• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o materiały do referatu.

Reakcji
0
Witam.
Mam napisać refereat na temat
"Odtwarzanie niskich częstotliwości akustycznych w pomieszczeniach" i potrzebowałbym waszej pomocy. Może macie jakieś materiały na ten temat, albo chociasz wiece gdzie mógłbym coś takiego szukać. Przeglądnełem juz pare książek z dziedziny akustyki i nic nie znalazłem. Z góry dzieki za pomoc.

Takie tematy to prosze w offtop. W złacznikach masz dwa arty np ustawiania kolumni akustyki pomieszczeń. Może ci sie przyda. Ztesztą w tym temacie mozna sporo samemu wymyślić/zrobić. Wysunać jakąś torię i do tego zrobić badania. Np wpływ pomieszczenia na niskie częsotlitowści. Czyli zrobić odsłuchy w kilku pomieszczeniach o róznych kubaturach. Obserwacja też jest metodą badawczą, więc nikt nie może zarzucić , że to jakaś prowizorka. Zawsze mozna podeprzeć jakimiś pomiarami.

Można nadmienić wpływ rezonansów własnych pomieszczenia i ich wpływ na subiektywne odbieranie niskich f. Mozna o ustaieniu suba w pomieszczniu i ograniczaniu jesto przestrzeni promieniowania itd. Pomysły można mnożyć.

[ Dodano: 2006-05-30, 12:35 ]
załaczniki ch... strzelił , wysle ci na miala.

Powrót