• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o Eminence Legend B102

Reakcji
0
Witam, po głowie chodzi mi konstrukcja 2-way na głośniku Eminence Legend B102. Opinii jest o nim co prawda mało a już jeśli są to jak najbardziej pozytywne. W pomiarach Klang+Ton wyszedł bardzo dobrze ten głośnik, fajna efektywność i dobra charakterystyka. Myślę o połączeniu go choćby na próbę z Visatonem Tw 70 dla testów. Cel- dobry dźwięk przy dobrej efektywności. Czy mój pomysł ma szansę powodzenia ? Dzięki za wszystkie rady ;)

A nie myślałeś o kopi WLM-ów na Eminence Beta 8A? Tam siedzi ponoć TW70.

Fajny glosnik, ale do niego wybralbym Waveguide Daytona 10 cali i driver kompresyjny, nawet stx d800. TW70 moze byc za slaby ( przydaloby sie niskie ciecie )

A nie myślałeś o kopi WLM-ów na Eminence Beta 8A? Tam siedzi ponoć TW70.

Myślałem, jednak moje obawy to bardzo wysoki Fs Bety 8a czyli około 65hz i zgranie fazowe dwóch Tw70 tak jak w tych Wlm i ich SuperPacu. Chyba, że te zgranie nie będzie ciężkie a Betę można jakimś eq podbić ?

Pogromca mitow to może być niezły pomysł, lecz słuchałem stx i wrażenia na mnie nie zrobił, a mam do wykorzystania kilka Tw70 więc stąd ten pomysł. Z driverami jest trudno bo w niskiej cenie mamy do wyboru tylko Tonsile i Stxy a nie chcę wydawać wielkiej sumy.

No to sprawdz najpierw z TW70, moze sie uda polaczyc. A jak nie wyjdzie to dumac dalej.

Ps. Jakbys chcial sprzedac Tw70 to moglbym wciagnac.

Gorzej właśnie jak nie wyjdzie te połączenie :mellow: Ten Legend B102 jest rekomendowany do skrzyń basowych jak i midwoofer ale jaka to będzie średnica przy 25cm głośniku... Cięciem musiałbym się nieźle pobawić dlatego myślę też o aktywnej zwrotnicy do tego, choćby najtańszy Behringer.

Witam, nie chce zakładać nowego tematu, więc pytam tu. Poszukuję woofera 10-12" na twardym zawieszeniu do 2way z stx d500/800 o dobrej efektywności, umiarkowanej mocy (im mniej tym lepiej) oraz lekkim pomruku na basie (40-50hz jest realne?) Estradówki nie schodzą niżej, ale mają "to coś" czego nie mają domowe głośniki. Słucham głównie rocka. Obudowa może być duża, nawet 80L netto. Nie mam doświadczenia z takimi głośnikami, a jest ich sporo (eminence, beyma, celestion), więc proszę o poradę doświadczonych w temacie.

Długo się rozglądałem za takimi głośnikami. Nie ma ich wiele. Jak bardzo ogranicza cię budzet?

300zł/szt, 320zł też ujdzie bo kobaltowe tonsile też mnie interesują, ale to taki mętlik w głowie :)

W tej cenie z w miarę niskim zejściem przychodzi mi do głowy Eminence Delta 12LFA

Tak ta Beyma ma świetny bas, ale podobno ciut mniej żywą średnicę w porównaniu do klasycznych estradówek. Jakby jej dołożyc dodatkowy magnes to byłaby w sam raz. Dla mnie trochę mały QMS, ale poza tym bardzo, bardzo fajny głośnik. Widziałem ją ciętą z powodzeniem przy ok. 1700hz. Nawet mam 1szt. do odsprzedania :)

W tym projekcie montowali Beymę:
http://www.horns.pl/mummy.html

Ostatnia edycja:
No ciekawy woofer, daje rade do 2khz. Symulacyjnie w tych 80-90L całkiem nieźle. Cena bardzo znośna.
Znalazłem jeszcze HP12, ktory ma wyższą efektywność i niski jak na estradowy Fs 36hz. Ktoś miał z nim styczność i może coś o nim napisać, bo jestem bardziej nastawiony właśnie na HP12.

---------- Post dodany o 18:28 ---------- Poprzedni post o 17:58 ----------

Dla stxa D500 lepszy bedzie zap-audio.pl/sklep/index.php?main_page=product_info&cPath=62&products_id=224 czy stxowy horn 195x155?

HP12 potrzebuje gigantycznej budy. W 90litrach Delta 12LFA da dużo lepsze zejście.

Dlaczego miałoby to mieć znaczenie? To nie jest niskoefektywny, cieżki, samochodowy sub żebyś miał się czego obawiać. HP12 nie da satysfakcjonującego zejścia.

Możecie polecić dobry, sprawdzony projekt na 12" bo czasu mam jak na lekarstwo.
Propozycje do 1200zł za głośniki.

http://www.diysoundgroup.com/forum/index.php?topic=36.0

Dopracowany stałokierunkowy projekt. Falowody można zamawiać z Parts-Express przez Polink lub w droższej, nieplatikowej wersji z horns.pl. Na tym falowodzie jest bardzo dużo projektów, ale ten akurat ma nieżle zejście. Jest jeszcze wersja z jeszcze lepszym zejściem, ale z niższą efektywnością na tym Daytonie:

http://www.parts-express.com/pe/showdetl.cfm?partnumber=295-434

---------- Post dodany o 15:49 ---------- Poprzedni post o 11:40 ----------

Mozna jeszcze ten sam zestaw zrobić na Eminence Delta 12A lub DeltaLite 2512. Delty 12a mogę akurat tanio odstąpić. W porównaniu do Delty 12LFA, Delta 12a ma o ok. 8hz wyższe F3 w tej samej budzie (ok. 90l)

http://www.diysoundgroup.com/forum/index.php?topic=9.0

d220 jest popularny, ale uważany za sporo gorszy od b&c DE250. Główna różnica to matriał membrany. Wyżej wklejone przeze mnie projekty opierają się na klonach tego b&c. Niestety klony nie są dostępne w Europie, więc trzeba zapłacić więcej za oryginał.

Powrót