wisnia napisał:
potem sa pytania czemu gasnie mi radio przy odpalaniu samochodu?? ja mam podlaczone i radio i wzmacniacze bezposrednio do akumlatora i mam spokoj
U mnie w aucie też mam podłączone radio bezpośrednio de baterii "+" i "-" ale to z innego powodu:
- w kabinie niechciałem robić dziur w tapicerce na masę to dałem 2 kable
- a to o czym piszesz, to jakieś nieporozumienie wogóle. Bo to że radio pada przy odpalaniu to przyczyny są dwie:
1. Niektóre radia mają zabezpieczenia iż przy małym napięciu (poniżej 11V) się wyłączają - a jak są kable cienkie to przy cienkich kablach radio się wyłącza, bo napięcie na radiu może spaść poniżej 11V jak rozrusznik kręci.
2. U mnie w aucie podczas rozruchu, odłączane jest radio, nawiewy, ogrzewanie tynej szyby - po to aby nie obciążać dodatkowo akumulatora - sam rozrusznik może mieć chwilowy pobór prądu (nawet do 300A) A w niektórych autach nawet swiatła są odłączane. Ale to nie jest żadna wada tylko celowe zamierzenie producenta!!
Co do kabli, to jak pisał
zip, i tak i tak "-" jest przyłączony do karoserii. Więc niewidzę sensu ciągnięcia 2ch kabli.
wisnia, a na tych zawodach, zasilanie było z akku, czy może kabelki i zasilacz CA - bo wtedy stosowanie 2ch kabli było by wytłumaczalne