• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o kondensator

Reakcji
0
Witam,
Mam pytanko odnośnie kondensatora.
Czy mogę go podpiąc pod kabel 35mm pomiędzy aku, a bezpiecznikiem? Jeśli tak to wtedy muszę podłączyc do niego główny kabel od masy, czy mogę o mniejszym przekroju?

Kondensator montuje się jak najbliżej wzmacniacza, najlepiej nie dalej jak 30 cm od niego. Kabel masowy MUSI być takiego samego przekroju jak plusowy.

Kondensator musi być zamontowany między bezpiecznikiem a wzmakiem (jak najbliżej około 30 cm.). Kabel do masy powinno się dawać o takim samym przekroju co plusowy.

co do uzycia słowa "MUSI" wielkimi literami w temacie przekroju przewodu masy to prosta polemika... zasilanie plusa ma pewnie z 5m a masa pół metra - co oznacza ze aby miec te sama rezystancje starczy 10% przekroju... a ciekawe co by bylo jakbym dal mase 3x grubsza? moze pojawia sie swisty <lol>

Powrót