• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o moc zasilacza

• Autor wątku Autor wątku bava
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Reakcji
0
Witam
posiadam trafo 1x24V 250VA i chcialbym na nim zrobic zasilacz symetryczny do wzmacniacza, pytanie moje brzmi jaką moc bedzie posiadał ten zasilacz i jaka koncowke mocy moglbym tym zasilić,
pozdrawiam
bava

Jeżeli uzwojenie wtórne jest tylko jedno, bez odczepu, to raczej ciężko będzie ci zrobić zasilacz symetryczny.

zrobiłbym to wg ponizszego schematu

tylko moje pytanie brzmi czym dam rade tym zasilić LM3886 w dual mono ?

to moze ktoś ma jakies propozycje jak moge tym trafem zasilić LM'a w dual mono ??

LOL, ale dual mono to 2 kocowki pracujace na odzielnych zasilaczach kazda - jednago trafa Ci brakuje ... a Ty jedno masz i to nawet nie symetryczne. Aha lm3886 moze pracowac na pojedynczym zasilaniu wtedy to tak (moc licha na tym Twoim trafie) , ale znowu i tak drugiego trafa brakuje do dual mono...

no racja źle sie wyraziłem :P
powie mi ktos czy moge z tego trafa zrobic zasilacz symetryczny 2x24V ??

W prosty sposób NIE!
Musiałbyś zrobić przetwornice taką jakie stosuje sie do wzmacniaczy car-audio.
Dużo prościej będzie zakupić właściwy transformator.

i tak wlasnie tworza sie mity dzieki pocztkujacym ktorzy nie wiele znaja sie na tym co pisza.

Pokazany przez ciebie zasilacz bedzie mial po wyprostowaniu +-33V i bedzie oddawal pelna moc trafa tak samo jak zasilacz na trafie z uzwojeniem symetrycznym.
Jedyna wada to to ze jest to prostownik jednopolowkowy i w stosunku do trafa symetryczne trzeba by dac dwa razy wieksza pojemnosc filtrujaca.

Przy tym trafie mozna bedzie zasilac wiele ukladow LM czy TDA.

no nareszcie jakies profesjonalne słowo w tym temacie, czyli mam zrobic zasilacz wg tego schematu co pokazałem i dac np 3x4700uF na strone ?

Jeżeli to wszystko jedno, to dlaczego nikt nie stosuje transformatorów z jednym uzwojeniem (w zasilaczach symetrycznych)?
A no dlatego, że nie wystarczy dać dwa razy większą pojemność.
Dla niewielkich obciążeń może by i wystarczyło podwoić pojemność filtrującą.
Pozatym koszt kondensatorów może przekroczyć zakup odpowiedniego trafa.
No, ale jak specjalista mówi że można to spróbuj, może w twoim przypadku uda się.

tak sie sklada ze całkiem duzo osob z elektrody ma wlasnie tak zasilone wzmacniacze i działają one poprawnie. Irkowi nie boje sie w tej sytuacji zaufac i sprubuje zasilić tym LM'a
tylko czy 3x4700uF na strone bedzie odpowiednia pojemnością ??

pojemnosc zasilacza bezposrednio nie wplywa na odczuwalna jakosc dzwieku wiec wzmacniacz na pewno bedzie dzialal na tych 3x4700/strone.

Nigdzie nie napisalem ze takie rozwiazanie zasilacza jest lepsze. Wazne jest to ze trafo mozna wykozystac zamiast je wyrzucac i kupowac nowe. A dlatego sie tak nie robi seryjnie bo podwujne uzwojenie kosztuje tyle samo co pojedyncze a nie wymaga podwojenia pojemnosci filtrujacej. A jak wiadomo kondensatory sa drogie.

Tak siedzi w do wyslania. Dziwne to - bo powinny po wyslaniu wpadac do wyslanych - byloby wiadomo;) Na szczescie zdziwilo mnie to na tyle, ze nie wysylalem wiecej;)
slsik kupiony a irek sie nie odzywa:( Czy w razie czego altron 200W da rade sls-10 czy lepiej brac ta 400-tke?

Powrót