• Witamy w największym polskim serwisie internetowym poświęconym w całości zagadnieniom samodzielnej budowy nagłośnienia.
    Dzięki DIYaudio.pl poznasz zagadnienia samodzielnej budowy nagłośnienia od podszewki oraz będziesz mógł dyskutować o DIY audio do woli.

Artykuły z dawnego portalu zostały przeniesione do sekcji forum na samym dole.

Pytanie o podłączenie głośników do wzmacniacza

Reakcji
0
Witam wszystkich mam wzmacniacz PEIYING tutaj opis do niego

Moc max:
2000 Watt x 1
1000 Watt x 2
500 Watt x 4
Moc RMS 13.8VDC
Moc dla 4 Ohm: 120W x4
Moc dla 2 Ohm : 180W x4
Moc pomostowa dla 4 Ohm : 300W x2
Min. impedancja głośnika: 2 Ohm
Zniekształcenie THD: 0.08%
Zniekształcenie IMD: 0.08%
Pasmo przenoszenia: 20Hz~20KHz
Czułość na wejściu: 0.2 V~+6V
Impedancja wejściowa: 15K
Stosunek sygnału do szumu: 90 dB
Separacja kanałów: 50 dB
Zdalne sterowanie basem: 0.2V~+6V
Filtr dolnego pasma: 50Hz~500Hz
Podbicie basu: 0dB~+18dB
Filtr górnego pasma: 50Hz~1KHz
Bezpiecznik: 40A x3
Wymiary (dł./szer./wys.): 49x 25 x 5,6cm

i teraz pytanie posiadam dwa głosniki dwu cewkowe 2x4ohm i czy moge zmostkowac wzmacniacz na dwa kanały i głosniki na 2ohm i to podłaczyć do niego???
Pozdrawiam i dziekuje za podpowiedzi :wink:

emil007 napisał:
i teraz pytanie posiadam dwa głosniki dwu cewkowe 2x4ohm i czy moge zmostkowac wzmacniacz na dwa kanały i głosniki na 2ohm i to podłaczyć do niego???
mozesz - ale wzmacniacz dlugo nie wtrzyma :P
minimalnie 2ohm jest dla jedego kanalu. dla mostka bedzie to juz 4ohm

a co sie stanie z wzmacniaczem jak go tak podłacze???uszkodzi sie???i teraz jeszcze jedno to w takiej sytuacji jakie podłaczenie bedzie najlepsze czy kazda cewke podłaczyc pod jeden kanał czy zmostkowac głosnik w 2Ohm i podłaczyc pod jeden kanał?

emil007 napisał:
a co sie stanie z wzmacniaczem jak go tak podłacze???uszkodzi sie???

Może się uszkodzić, a w najlepszym wypadku będzie się wyłączał (jeżeli posiada odpowiednie zabezpieczenia :wink:)

emil007 napisał:
w takiej sytuacji jakie podłaczenie bedzie najlepsze czy kazda cewke podłaczyc pod jeden kanał czy zmostkowac głosnik w 2Ohm i podłaczyc pod jeden kanał?
zdecydowanie lepiej (bezpieczniej) podlaczyc kazda cewke osobno

a wyjasnijcie mi jak działa głosnik 2x4Ohm czy tak jak mówi Paweł S jak podłacze kazda cewke osobno to czy na kazda idzie moc (jak podaje poducent :razz: )120wat???

będzie mniej bo moc była mierzona pod obciążonym 1 kanałem (prawdopodobnie), jak będą podłączone wszystkie ta moc spadnie pewnie do 80~100W na kanał

emil007 napisał:
a wyjasnijcie mi jak działa głosnik 2x4Ohm
tak samo jak kazdy inny glosnik
tylko ze zamiast jednego zwoju drutu na cewce mamy 2
najczesciej rownolegle do siebie (np jedna warstwa na karkasie a druga na pierwszej)

ok to już wyjasnione dziękuje bardzo :smile:
a teraz mam pytanie z inej bedzki mianowicie chce wymienic akumulator bo ten co mam juz nie swieci nowoscią jest on 75A chciał bym dobre aku zeby można było troszje pograc na postoju a jak juz pogra to zeby mi auto odpaliło czekam na propozycje :wink:

nosmaster napisał:
trzeba jak największą pojemność poprostu tak samo prąd rozruchowy, im większy tym lepiej.
taaaaa - a pozniej nigdy go nie naladujesz bo alternator sobie nie poradzi :P
emil007, kup taki sam aku ale dobrej firmy - gwarantuje ze nie bedzie zadnych problemow z graniem na postoju i z odpalaniem ;)

alternator ma wydajność wystarczającą żeby naładować każdy akumulator to nie maluch jeśli sobie nie będzie radził to napięcie nie będzie pełne a nigdy nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem :) więc obawy nie ma.

no tylko zeby nie było ze kupie za duzy akumulator i z rozrusznika mi dym pójdzie :twisted:

emil007 napisał:
no tylko zeby nie było ze kupie za duzy akumulator i z rozrusznika mi dym pójdzie
nie
ale jak pojedziesz do jakiegos pozadnego punktu sprzedazy to ci wyjasnia dlaczego tego sie nie robi...

nosmaster, jak masz za duzy aku to go w pelni nie naladujesz i tym samym bedziesz niszczyl aku :P

a co do firmy to nie doradze - to sie szybko zmienia a nie mam samochodu wiec nie jestem na czasie

Pawel S. napisał:
a co do firmy to nie doradze - to sie szybko zmienia a nie mam samochodu wiec nie jestem na czasie

Ja mam akumulator tej firmy i jestem zadowolony http://www.lontex.com.pl/dzial_handlowy/akumulatory/ dużo ludzi sobie też chwali Centre, jeżeli miałeś i Cię nie zawiodła prosty wybór

Czasem jak wpadnie mi jakiś wzmacniacz w ręce to podłączam, słucham na postoju i zawsze auto odpali.

Producent pojazdu powinnien podać w instrukcji obsługi jaką pojemność akumulatora zaleca, jeżeli nie podał na pewno taka notka powinna być w książce "Sam naprawiam" o ile wyszła to Twojego modelu auta

adambb napisał:
Producent pojazdu powinnien podać w instrukcji obsługi jaką pojemność akumulatora zaleca, jeżeli nie podał na pewno taka notka powinna być w książce "Sam naprawiam" o ile wyszła to Twojego modelu auta
w punktach sprzedazy maja katalogi - marka, model i pojemnosc silnika...
jak nie wiesz jaki jest oryginalny to sami dobiora
byle bys nie kupowal w supermarketach :!:

wiadomo że nie da się 500Ah ale w granicach rozsądku jeśli akumulator mieści się fizycznie w miejscu do tego przeznaczonym to każdy alternator go naładuje przecież stabilizator ciągle utrzymuje napięcie więc prąd ładujący akumulator jest zawsze proporcjonalny do jego pojemności :)

Powrót