• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o klej Pattex

Reakcji
0
Witam,
Mam pytanie. Czy klej Pattex moment i Pattex expres to to samo? Jeśli jest różnica to jaka? Czy obydwa nadawają się do kładzenia forniru?

Niestety nie wiem czy to to samo ale na pewno taniej a cąłkiem dobrze będzie kleić na butaprenie. Stosuję go juz od dawna i sprawdza się - cenowo to prawie połowę taniej wychodzi w stosunku do patexu

Kleiłem już jedną konstrukcję na butapren i wyszło nawet ładnie, teraz jednak chce spróbować pattex

Patex Expres nie znam ale za to kleiłem (nie fornir) na Patex Gel. To to samo co Moment ale w formie "nie lejącego" się żelu. Fajnie się rozprowadza ale cena... :sad:

Ekspress to w zasadzie zwykly wikol ale z jakimis dodatkami ktore zapewniaja nieco szybsze schniecie. W praktyce niecale pol godziny docisku i wszystko ladnie sie trzyma.

Przepraszam ze odkopuję temat, ale bez sensu zakładać nowy. Chciałem zapytać o metodę klejenia na Pattex Universal -nie stosuje się przy niej żelazka tylko po prostu smaruje klejem obie strony (czy może tylko jedną i przykłada chwilę i na chwilę odrywa?), dociska i to wszystko?

No dokładnie. Pamiętaj żeby na obrzeżach forniru dawać trochę więcej kleju.

nie trzeba dawac wiecej kleju jak sie rownomiernie wszedzie polozy. Wazne aby w kazdym miejscu byl klej a nie bylo smarowane na "odwal", bo pozniej moga wyjsc bable..

bazookie napisał:
Patex Expres nie znam ale za to kleiłem (nie fornir) na Patex Gel. To to samo co Moment ale w formie "nie lejącego" się żelu. Fajnie się rozprowadza ale cena... :sad:
Sprecyzujmy, mówisz o Universal Classic Gel?
Rozumiem, że fajnie się rozprowadzał?
Co kleiłeś?

dj_zibi napisał:
Mile widziane zagruntowanie wcześniej "rozcieńczonym" klejem powierzchni naprawdę sporo daje.
Czym rozcieńczony? Wg karty benzenem, tak?
Używałeś oczywiście Universal Classic?

Pattex Ekspress znam i używam, i to jest dokładnie taki nasz wikol, tylko że sporo lepszy.

bazookie pisał o żelu, czyli to ta nowość Pattexu i dlatego mnie tym zaintrygował, bo nie używałem.

Natomiast dj_zibi pisze o rozcieńczaniu Pattexu ekxpress, tak mam to rozumieć? Jeżeli tak, to wodą go zawsze rozcieńczałem. Tylko co ze skrzynkami z mdf'u? Woda za bardzo mu nie służy...

Z rozpędu napisałem o kleju Patex tym w zastępstwie Henkela Moment, My tu mówimy o zwykłym wikolu od Patexa jak tak to niczym nie rozcieńczam.

No i mam mały problem. Dociąłem dwa płaty forniru (jesion bo i tak będzie bejcowany na czarno), skleiłem taśmą papierową (nie było żadnej szczeliny), skleiłem na Pattex Universal Classic, docisnąłem, potem położyłem na wierzch równiutką płytę, na nią jeszcze dwie i docisnąłem tują w doniczce z 50L ziemi. Mój fornir jest lekko pofalowany przy słojach, ale sądziłem że się wyrówna po naklejeniu, jednak tak się nie stało. Wziąłem więc żelazko i zacząłem dobrzewać i dociskać tam gdzie były fale i... zanim zauważyłem na łączeniu zrobiła się wielka szczelina na 1mm :shock: Zaszpachlowałem ją na wikol zmieszany z pyłem ze szlifowania -zabarwi go bejca rustykalna czy zostanie jasna kreska? Co zrobiłem źle że się rozlazło i dlaczego w ogóle wyszły fale? Na dolnej ściance to mały problem ale na pozostałych chciałbym uniknąć takich kwiatków.

Ale dlaczego w ogóle pojawiła się szczelina? Fornir się skurczył od żelazka? Co zrobić żeby nie było fal?

Powrót