemów. Sam wziąłem go dlatego, bo zauważyłem, że w większości testów (overclocking głównie) używają dysków samsunga.

Ja miałem dwie barakudy (60GB) i obudwie padły :| . Teraz mam WD 80GB i śmiga jak szalony juz ponad rok :)

nie ma co sie oszukiwac. seagate robi na dzin dzisiejszy nie zly chlam. Caviary i maxtory sa cienkie jesli chodzi o wytrzymalosc uszkodzen mechanicznych zwlaszcza sa wrazliwe na to podczas pracy. samsungi spinpointy nie dosc ze sa wytrzymale ciche to do tego sa jdnymi z najchlodnijszych dyskow na rynku. kiedys robili bezndziejne dzis sa godne polecenia. Napedy optyczne jednak nadal so do dupy.

Ja posiadam WDC 200GB od pol roku naprawde nic ale to nic sie z nim nie dzieje i moge szczerze go polecic

Ja mam 80gb Maxtora już od kilku lat, i jak narazie żadnych problemów.
Od jakiś 0,5 roku mam też Seagate Barracude 7, 160gb sata. Również żadnych problemów.

Oba są tak samo głośne i oba tak samo się grzeją ;)

A swoją drogą - te 80gb obecnie to nie za mało?

Seagate Barracude - mam i działa mi OK. Ja nieproponuję dysków Samsunga i IBM - z tym to akurat naczekałem się 3 tygodnie na serwisowanie.

Nie można myśleć w ten sposób, no chyba że ktoś ma za dużo kasy. Bo zawsze jest tak, że wciąż dokładając, można mieć wciąż lepiej - trzeba znaleźć rozsądną granicę. Ale 80GB to jest faktycznie naprawdę mało, zwłaszcza jak masz internet i stałe łącze. Kiedyś miałem 80 GB i mi się ciągle zapychał, to dokupiłem drugi. W końcu też zabrakło. Teraz mam WD 200 GB i apetyt na gigabajty wciąż rośnie, przed chwilą patrzyłem to mam niecałe 6 GB wolnych.

W swojej historii miałem już dość dysków, ale i tak nigdy nie spróbowałem nic poza Seagate i WD. Zresztą nawet jak bym kupił Samsunga, to bym nie zauważył żadnej różnicy. Dziś wszystkie dyski są jednakowo dobre i szybkie, różnice są minimalne i zauważalne jedynie w testach, a awaryjność jest spowodowana głównie głupotą użytkownika, a nie winą producenta.

Re: pytanie o dysk

Święty napisał:
przymierzam siedo zakupu dysku 80 gb. zastanawiam się nad samsungierm koszt 225 zł. czy to dobra firma? słyszałem, ze dyski samsunga są cienkie.
z góry dzieki za rady

No właśnie dyski samsunga został ostro teraz chwalone ale niestey słyszy się teraz awarie , jedyne godne poleceni dysku to Hitachi.

podaj jaki masz komp czy twoja płyta obsługuje Sata-2

Ale 80GB to jest faktycznie naprawdę mało, zwłaszcza jak masz internet i stałe łącze. Kiedyś miałem 80 GB i mi się ciągle zapychał, to dokupiłem drugi. W końcu też zabrakło. Teraz mam WD 200 GB i apetyt na gigabajty wciąż rośnie, przed chwilą patrzyłem to mam niecałe 6 GB wolnych.

heh, to ja nadal jade na 8,4 GB :/ i jakos mi musi starczyc... a tez mam stałke. 7 letni seagate charszczy az milo, coraz glosniej, ale nadal sprawnie.

Powrót